Κυριακή 12 Αυγούστου 2018

Ομολογία Ρότσιλντ: Η νέα παγκόσμια τάξη βρίσκεται σε κίνδυνο


Κάτι τρέχει με την νέα παγκόσμια τάξη πραγμάτων; Τα τελευταία τρία χρόνια, μια απροσδόκητη φωνή που χρήζει ιδιαίτερης προσοχής προέκυψε από μία από τις πιο σκοτεινές οικογένειες. Πρόκειται για τον Λόρδο Jacob Rothschild.Δεν είναι μια, δεν είναι δύο αλλά αρκετά περισσότερες οι φορές που ο “πατριάρχης” μιας εκ των πιο ισχυρών οικογενειών του πλανήτη έχει κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου. Επί παραδείγματι στο πλαίσιο του σχολιασμού της ετήσιας έκθεσης του RIT Capital Partners για το 2014 προειδοποίησε ότι «η γεωπολιτική κατάσταση είναι πιο επικίνδυνη από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο». Ένα χρόνο αργότερα, ο Jacob Rothschild προειδοποίησε και πάλι για το αποτέλεσμα του «μεγαλύτερου πείραματος της νομισματικής πολιτικής στην ιστορία του κόσμου», και πάλι τον Αύγουστο του 2017, προειδοποίησε ότι “οι τιμές των μετοχών σε πολλές περιπτώσεις αυξήθηκαν σε πρωτοφανή επίπεδα σε μια εποχή που η οικονομική ανάπτυξη δεν είναι με κανένα τρόπο εξασφαλισμένη. ”

Διάχυτος είναι ο προβληματισμός πως η περίοδος της νομισματικής εξασφαλισμένης στέγασης μπορεί να φτάσει στο τέλος της. Τα γεωπολιτικά προβλήματα παραμένουν ευρέως διαδεδομένα και αποδεικνύεται όλο και πιο δύσκολο να επιλυθούν.

Το τελευταίο εξάμηνο με βάση τις κεθέσεις του RIT Capital Partners, ο Λόρδος Rothschild έκανε την τελευταία του προειδοποίηση μέχρι σήμερα, εστιάζοντας στο παγκόσμιο οικονομικό σύστημα που καθιερώθηκε μετά τον Β ‘Παγκόσμιο Πόλεμο και το οποίο πιστεύει ότι κινδυνεύει τώρα.

Ο δισεκατομμυριούχος τραπεζίτης επισήμανε τον εμπορικό πόλεμο μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας και την κρίση της Ευρωζώνης ως τα βασικά προβλήματα που θέτουν σε κίνδυνο την οικονομική τάξη και την έλλειψη μιας «κοινής προσέγγισης» – με ειδική αναφορά στην σταδιακή χαλάρωση της παγκοσμιοποίησης μετά την εκλογή Τραμπ – που έχει καταστήσει τη «συνεργασία σήμερα πιο δύσκολη”:

«Στις 9/11 και στη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, οι δυνάμεις του κόσμου συνεργάστηκαν με μια κοινή προσέγγιση, η οποία σήμερα αποδεικνύεται πολύ πιο δύσκολη, κάτι που θέτει σε κίνδυνο τη μεταπολεμική οικονομική και ασφαλή τάξη”δηλώνει.

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ευρωζώνη είναι ανησυχητικά – τόσο πολιτικά όσο και οικονομικά – δεδομένου του ενδεχομένως καταστρεπτικού επιπέδου του χρέους σε ορισμένες χώρες.

Υπάρχει επίσης η απειλή ότι ο παγκόσμιος εμπορικός πόλεμος κλιμακώνεται ουσιαστικά.

Η πιθανότητα των εμπορικών πολέμων έχει αυξήσει την ένταση και ο αντίκτυπος στις μετοχές είναι πλέον καταγεγραμμένος, για παράδειγμα μέχρι τις αρχές Ιουλίου ο δείκτης Shanghai Composite Index είχε μειωθεί κατά 22% από το top του Ιανουαρίου.

Ο Ρότσιλντ επανέλαβε επίσης την πρόσφατη προειδοποίηση από τον επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Ινδίας, προειδοποιώντας ότι η συρρίκνωση της παγκόσμιας ρευστότητας σε δολάρια πλήττει αναδυόμενες αγορές:

Τα προβλήματα είναι πιθανό να συνεχιστούν στις αναδυόμενες αγορές, σε συνδυασμό με την αύξηση των επιτοκίων και τη νομισματική πολιτική της αμερικανικής Fed, η οποία έχει εξαντλήσει την παγκόσμια ρευστότητα του δολαρίου. Έχουμε ήδη δει τις επιπτώσεις στο τουρκικό και στο αργεντινικο νομίσμα.

Τέλος, ο Rothschild παραμένει ανήσυχος «για γεωπολιτικά προβλήματα όπως το Brexit, η Βόρεια Κορέα και η Μέση Ανατολή, σε μια εποχή που ο πατριωτισμός εξαπλώνεται παγκοσμίως”.

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...