Τρίτη 27 Δεκεμβρίου 2011

Τυπωμένες κεραίες μπορούν να δεσμεύσουν ενέργεια από τον αέρα

Είτε το θέλουμε είτε όχι, είτε μας αρέσει είτε όχι, περιβαλλόμαστε από ενεργειακά πεδία κάθε στιγμή της ζωής μας. Και δεν αναφερόμαστε στο θέμα πνευματισμός. Εκπομπές κινητών τηλεφώνων, routers, ραδιοφώνων, τηλεοπτικών πομπών ακόμη και δορυφόρων συνωστίζονται στο ηλεκτρομαγνητικό φάσμα όλο το 24ωρο. Με λίγη εξυπνάδα μπορούμε να δεσμεύσουμε ένα μέρος αυτής της ενέργειας με τυπωμένες κεραίες και να την χρησιμοποιήσουμε για την τροφοδοσία ηλεκτρονικών συσκευών.
Αν και υπάρχουν πολλά σήματα που πλανώνται στον αέρα, είναι απίθανο -- χρησιμοποιώντας την πρωτοποριακή ιδέα της RCA -- να δεσμεύσουμε αρκετό ποσό ώστε να φορτίσουμε κάποια ηλεκτρονική συσκευή. Ο τομέας στον οποίο αυτοί οι “θεριστές” ενέργειας θα μπορούσαν να φανούν χρήσιμοι είναι η δημιουργία ενός δικτύου ασύρματων αισθητήρων, χωρίς να ανησυχούμε για ηλεκτρικές συνδέσεις, μπαταρίες ή ηλιακή ενέργεια.

Τα λίγα mW (μιλιβάτ ή αλλιώς χιλιοστά του Βατ) ενέργειας που μπορούν να παράγουν είναι αρκετά για να τροφοδοτήσουν αισθητήρες θερμοκρασίας, ή (με χρήση πυκνωτών) να αποθηκεύσουν αρκετή ενέργεια για μια σύντομη ασύρματη μετάδοση δεδομένων.

Στο βαθμό που η ζωή μας θα γινόταν πιο ποιοτική, οι ασύρματοι αισθητήρες θα μπορούσαν για παράδειγμα να μας ενημερώνουν έγκαιρα για δομικές αστοχίες υλικού πριν αυτές γίνουν αιτία για σοβαρά ατυχήματα.
 
 

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...