Σάββατο 20 Μαΐου 2023

Η Βυζαντινή ιστορία του παπά Θέμελη

Απόδοση από τα μεσαιωνικά Ελληνικά στα νέα Ελληνικά, Γεώργιος Ε. Γεωργάς προπονητής ξιφασκίας εκπαιδευτής ενόπλου παμμάχου και ιστορικής σπαθασκίας.
Οι Ρωμαιοαραβικες σχέσεις βρίσκονταν σε κρίση όταν ο εμίρης της Ταρσού διέταξε επιδρομή στα Ρωμαϊκά ( Βυζαντινά ) εδάφη. Μια μεγάλη ομάδα Αράβων πολεμιστών έκαναν επιδρομή σε ένα χωριό όπου ονομάζονταν Ηράκλειον. Εκείνο το πρωινό της επιδρομής ο ιερέας του χωριού ο οποίος ονομάζονταν Θέμελης έκανε την Θεία Λειτουργία στο ναό του χωριού. Όταν αντιλήφθηκε την επιδρομή σταμάτησε την Θεία Λειτουργία, πήρε το σημαντρον της εκκλησίας και βγήκε στη πλατεία. Εκεί ήταν οι Άραβες πολεμιστές όπου βιαιοπραγουσαν. Ο παπά Θέμελης τότε όρμησε πάνω τους τραυμάτισε πολλούς και σκότωσε αρκετούς μόνο με το σημαντρον. Οι Άραβες τότε ντροπιασμένοι το έβαλαν στα πόδια.
Μετά από αυτό το περιστατικό ο επίσκοπος της περιοχής αρνήθηκε να τον συγχωρέσει για τις πράξεις βίας και τους φόνους που έπραξε ο ιερέας σταματώντας μάλιστα την Θεία Λειτουργία. Ο παπά Θέμελης τότε έφυγε από την αυτοκρατορία, πήγε στους Αγαρηνούς, αρνήθηκε τον Χριστό και ασπάστηκε το Ισλάμ. Οι Αγαρηνοί του έδωσαν αξιώματα και αυτός έκανε επιδρομές στα Βυζαντινά εδάφη ενώ ήταν φημισμένος για τις θηριωδίες που έπραξε εναντίον των Βυζαντινών.

Από το ‘ Σύνοψη Ιστορίας ‘ του Ιωάννη Σκυλιτζη
https://byzantineoplomachia.wordpress.com
https://proskynitis.blogspot.com/2023/05/blog-post_433.html

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...