Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2016

Εκτός ελέγχου το Ισραήλ: Ο Νετανιάχου απείλησε με πόλεμο τη Νέα Ζηλανδία και ανακάλεσε τον πρέσβη του από τη Μόσχα!

Εκτός ελέγχου είναι το Ισραήλ και ο πρωθυπουργός του, Μπένιαμιν Νετανιάχου, καθώς ανακάλεσε την Κυριακή τον πρέσβη της χώρας του από τη Ρωσία ενώ η χώρα συγκλονιζόταν από τη μεγάλη τραγωδία της πτώσης του Tupolev 154 και απείλησε τον υπουργό Εξωτερικών της Νέας Ζηλανδίας, Μάρεϊ ΜακΚάλι, με πόλεμο!

Σύμφωνα με τη βρετανική Guardian ο Νετανιάχου κάλεσε τον ΜακΚάλι προειδοποιώντας τον ότι η στήριξη στο ψήφισμα, το οποίο καταδικάζει την ισραηλινή εποικιστική δραστηριότητα στα παλαιστινιακά εδάφη, ισοδυναμεί με «κήρυξη πολέμου».
Υπενθυμίζεται πως ανάμεσα στα 14 κράτη-μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας που ψήφισαν για την υιοθέτηση του σχεδίου συγκαταλέγεται η Νέα Ζηλανδία, Μεγάλη Βρετανία, η Γαλλία, η Ρωσία, η Ιαπωνία, η Αγκόλα, η Ουρουγουάη, η Σενεγάλη, η Κίνα, η Ουκρανία, η Αίγυπτος και η Ισπανία.


Όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα, επικαλούμενη ισραηλινά δημοσιεύματα, ο Νετανιάχου φέρεται να δήλωσε στον ΜακΚάλι:
«Αυτή είναι μία σκανδαλώδης απόφαση. Σας ζητώ να μην στηρίξετε και να μην προωθήσετε (το ψήφισμα)».
Προειδοποίησε, μάλιστα, τον υπουργό Εξωτερικών της Νέας Ζηλανδίας, πως σε αντίθετη περίπτωση «από την πλευρά μας θα εκτιμηθεί κήρυξη πολέμου. Θα διαρραγούν οι σχέσεις μας και θα υπάρξουν συνέπειες. Θα ανακαλέσουμε τον πρέσβη μας (από τη Νέα Ζηλανδία) στην Ιερουσαλήμ».
Ο υπουργός Εξωτερικών ΜακΚάλι, ωστόσο, αρνήθηκε να υποχωρήσει τονίζοντας στον Ισραηλινό πρωθυπουργό:
«Αυτό το ψήφισμα συνάδει με την πολιτική μας και θα το προχωρήσουμε».
Ο Guardian επισημαίνει πως την έντονη συζήτηση ανάμεσα στους δύο πολιτικούς άνδρες επιβεβαίωσε δυτικός διπλωμάτης ο οποίος χαρακτήρισε την επικοινωνία «άγρια».
Μετά το τηλεφώνημα του Νετανιάχου, ακολούθησε μία ακόμα προειδοποίηση αυτή τη φορά από υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Εξωτερικών , ο οποίος επικοινωνώντας με τον πρέσβη της Νέας Ζηλανδίας στο Ισραήλ, Τζόναθαν Καρ, τον προειδοποίησε πως αν ψηφιζόταν το σχέδιο κατά των εποικισμών, ενδεχομένως η ισραηλινή πρεσβεία στο Ουέλινγκτον να έκλεινε ως ένδειξη διαμαρτυρίας.


Έπειτα από την απόφαση του ΟΗΕ οι διπλωματικοί δεσμοί Ισραήλ – Νέας Ζηλανδίας διεκόπησαν προσωρινά και ανακλήθηκε ο πρεσβευτής Ιτζάκ Γκέρμπεργκ.
Όλα αυτά, ενώ το δημαρχείο της Ιερουσαλήμ απέσυρε ψηφοφορία σχετικά με αιτήσεις για την κατασκευή 500 νέων οικημάτων στα ανατολικά της πόλης που ήταν προγραμματισμένη για σήμερα, Τετάρτη.
Την ίδια στιγμή, σφοδρή είναι η κριτική που εξαπολύεται κατά του Νετανιάχου από μερίδα του ισραηλινού Τύπου, με την Haaretz να κάνει λόγο για «διπλωματική υποκρισία» και να χαρακτηρίζει τον πρωθυπουργό του Ισραήλ «εκτός ελέγχου».
Σφοδρή επίθεση εξαπέλυσε και κατά των ΗΠΑ όπως είχαμε αναφέρει στο άρθρο μας : Σφοδρή επίθεση Νετανιάχου σε Ομπάμα: «Έστησες μια «επαίσχυντη ενέδρα» στο Ισραήλ – Όσοι προσπαθούν να βλάψουν το Ισραήλ θα πληρώνουν βαρύ τίμημα»
«Είπα στον Τζον Κέρι ότι οι φίλοι δεν πηγαίνουν τους φίλους τους στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Ο Ομπάμα μας έστησε μια επαίσχυντη ενέδρα», δήλωσε ο Νετανιάχου, προσθέτοντας ότι η επίμαχη απόφαση του ΟΗΕ είναι το «κύκνειο άσμα ενός κόσμο προκατειλημμένου απέναντι στο Ισραήλ».
«Μπαίνουμε σε μια νέα εποχή και όπως είπε και ο Ντόναλντ Τραμπ, αυτό πρόκειται να γίνει γρηγορότερα απ” ό,τι πιστεύουν κάποιοι. Σε αυτήν την καινούργια εποχή όσοι προσπαθούν να βλάψουν το Ισραήλ θα πληρώνουν βαρύ τίμημα», πρόσθεσε.

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...