Δευτέρα 26 Μαρτίου 2012

Διαμελισμό της Τουρκίας "βλέπει" το Economist


Το ECONOMIST δημοσιεύει δηλώσεις του Προέδρου του Εκτελεστικού Συμβουλίου του KCK (Ένωση Κοινοτήτων του Κουρδιστάν) και ενός εκ των ηγετών του PKK, Μουράτ Καραγιλάν.

«Από εδώ και στο εξής δεν πρέπει να υπηρετούμε στον τουρκικό Στρατό, δεν πρέπει να πληρώνουμε φόρους και δεν πρέπει να ομιλούμε την τουρκική γλώσσα. Μια νέα φάση άρχισε».

Οι ταραχές πυροδοτήθηκαν στις 18 Μαρτίου όταν δεκάδες χιλιάδες Κούρδοι αψήφησαν την απαγόρευση της Κυβέρνησης Ερντογάν και βγήκαν στους δρόμους της Κωνσταντινούπολης και στο Ντιγιάρμπακιρ για να γιορτάσουν το Νορούζ (νέο Κουρδικό έτος). Στα επεισόδια που εκτυλίχθηκαν έχασε τη ζωή του ο Αχμέτ Τούρκ, Κούρδος πολιτικός και ένας Τούρκος αστυνομικός. Στο δημοσίευμα δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στην κόντρα μεταξύ Τουρκίας – Συρίας και ότι είναι πια ανοιχτό το ενδεχόμενο ο Μπασάρ αλ Άσαντ να χρησιμοποιήσει τους δύο και πλέον εκατομμύρια Κούρδους που ζουν στη χώρα του ενάντια στην Τουρκία.

«Αργά ή γρήγορα είναι βέβαιο ότι θα δημιουργηθεί ένα ανεξάρτητο Κουρδιστάν», επισήμανε Δυτικός διπλωμάτης, χωρίς ωστόσο το ECONOMIST να τον κατονομάζει.
 

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...