Κυριακή 18 Ιουνίου 2023

Προ των πυλών η διεύρυνση των BRICS: Το Αύγουστο οι διαπραγματεύσεις - 30 κράτη σε... αναμονή

Είναι προφανές πως γίνεται λόγος για μια μεγάλη συμμαχία με τεράστια δύναμη και δυναμική που απειλεί ξεκάθαρα να βάλει τέλος στην κυριαρχία της Δύσης και των ΗΠΑ.

Η διεύρυνση και επέκταση των BRICS θα είναι στην ατζέντα της επικείμενης συνόδου κορυφής της ένωσης που θα πραγματοποιηθεί στη Νότια Αφρική τον Αύγουστο, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Dmitri Peskov, σε συνέντευξή του στο RT.
Σύμφωνα με τον γραμματέα Τύπου του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας, η Μόσχα είναι ικανοποιημένη που ο αριθμός των χωρών που δείχνουν ενδιαφέρον για την ενοποίηση αυξάνεται
"Ορισμένες χώρες δήλωσαν την πρόθεσή τους να ενταχθούν στους BRICS με κάποιο τρόπο.
Και αυτό, φυσικά, είναι ένα τόσο ενδιαφέρον γεγονός, γιατί υποδηλώνει τη διεθνή αρχή αυτής της ένωσης ολοκλήρωσης.

Αναμένουμε ότι η σύνοδος κορυφής BRICS θα πραγματοποιηθεί στα τέλη Αυγούστου
Και η επέκταση θα είναι στην ημερήσια διάταξη.
Τα κράτη μέλη των BRICS θα το συζητήσουν», είπε ο εκπρόσωπος.
Σύμφωνα με τον Peskov, "υπάρχουν ορισμένες αποχρώσεις" σχετικά με το ποια μορφή επέκτασης θα ήταν καλύτερο να υιοθετηθεί και εάν θα έπρεπε να υιοθετηθεί καθόλου.
Ο εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι η Ρωσία είναι ικανοποιημένη που όλο και περισσότερα κράτη δείχνουν έντονο ενδιαφέρον για τους BRICS.

Υπενθυμίζεται πως, «ο Πρόεδρος [της Ρωσίας Vladimir Putin] υπέγραψε το σχετικό διάταγμα και από την 1η Ιανουαρίου ξεκινά η προεδρία της Ρωσίας στην ομάδα των BRICS.
Αλλά οι πρώτες εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν τον Σεπτέμβριο στη Νέα Υόρκη στο περιθώριο της συνόδου του ΟΗΕ ήδη από τον Σεπτέμβριo», επισήμανε.
Περίπου 30 χώρες έχουν δηλώσει την πρόθεσή τους να ενταχθούν στην ομάδα των BRICS, επισήμανε ο Kobyakov, προσθέτοντας ότι ο ίδιος αριθμός κρατών θέλουν να γίνουν εταίροι στο πλαίσιο του SCO, του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης.

Στην ουρά για ένταξη

Αυτήν τη στιγμή υπάρχουν οκτώ χώρες που έχουν υποβάλει επίσημα αίτηση για ένταξη και 17 άλλες που έχουν εκφράσει ενδιαφέρον να ενταχθούν.
Οι οκτώ επίσημοι υποψήφιοι είναι: Αλγερία, Αργεντινή, Μπαχρέιν, Αίγυπτος, Ινδονησία, Ιράν, Σαουδική Αραβία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Οι 17 χώρες που έχουν εκφράσει ενδιαφέρον είναι: Αφγανιστάν, Μπανγκλαντές, Λευκορωσία, Καζακστάν, Μεξικό, Νικαράγουα, Νιγηρία, Πακιστάν, Σενεγάλη, Σουδάν, Συρία, Ταϊλάνδη, Τυνησία, Τουρκία, Ουρουγουάη, Βενεζουέλα και Ζιμπάμπουε.

Αυξάνεται ο αριθμός συνεχώς...

Σε δηλώσεις του στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS o υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Sergey Ryabkov υποστήριξε ότι ο αριθμός των κρατών που επιδιώκουν να γίνουν μέλη των BRICS, βαίνει διαρκώς αυξανόμενος.
«Ο κατάλογος των υποψηφίων για ένταξη στην ένωση συνεχίζει να αυξάνεται.
Ο αριθμός των κρατών που επιδιώκουν να ενταχθούν σε αυτήν την ένωση πλησιάζει τους 20.
Αντικατοπτρίζει τον αυξανόμενο και ήδη σημαντικό ρόλο των BRICS στη διεθνή σκηνή ως μια ένωση κρατών με παρόμοιες θέσεις.
Θα ήθελα να το επισημάνω» υποστήριξε ο Ryabkov.

Δεν υπάρχει αρχηγός... παρακαλούν για ένταξη

Όπως είπε ο Ryabkov, οι BRICS είναι μια ομάδα κρατών που δεν ακολουθούν κάποιον αρχηγό.
«Αντιθέτως, οι εταίροι θέτουν μια εποικοδομητική ατζέντα που βασίζεται στη συναίνεση.
Οι συζητήσεις συνεχίζονται για το ποια θα πρέπει να είναι τα κριτήρια για την ένταξη στους BRICS.
Η Νότια Αφρική έχει εντατικοποιήσει αυτή τη δουλειά» υπογράμμισε ο Ryabkov.
«Μπορώ να πω ότι ο αραβικός κόσμος και η περιοχή της Ασίας – Ειρηνικού ξεκάθαρα «παρακαλούν» να ενταχθούν στους BRICS, καθώς δεν έχουν εκπροσώπηση.
Αλλά θα δούμε τι ακριβώς μπορούμε να προσφέρουμε στους ηγέτες σχετικά με αυτό, και να το αφήσουμε στους ηγέτες να το αποφασίσουν κατά τη Σύνοδο Κορυφής στο Γιοχάνεσμπουργκ» υποστήριξε ο Ryabkov.

Η Σύνοδος Κορυφής

Σημειώνεται πως η επόμενη Σύνοδος Κορυφής των BRICS είναι προγραμματισμένη να γίνει τον ερχόμενο Αύγουστο στο Γιοχάνεσμπουργκ, αν και δεν αποκλείεται τελικά αυτή να φιλοξενηθεί είτε στην Κίνα είτε στην Ινδία.
Αυτό θα συμβεί εάν τελικά η Ρωσία αποφασίσει να εκπροσωπηθεί από τον πρόεδρο της Vladimir Putin.
Όμως λόγω του ότι σε βάρος του Putin έχει εκδοθεί ένταλμα σύλληψης, είναι πολύ πιθανό η Νότια Αφρική να δεχθεί πιέσεις από τη Δύση να συλλάβει τον Ρώσο πρόεδρο και να τον εκδώσει στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης.
Αν και η Νότια Αφρική έχει εκδώσει γενική διπλωματική ασυλία, κάτι που θα επιτρέψει στον Putin να ταξιδέψει εφόσον το θελήσει στη Ν. Αφρική, υπάρχει η εκτίμηση ότι αυτό το διάταγμα μπορεί να μην υπερισχύει του εντάλματος σύλληψης του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου.
Σε μια προσπάθεια να αποφύγει την τεράστια διεθνή πίεση που εκτιμάται πως θα δεχθεί σε αυτό το σενάριο, η Νότια Αφρική εξετάζει ακόμα και το ενδεχόμενο να μην φιλοξενήσει τη Σύνοδο Κορυφής, και αυτή τελικά να πραγματοποιηθεί είτε στην Κίνα είτε στην Ινδία, οι οποίες δεν έχουν καμία υποχρέωση βάσει των διεθνών συμβάσεων να συλλάβουν τον Ρώσο πρόεδρο.

Τεράστια μεγέθη

Εφόσον υλοποιηθεί αυτός ο σχεδιασμός, είναι προφανές πως γίνεται λόγος για μια μεγάλη συμμαχία με τεράστια δύναμη και δυναμική που απειλεί ξεκάθαρα να βάλει τέλος στην κυριαρχία της Δύσης και των ΗΠΑ.
Δεδομένου ότι η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία θα είναι μέλη, τότε έχετε δύο από τους τρεις μεγαλύτερους παραγωγούς ενέργειας στον κόσμο μέσα σε μία συμμαχία (η άλλη χώρα είναι οι ΗΠΑ).
Ήδη η Ρωσία, η Κίνα, η Βραζιλία και η Ινδία είναι όλες μέλη, κάτι που σημαίνει ότι οι τέσσερις από τις επτά μεγαλύτερες χώρες στον κόσμο, με βάση την έκταση της επικράτειάς τους, που κατέχουν το 30% της στερεάς επιφάνειας της Γης και τους ανάλογους φυσικούς πόρους, σχεδόν το 50% της παραγωγής σιτηρών και ρυζιού στον κόσμο, καθώς και το 15% των παγκόσμιων αποθεματικών χρυσού, ανήκουν στη συμμαχία των BRICS.
Παράλληλα, η Κίνα, η Ινδία, η Βραζιλία και η Ρωσία είναι τέσσερις από τις εννέα χώρες με το υψηλότερο πληθυσμό στον πλανήτη, με τους πολίτες τους να ξεπερνούν τα 3,2 δισεκατομμύρια ή 40% του παγκόσμιου πληθυσμού.
Η Κίνα, η Ινδία, η Βραζιλία, η Ρωσία και η Σαουδική Αραβία έχουν συνδυαστικό ΑΕΠ ύψους 29 τρισ. δολαρίων ή 28% του παγκόσμιου ΑΕΠ.
Εάν χρησιμοποιήσουμε την αγοραστική δύναμη για τον υπολογισμό του ΑΕΠ, τότε το μερίδιο των BRICS ανέρχεται σε πάνω από 54%.

Πυρηνικές δυνάμεις

Η Ρωσία και η Κίνα διαθέτουν δύο από τα τρία μεγαλύτερα πυρηνικά οπλοστάσια στον κόσμο (η άλλη χώρα είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες).
Με κάθε μέτρο/δείκτη - πληθυσμό, έκταση, ενεργειακή παραγωγή, ΑΕΠ, παραγωγή τροφίμων και πυρηνικά όπλα - οι BRICS δεν είναι απλά άλλη μια κοινότητα φιλοσοφικού προβληματισμού και ατέρμονων συζητήσεων όπως η ΕΕ - αλλά είναι μια σημαντική και αξιόπιστη εναλλακτική δύναμη στη δυτική ηγεμονία.
Οι BRICS που δρουν από κοινού αποτελούν έναν πόλο ενός νέου πολυπολικού ή ακόμη και διπολικού κόσμου.

Οικονομικοί γίγαντες

Πρόσφατα δημοσιεύματα υποστηρίζουν πως στις 22 Αυγούστου αναμένεται η πιο σημαντική εξέλιξη στη διεθνή οικονομία από το 1971, καθώς αναμένεται η εισαγωγή μιας νέας σημαντικής νομισματικής μονάδας, που θα μπορούσε να αποδυναμώσει τον ρόλο του δολαρίου σε ό,τι αφορά τις παγκόσμιες πληρωμές και, τελικά, να το αντικαταστήσει σε βάθος χρόνου ως παγκόσμιο αποθεματικό και συναλλακτικό νόμισμα.
Αλλά τι κρύβεται πίσω από αυτήν την προσπάθεια να εγκαταλειφθεί το δολάριο;
Ο βασικός λόγος είναι η οπλοποίησή του από τις Ηνωμένες Πολιτείες μέσω της επιβολής κυρώσεων
Για χρόνια, οι Ηνωμένες Πολιτείες χρησιμοποιούσαν τις κυρώσεις για να τιμωρήσουν χώρες όπως το Ιράν.
Αλλά οι κυρώσεις που επέβαλαν στη Ρωσία μετά την εισβολή της στην Ουκρανία ξεπέρασαν κατά πολύ το όποιο προηγούμενο.
Πολλές άλλες χώρες άρχισαν να αντιλαμβάνονται ότι θα μπορούσαν να είναι οι επόμενες αν αντιτίθεντο στις Ηνωμένες Πολιτείες σε συγκεκριμένα θέματα.
Και αυτός ο φόβος έχει επιταχύνει σημαντικά την προσπάθεια να αποσυνδεθούν εντελώς από το σύστημα του δολαρίου.
Αυτή η επιθυμία δεν περιορίζεται μόνο σε τρέχοντες στόχους όπως η Ρωσία, αλλά κοινοποιείται και από δυνητικούς στόχους, συμπεριλαμβανομένων της Κίνας, του Ιράν, της Τουρκίας, της Σαουδικής Αραβίας, της Αργεντινής και πολλών άλλων.
Οι BRICS+ αποτελούν μια ρεαλιστική προσπάθεια για την απο-δολαριοποίηση των παγκόσμιων πληρωμών και, τελικά, των παγκόσμιων αποθεμάτων.

www.bankingnews.gr

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...