Μερίδες: 4
Προετοιμασία: 10'
Χρόνος: 20'
Βαθμός Δυσκολίας: Εύκολο
Κόστος: 6.40€
Συνταγή: Νένα Ισμυρνόγλου
Φωτογραφία: Άκης Ορφανίδης Αποθήκευση για αργότερα
Υπέροχο και εύκολο το χοιρινό αυτό, με την αψάδα της μουστάρδας να ισορροπείται απο τη γλύκα των ψημένων κρεμμυδιών.
Υλικά
700 γρ. λαιμός χοιρινός, σε λεπτές φέτες πάχους 0,5 εκ.
2 κρεμμύδια ξερά, σε φέτες
2 σκελίδες σκόρδου, ελαφρά κοπανισμένες
60 γρ. μουστάρδα πικάντικη
1 κουτ. σούπας πάπρικα καυτερή
1/2 κουτ. γλυκού πιπέρι καγιέν (προαιρετικά)
1 κουτ. γλυκού θυμάρι
φέτες από 1 λεμόνι
60 ml ελαιόλαδο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το κρέας με τα κρεμμύδια, το σκόρδο, τη μουστάρδα, την πάπρικα, το καγιέν (αν βάλουμε), αλατοπίπερο και το ελαιόλαδο. Καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε το κρέας στην άκρη για περίπου 30 λεπτά, να μαριναριστεί.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200° C, στρώνουμε ένα μεγάλο ταψί με λαδόκολλα. Απλώνουμε το χοιρινό μαζί με τη μαρινάδα στο ταψί, σε μία στρώση. Ψήνουμε για περίπου 20 λεπτά, μέχρι το κρέας να «αρπάξει» λίγο απέξω, αλλά να παραμείνει ζουμερό μέσα.
Πασπαλίζουμε με το θυμάρι, σκορπίζουμε ομοιόμορφα τις φέτες λεμονιού και σερβίρουμε. Συνοδεύουμε με ξεροψημένες πίτες για σουβλάκι και πράσινη σαλάτα.
Στο ποτήρι μας: Τα κρεμμύδια αγαπούν το κόκκινο χρώμα! Φρέσκα Αγιωργίτικα ή Merlot ή μια μπίρα red ale.
http://www.gastronomos.gr