Πέμπτη 28 Δεκεμβρίου 2017

Χρειαζόμαστε σήμερα κάποιο Σόλωνα ή κάποιον Κλεισθένη;


Γράφει ο Πέτρος Χασάπης

Με αφορμή το σχόλιο ενός φίλου που έγραψε ότι σήμερα χρειαζόμαστε έναν Σόλωνα ή έναν Κλεισθένη, νομίζω ότι θα πρέπει να δούμε το θέμα από άλλη σκοπιά.Σήμερα, ο καθένας από εμάς είναι απείρως πιο ικανός από τους τότε Σόλωνα και Κλεισθένη. Το πρόβλημα δεν είναι να βρεθούν αυτά τα άτομα. Σήμερα, το μέγεθος των κοινωνιών και οι συσχετισμοί ισχύος έχουν αλλάξει και είναι λάθος να σκεφτόμαστε έτσι όπως σκέφτονταν εκείνοι πριν 2.500 χρόνια.

Σήμερα, η δύναμη είναι στους παραγωγούς χρήματος και τους κατόχους ΜΜΕ. Χωρίς τη στήριξη αυτών των δύο, τίποτα απολύτως δεν μπορεί να γίνει πουθενά στον πλανήτη.

Όλος ο κόσμος στον πλανήτη βρίσκεται σε μια ιδιόμορφη σκλαβιά που δεν μπορεί να την καταλάβει. Ο κόσμος αισθάνεται σήμερα ελεύθερος μόνο αν μπορεί να ικανοποιεί το ένστικτο της ανωτερότητας - επιβολής μέσω της καταναλωτικής επίδειξης.

Επομένως, όχι μόνο ο Σόλωνας και ο Κλεισθένης να εμφανίζονταν (γύρω μας είναι πολλοί τέτοιοι), αλλά ο ίδιος ο Χριστός να εμφανιζόταν, καμία σημασία δεν θα τους δίναμε αν δεν είχαν οικονομική δύναμη και προβολή από τα ΜΜΕ. Αντίθετα, διάφορες μαριονέτες - φελλοί που έχουν οικονομική στήριξη και προβολή από τα ΜΜΕ γίνονται οι εξουσιαστές μας, εκτελώντας φυσικά εντολές αυτών που τους χρηματοδοτούν και τους προβάλλουν. Αυτό ακριβώς δεν μπορούμε να καταλάβουμε και τα βάζουμε με τις μαριονέτες και όχι με αυτόν που τις κινεί και είναι αθέατος. Το πρόβλημα λοιπόν είναι το ίδιο το ισχύον σύστημα.

Το πρόβλημα αυτό περιορίζεται σημαντικά μόνο σε πιο μικρές κοινωνικές οντότητες, όπου οι πάντες γνωρίζονται μεταξύ τους και κανείς φελλός δεν μπορεί να επιβληθεί, όσο και αν στηρίζεται έξωθεν. Εξάλλου οι τότε ικανοί Σόλωνας και Κλεισθένης, σε τέτοια μικρή κοινωνία έδρασαν, όπου οι υπόλοιποι γνώριζαν την πραγματική και όχι την ψεύτικη ικανότητά τους.

Αν θέλουμε λοιπόν στο μέλλον να αναζητήσουμε το πνεύμα της πραγματικής δημοκρατίας, θα πρέπει να το αναζητήσουμε, είτε σε μικρές κοινωνικές οντότητες είτε σε μεγάλες μεν, αλλά με τη βοήθεια της σύγχρονης τεχνολογικής εξέλιξης.

hassapis-peter
http://thesecretrealtruth.blogspot.com/2017/12/blog-post_5526.html

1 σχόλιο:

 1. ΛΑΘΟΣ ΣΕ ΟΛΑ ΦΙΛΕ ΜΟΥ.
  ΚΑΤΑΡΧΗΝ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΛΕΙΠΕΙ Ο ΣΩΛΟΝΑΣ Ο ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ ΚΑΙ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΗ ΜΟΡΦΗ ΟΠΟΥ ΘΑ ΑΦΥΠΝΟΥΣΕ ΤΟΝ ΚΟΙΜΩΜΕΝΟ ΕΛΛΗΝΑ.
  ΛΕΙΠΕΙ Ο ΗΓΕΤΗΣ Ο ΟΠΟΙΟΣ ΘΑ ΚΑΝΕΙ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΑ ΝΑ ΣΚΕΦΤΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΚΟΙΤΑΞΕΙ ΠΡΟΣ ΤΙΣ ΠΑΡΑΔΟΣΕΙΣ ΑΙΩΝΩΝ ΟΠΟΥ ΕΠΙΒΙΩΝΕ ΕΝΑ ΕΘΝΟΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΦΤΩΧΕΙΣ ΚΑΚΟΥΧΙΕΣ ΧΩΡΙΣ ΡΕΥΜΑ ΠΟΛΥΤΕΛΕΙΕΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ ΚΑΙ ΙΝΤΕΡΝΕΤ.
  ΚΑΙ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΜΙΛΟΥΣΑΝ ΣΤΙΣ ΨΥΧΕΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΑ.ΕΙΤΕ ΒΡΙΣΚΟΤΑΝ ΣΕ ΠΟΛΗ ΕΙΤΕ ΣΕ ΚΟΜΩΠΟΛΗ ΕΙΤΕ ΣΕ ΧΩΡΙΟ.
  ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΣ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ Ο ΟΠΟΙΟΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΚΑΙ ΕΓΙΝΕ ΣΗΜΕΙΟ ΑΝΑΦΟΡΑΣ ΓΙΑ ΕΝΑ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΕΘΝΟΣ.
  ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΚΟΛΟΚΩΤΡΩΝΗΣ Ο ΟΠΟΙΟΣ ΕΜΨΥΧΩΝΕ ΚΑΙ ΕΔΙΩΧΝΕ ΤΗΝ ΗΤΟΠΑΘΕΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΨΥΧΕΣ ΤΩΝ ΚΑΤΑΡΑΚΩΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΛΥΜΕΝΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ.
  ΚΑΙ ΗΤΑΝ ΕΝΑΣ ΣΟΛΩΝΑΣ Ο ΟΠΟΙΟΣ ΕΝΕΠΝΕΥΣΕ ΜΕ ΤΗΝ ΣΟΦΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΟΥ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ ΝΑ ΣΚΕΦΤΕΤΑ ΝΑ ΜΙΛΑΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΝΟΜΟΘΕΤΕΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΑ.
  ΚΑΙ ΗΤΑΝ ΕΝΑΣ ΙΣΤΥΛ ΑΓΑΣ ΕΝΑΣ ΠΑΝΤΕΛ ΑΓΑΣ ΕΝΑΣ ΚΟΤΖΑ ΑΝΑΣΤΑΣ --Ο ΚΟΛΩΚΟΤΡΩΝΗΣ ΤΟΥ ΠΟΝΤΟΥ-- ΟΠΟΥ ΕΚΑΝΑΝ ΤΟΥΣ ΠΡΟΓΟΝΟΥΣ ΜΑΣ ΝΑ ΑΦΗΓΟΥΝΤΑΙ ΜΕ ΥΠΕΡΗΦΑΝΙΑ ΠΩΣ ΑΝΤΙΣΤΑΘΗΚΑΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΑΛΛΑΞΟΠΙΣΤΗΣΑΝ.
  ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ ΤΩΡΑ Ο ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΔΕΧΕΤΑΙ ΣΦΟΔΡΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΑΠΟ ΠΑΝΤΟΥ.ΞΕΘΕΜΕΛΙΩΝΟΝΤΑΙ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΚΑΙ Ο ΛΑΟΣ ΣΑΝ ΥΠΝΩΤΙΣΜΕΝΟΣ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΚΑΙ ΑΔΥΝΑΤΕΙ ΝΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙ.
  ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΠΡΩΣΟΠΙΚΗ ΜΟΥ ΓΝΩΜΗ Η ΑΔΡΑΝΕΙΑ ΚΑΙ Η ΣΙΩΠΗ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΦΕΡΑΝ ΣΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΑΥΤΟ.
  ΕΑΝ ΑΝΤΙΔΡΟΥΣΑΜΕ ΚΑΙ ΟΡΘΩΝΑΜΕ ΑΝΑΣΤΗΜΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΗΘΙΚΟ ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΟ ΑΠΟ ΟΠΟΥ ΚΑΙ ΑΝ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΝ Ο ΚΑΘΕ ΕΝΑΣ ΕΙΤΕ ΑΠΟ ΠΟΛΗ ΕΕΙΤΕ ΑΠΟ ΧΩΡΙΟ ΤΟΤΕ ΟΛΟΙ ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΡΕΜΠΕΣΚΕΔΕΣ ΘΑ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΝ ΣΤΟΝ ΚΑΛΑΘΟ ΤΩΝ ΑΧΡΗΣΤΩΝ.
  Η ΣΙΩΠΗ ΜΑΣ ΟΜΩΣ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΗ ΠΟΥ ΕΜΠΟΔΙΖΕΙ ΤΟΝ ΘΕΟ ΝΑ ΣΤΕΙΛΕΙ ΑΝΘΡΩΠΟ ΑΞΙΟ ΚΑΙ ΙΚΑΝΟ Ο ΟΠΟΙΟΣ ΘΑ ΟΔΗΓΗΣΕΙ ΤΟ ΕΘΝΟΣ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΤΟΥ ΠΡΕΠΕΙ.
  ΕΙΤΕ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΟΛΕΙΣ ΕΙΤΕ ΧΩΡΙΑ ΕΙΤΕ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ.
  ΑΠΛΑ ΚΑΤΙ ΛΕΙΠΕΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΥΓΡΟΝΟ ΕΛΛΗΝΑ ΚΑΙ ΤΟ ΜΟΝΟ ΣΙΓΟΥΡΟ ΟΤΙ ΔΕΝ ΘΑ ΤΟ ΒΡΕΙ ΣΤΗΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΞΕΝΟΦΕΡΤΗ ΠΡΟΟΔΟ.
  --Ο ΠΟΛΥΤΕΚΝΟΣ--

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...