Παρασκευή, 28 Αυγούστου 2015

Τα 6 από τα 9 κόμματα που θα μπορούσαν να βρεθούν στην Βουλή είναι μνημονιακά.

Η Ένωση Κεντρώων του Βασίλη Λεβέντη... είναι μνημονιακό κόμμα με συστημικά χαρακτηριστικά.  Μπορεί να είναι κόμμα καρικατούρα αλλά στηρίζει το μνημόνιο και ούκ ολίγες φορές έχουν υμνήσει την Merkel.


Αν αθροίσουμε τα ποσοστά των φιλομνημονιακών κομμάτων λαμβάνουν το 67% του εκλογικού σώματος...

Πως τα καταφέραμε αποτελεί απορίας άξιον.

Το 2010 με 2011 όταν ο ελληνικός λαός υπέστη το σοκ των μνημονίου και της έλευσης του ΔΝΤ στην Ελλάδα από την κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, κανείς δεν θα μπορούσε να πιστέψει ότι….η πλειοψηφία των κομμάτων στην Ελλάδα θα μετεξελισσόταν σε φιλομνημονιακή.

Μέσα σε 4-5 χρόνια υπήρξε μια ιστορική μετεξέλιξη απόρροια όχι της επιτυχίας αλλά της αποτυχίας.

Η κοινωνία εξουθενωμένη από τα μνημόνια και την λιτότητα, την αποδέχθηκε μοιρολατρικά όχι από συμπάθεια αλλά λόγω της ανάγκης να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ.

Μέσα σε 5 χρόνια φθάσαμε τα πολιτικά κόμματα όχι να διαγκωνίζονται ποιο θα βγάλει την Ελλάδα από τα μνημόνια αλλά ποιο κόμμα είναι το πιο ορθόδοξο φιλομνημονιακό.

Ο ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί την μεγαλύτερη έκπληξη καθώς σε ελάχιστο χρόνο αποτίναξε την αντιμνημονιακή ιδεολογία και εξελίχθηκε σε φιλομνημονιακό κόμμα απογοητεύοντας τους οπαδούς του.

Δεν υπάρχει ιστορικό προηγούμενο τέτοιας κωλοτούμπας από τον ΣΥΡΙΖΑ, αποτελεί παγκόσμιο φαινόμενο.

Η ΝΔ επίσης επέλεξε τον δρόμο της κωλοτούμπας.

Το πρώτο μνημόνιο το είχε καταδικάσει και κατηγορούσε το ΠΑΣΟΚ ότι ξεπούλησε την Ελλάδα.

Όμως στην πορεία άλλαξε και κατέληξε φιλομνημονιακό κόμμα εφαρμόζοντας το δεύτερο μνημόνιο.

Το Ποτάμι είναι δημιούργημα μνημονιακής νοοτροπίας, συστημικό κόμμα, που διαπλέκεται με επιχειρηματίες αλλά εξ αρχής ήταν μνημονιακό κόμμα.

Το ΠΑΣΟΚ ήταν το πρώτο κόμμα που εφάρμοσε μνημόνιο, μπορεί να καταποντίστηκε γιατί ήταν ο πρώτος διδάξας αλλά είναι καθαρά μνημονιακό κόμμα.

Οι ΑΝΕΛ ξεκίνησαν ως αντιμνημονιακό κόμμα και πραγματοποίησαν μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ μια θεαματική κωλοτούμπα τέτοιας κλίμακας που θα μείνει στην ιστορία.

Από ακραία αντιμνημονιακό έγινε ακραία μνημονιακό κόμμα μετά μάλιστα την ψήφιση του τρίτου μνημονίου.

Η Ένωση Κεντρώων του Βασίλη Λεβέντη δεν είναι σαφές αν θα μπει στην Βουλή αλλά είναι σίγουρο ότι είναι μνημονιακό κόμμα με συστημικά χαρακτηριστικά.

Μπορεί να είναι κόμμα καρικατούρα αλλά στηρίζει το μνημόνιο και ούκ ολίγες φορές έχουν υμνήσει την Merkel.

Αν αθροίσουμε τα ποσοστά των φιλομνημονιακών κομμάτων λαμβάνουν το 67% του εκλογικού σώματος και πρόκειται για μια εντυπωσιακή μεταστροφή και της κοινωνίας.

Το 2011 καταδίκαζε τα μνημόνια το 90% και το 2015 το 67% ψηφίζει μνημονιακά κόμματα.

Τα σταθερά αντιμνημονιακά κόμματα είναι η Χρυσή Αυγή, το ΚΚΕ και εσχάτως το νέο κόμμα του Παναγιώτη Λαφαζάνη Λαϊκή Ενότητα.

Τα κόμματα αυτά θα λάβουν 17% περίπου εκπροσωπώντας θέσεις κατά του μνημονίου.

Είναι ξεκάθαρο ότι τα κόμματα άλλαξαν στρατόπεδο πηγαίνοντας με το αναγκαστικό ρεύμα αλλά το εντυπωσιακό είναι ότι εξαναγκάστηκαν να πάμε το ρεύμα του μνημονίου και οι πολίτες.

Όταν ψηφίζουν κόμματα που στηρίζουν το μνημόνιο σημαίνει ότι η κοινωνία από αντιμνημονιακή έχει γίνει φιλομνημονιακή.


bankingnews.gr

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...