Κυριακή 25 Μαρτίου 2012

Επεισόδια και χημικά σε Χανιά και Ηράκλειο παρά τα δρακόντεια μέτρα της Αστυνομίας για την 25η Μαρτίου.

Διεκόπη οριστικά η παρέλαση στο Ηράκλειο καθώς λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι σημειώθηκαν επεισόδια μεταξύ των δυνάμεων της Αστυνομίας και του κόσμου που είχε συγκεντρωθεί στην πλ. Ελευθερίας.

Παρά τα πρωτοφανή μέτρα η Αστυνομία δεν κατόρθωσε να περιφρουρήσει την παρέλαση αφού  κόσμος μπήκε με "άγριες διαθέσεις" στην "κεφαλή" της παρέλασης παρακάπτοντας τα κάγκελα που έχουν τοποθετηθεί (βλέπε παρακάτω φωτό) στην πλ. Ελευθερίας, ενώ τα ΜΑΤ, αντέδρασαν ρίχνοντας χημικά.


Η κατάσταση φάνηκε ότι γρήγορα θα βγει εκτός ελέγχου ενώ τα πνεύματα δεν ηρέμησαν ακόμα και όταν ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης απηύθυνε έκκληση για ηρεμία, προκειμένου να γίνει ο εορτασμός της εθνικής επετείου.

Τελικά η παρέλαση ακυρώθηκε, με απόφαση του αντιπεριφερειάρχη Ηρακλείου Ευριπίδη Κουκιαδάκη, ενω τη θέση της πήρε η αντι - παρέλαση με πορεία του συγκεντρωμένου κόσμου στην οποία κυριάρχησαν τα  αντιμνημονιακά συνθήματα.





Στο Αρκαλοχώρι Ηρακλείου η παρέλαση διεξήχθη κανονικά με τους μαθητές ωστόσο να φορούν μαύρα περιβραχιόνια



Χανιά


Στα Χανιά η παρέλαση πραγματοποιήθηκε μόνο για τους επισήμους οι οποίοι πάντως δεν απέσπασαν ούτε ένα βλέμμα από τους παρελαύνοντες μαθητές των γυμνασίων και των Λυκείων της πόλης.

Μάλιστα, και προκειμένου να αποφευχθούν μεγαλύτερης έκτασης επεισόδια οι αστυνομικές αχρές είχαν αποκλείσει για τον απλό κόσμο ολόκληρη τη διαδρομή που  ακολουθείται στις παρελάσεις.

Συγκεκριμένα δυνάμεις των ΜΑΤ  ήταν παρατεταγμένες από την είσοδο του Δημοτικού Κήπου επί της Οδού Δημοκρατίας όπως  και στα Ολύμπια απαγορεύοντας την διέλευση του κόσμου

Η πραγματοποίηση της παρέλασης τελικά πραγματοποιήθηκε μέχρι και το ύψος του δημοτικού Κήπου καθώς η παρελαύνοντες δεν διένυαν ολόκληρη την οδό Δημοκρατίας για να κατέβουν μέχρι τη Δημοτική Αγορά, αλλά έστριβαν προς το μνημείο των πεσόντων όπου και σταματούσαν.


Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να προκληθούν συμπλοκές μεταξύ των  ήδη εξαγριωμένων πολιτών και των ΜΑΤ, ενώ έγινε και περιορισμένη χρήση χημικών, με αποτέλεσμα μια γυναίκα να μεταφερθεί στο νοσοκομείο ενώ πραγματοποιήθηκαν και κάποιες προσαγωγές.



Πριν την έναρξη αλλά και κατά τη διάρκεια της παρέλασης δεν έλειψαν και οι αποδοκιμασίες σε βάρος των πολιτικών καθώς και τα αντιμνημονιακά συνθήματα



Στο Ηράκλειο δυνάμεις της Αστυνομίας έχουν κλείσει τη λεωφόρο Δημοκρατίας ενώ έχουν μπει και προστατευτικά κιγκλιδώματα μπροστά από το Ηρώο, στην πλ. Ελευθερίας.





Λίγο μετά τις 11:30 το πρωί μέλη της ομάδας "Πολίτες κατά του Χρέους" προσέγγισαν στο σημείο μπροστά από τον "φράκτη", που είναι παρατεταγμένες δυνάμεις της Αστυνομίας και κρατώντας το πανό που φαίνεται στη φωτογραφία φώναξαν συνθήματα διαμαρτυρόμενοι για την κοινωνικοοικονομκή κατάσταση που επικρατεί στη χώρα.



Η ίδια εικόνα αστυνόμευσης παρουσιάστηκε και έξω από τους ναούς, κατά τη διάρκεια της δοξολογίας. Χαρακτηριστική είναι η φωτογραφία που βλέπετε παρακάτω, από την εκκλησία του Αγ. Μηνά στο Ηράκλειο.




Να σημειωθεί ότι εξέδρα για την κατάθεση στεφάνων στήθηκε σε δύο σημεία στο Ηράκλειο, στην Δασκαλογιάννη και στην πλ Ελευθερίας, με σκοπό όπως πολλοί εκτιμούν να διασπαστεί ο κόσμος και να μην υπάρχει μεγάλη συγκέντρωση από πολίτες.

Ρέθυμνο

Με καθυστέρηση ξεκίνησε λίγο μετά τις 12:30 η παρέλαση στο Ρέθυμνο καθώς συγκεντρωμένοι διαδηλωτές μπροστά από τους επισήμους απαίτησαν να αποχωρήσουν οι πολιτικοί εκπρόσωποι ενώ πραγμαοποίησαν και καθιστική διαμαρτυρία.

Μετά από συζητήσεις και προτροπές από την αστυνομία οι διαδηλωτές άδειασαν τον χώρο και ξεκίνησε ομαλά η παρέλαση ενώ από τα μεγάφωνα ακούστηκε μήνυμα της Αντιπεριφερειάρχου Ρεθύμνης κας Λιονή.

Ιεράπετρα


Χωρίς έκτροπα και κάτω από τη διακριτική παρουσία της Αστυνομίας διεξήχθη στην Ιεράπετρα η μαθητική παρέλαση την οποία πλήθος κόσμου παρακολούθησε.

Λίγο πριν το τέλος παρέλασαν, όπως άλλωστε είχαν ανακοινώσει, οι εργαζόμενοι του Nοσοκομείου Ιεράπετρας αλλά και απλοί πολίτες οι οποίοι κρατώντας πανό και μαύρες σημαίες στάθηκαν μπροστά στην εξέδρα των επισήμων όπου επί 2 λεπτά φώναξαν συνθήματα υπέρ του Νοσοκομείου και κατά του μνημονίου.


πηγή

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...