Κυριακή 26 Ιανουαρίου 2020

Σημαντική νίκη για τη νομική ομάδα του Ασάνζ - Εκτός απομόνωσης ο ιδρυτής του Wikileaks

 Ο Ασάνζ βρισκόταν στην απομόνωση επί εννέα μήνες 

Σημαντική νίκη για την νομική ομάδα του Τζούλιαν Ασάνζ, καθώς δεν βρίσκεται πλέον στην απομόνωση, στην ιατρική πτέρυγα των φυλακών υψίστης ασφαλείας Μπελμαρς,, στο Λονδίνο, αλλά έχει μετακινηθεί σε μία πτέρυγα όπου βρίσκονται 40 ακόμα κρατούμενοι, ανακοίνωσε το Wikileaks.

Η απόφαση αυτή συνιστά επιτυχία στις προσπάθειες να βελτιωθούν οι συνθήκες κράτησής του.

Μάλιστα, εκτός από τη νομική του ομάδα, για τον Ασάνζ διαμαρτυρήθηκαν επανειλημμένα και συγκρατούμενοί του στον διοικητή της φυλακής, βλέποντας τις συνθήκες υπό τις οποίες κρατείται.

Την ανακοίνωση της μεταφοράς του Ασάνζ έκανε ο εκπρόσωπος του Wikileaks, Τζόσεφ Φάρελ, τονίζοντας ιδιαίτερα την αλληλεγγύη των συγκρατούμενων του Ασάνζ, που παρακολουθούν από κοντά την απάνθρωπη κράτησή του.

Ο Ασάνζ βρισκόταν στην απομόνωση επί εννέα μήνες, γεγονός που κάνει την πλευρά του Wikileaks να κάνει λόγο για μία σημαντική νίκη.

Ωστόσο και ενόψει της έναρξης της δίκης του στις 25 Φεβρουαρίου, η πλευρά του Ασάνζ επιμένει να καταγγέλλει τα σοβαρά εμπόδια που παρεμποδίζουν την επικοινωνία του ιδρυτή του Wikileaks με τους δικηγόρους του.

Σύμφωνα με όσα έχει καταγγείλει η εκ των δικηγόρων του, Γκάρεθ Πηρς, η διοίκηση της φυλακής υψίστης ασφαλείας Μπελμαρς, όπου και κρατείται ο Ασανζ, βάζει τόσα προσκόμματα στην επαφή του με τους δικηγόρους του, ώστε η ίδια κατέφυγε στους δικηγόρους της κυβέρνησης των ΗΠΑ, για να ζητήσει τη βοήθειά τους, ώστε να κρατηθούν κάποια προσχήματα.

Ο Ασάνζ, που αντιμετωπίζει ποινές 175 ετών εάν παραδοθεί στις ΗΠΑ, όφειλε, βάσει των διεθνών κανόνων δικαίου, να έχει πλήρη πρόσβαση στη νομική του βοήθεια.
Σύμφωνα με καταγγελίες στον Ασάνζ , πέραν των νομικών ζητημάτων, απαγορευόνταν να έχει βιβλία, χαρτί και στυλό στο κελί του.

Ειδικά για τα βιβλία, μάλιστα, είπε ότι «του τα στερούν γιατί φοβούνται ότι θα τα χρησιμοποιήσει για να αλλάξει μηνύματα με τον έξω κόσμο»…

Η εξέταση του αιτήματος των ΗΠΑ για την έκδοσή του θα γίνει τον ερχόμενο μήνα, Φεβρουάριο 2020, ενώ σήμερα, 25 Ιανουαρίου οργανώθηκε έξω από τη φυλακή Μπελμαρς, πανευρωπαϊκή διαμαρτυρία.

πηγή

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...