Κυριακή 23 Αυγούστου 2015

Κατάδυση του Πούτιν στην Κριμαία σε βυζαντινό ναυάγιο.

undefined
Δεν έχασε την ευκαιρία κατά την επίσκεψή του στην Κριμαία, ο πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, να βυθιστεί με βαθυσκάφος στα ύδατα του κόλπου της Μπαλακλάβα, όπου εντοπίστηκε την άνοιξη,  το ναυάγιο ενός βυζαντινού πλοίου.
Ο Πούτιν μαζί με τον πρωθυπουργό, Ντμίτρι Μεντβέντεφ επισκέφθηκαν την Κριμαία για να τιμήσουν τα 170 χρόνια της ίδρυσης της  ρωσικής γεωγραφικής κοινωνίας, αλλά ο χρόνος ήταν αρκετός  για να κάνει, ο πρόεδρος,  τις ‘αποδράσεις’ του.

Πρωί- πρωί, προγραμμάτισε να μπει στην γυάλινη καμπίνα ενός μίνι υποβρυχίου και να βυθιστεί σε βάθος 84 μέτρων, όπου βρίσκονταν ναυάγιο που ανήκε στην Ανατολική Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία (Βυζάντιο) που χρονολογείται στον 10ο ή 11ο αιώνα.

Σύμφωνα με τους ειδικούς η βυζαντινή γαλέτα μετέφερε οίνο, πιθανόν από τα ελληνικά νησιά, κατά την εποχή του πρίγκιπα Βλαδίμηρου, στην Κριμαία, κατά το σχηματισμό του ρωσικού κράτους, όταν είχαν θεσπισθεί ισχυροί δεσμοί με το Βυζάντιο και άρχισε να εξαπλώνεται η Ορθοδοξία στη Ρωσία, όπως σημειώνεται.

Το αρχαίο πλοίο δεν έχει πάθει σοβαρές φθορές και θα μπορούσε να αναδυθεί για να διατηρηθεί σε έκθεση, αφού σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες διατηρήθηκε μέσα σε βούρκο και επιπλέον η Μαύρη Θάλασσα δεν έχει τόση περιεκτικότητα αλατιού, όση έχει η Μεσόγειος Θάλασσα, για να διαβρώσει τα εξαρτήματα του πλοίου.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας, παρέμεινε το βυθό της Κριμαίας, περίπου 40 λεπτά, και βγαίνοντας δήλωσε ότι η κατάδυση «δεν είναι φοβερή, αλλά ωστόσο ενδιαφέρουσα».

undefinedΟ Πούτιν δήλωσε στους δημοσιογράφους, ότι το βυζαντινό σκάφος βρίσκεται σχεδόν σκεπασμένο με βούρκο και σε πολλά σημεία είναι ορατά τα εξαρτήματά του.

«Υπάρχει ένας τεράστιος αριθμός αμφορέων, που είναι διάσπαρτοι  γύρω από το ναυάγιο», είπε.

Προέτρεψε τους αρχαιολόγους να μεριμνήσουν για τα ευρήματα και την πιθανή ανέλκυσή του σκάφους, φοβούμενος την καταστροφή του από τους αρχαιοκάπηλους.

 © mikres-ekdoseis- Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...