Κυριακή 30 Αυγούστου 2015

Eνώ η Ελλάδα κάνει για 5η φορά εκλογές σε 15 μήνες, η Ρωσία επεκτείνει τη δική της ΑΟΖ

Στην επίσημη επέκταση των ορίων της ρωσικής επικράτειας προχωρά ηΡωσία, με βάση την υφαλοκρηπίδα στη Θάλασσα του Οχότσκ, στα βορειοανατολικά της χώρας. Όπως αναγράφεται στην επίσημη ιστοσελίδα της ρωσικής κυβέρνησης ο πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ υπέγραψε το ανάλογο έγγραφο επέκτασης της ρωσικής ΑΟΖ το περασμένο Σάββατο. Ο Μεντβέντεφ επεσήμανε τη σημασία του εγγράφου, η οποία εκδόθηκε μετά από διαβουλεύσεις με την Επιτροπή του ΟΗΕ για την υφαλοκρηπίδα και κυρίως με την έγκριση της Ιαπωνίας.

Η Ρωσία εδώ και χρόνια παρουσιάζει αξιόπιστες αποδείξεις ότι όλη η Θάλασσα του Οχότσκ, μαζί και το εν λόγω τμήμα της υφαλοκρηπίδας, είναι μια φυσική επέκταση της απομακρυσμένης ηπειρωτικής περιοχής της Ρωσίας, ενώ τεκμηριώνει τις αξιώσεις της για το εν λόγω τμήμα της υφαλοκρηπίδας, βασιζόμενη στη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας, η οποία επιτρέπει τη διεύρυνση της οικονομικής ζώνης των 200 μιλίων του κράτους, υπό το όρον ότι η περιοχή αυτή αποτελεί φυσική προέκταση της ηπειρωτικής χώρας.
«Η Ρωσία υπέβαλε επίσημη αίτηση για την διεκδίκηση της υφαλοκρηπίδας στη Θάλασσα τουο Οχότσκ τον Φεβρουάριο του 2013. Προηγήθηκαν πολλά χρόνια επιστημονικής μελέτης για να τεκμηριωθεί η θέση μας, ενώ υπήρξε και σειρά εκτενών συνομιλιών με την Ιαπωνία» γράφει το κυβερνητικό έγγραφο.
Στις 10 Απριλίου του 2014 ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έβαλε την τελική υπογραφή στην τελική επίσημη διεκδίκηση της Ρωσίας.
Η Θάλασσα του Οχότσκ βρίσκεται μεταξύ Σιβηρίας και Ιαπωνίας, στον Ειρηνικό Ωκεανό και πήρε το όνομά της από την πόλη Οχότσκ, τον πρώτο οικισμό των Ρώσων στην Απω Ανατολή. Περικλείεται από τις ρωσικές περιφέρειες της Καμτσάτκα, του Χαμπαρόφσκ, του Μαγκαντάν και τωνΚουρίλων νήσων καθώς και της Σαχαλίνης. Νοτιοανατολικά επικοινωνεί με τη Θάλασσα της Ιαπωνίας.
Αναγνωρίστηκε ως μέρος της υφαλοκρηπίδας της Ρωσίας πριν από περίπου τρεις δεκαετίες, αλλά ήταν τυπικά εκτός ρωσικής δικαιοδοσίας διότι δεν καλυπτόταν από τη ζώνη των 200 ναυτικών μιλίων που αναγνωρίζεται διεθνώς ως περιοχή ΑΟΖ, αποκλειστικών οικονομικών συμφερόντων. Το υπέδαφος αποτελεί τεράστια «δεξαμενή» φυσικών πόρων, η οποία ελάχιστα έχει διερευνηθεί μέχρι σήμερα.  

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...