Πέμπτη 27 Απριλίου 2023

Η κυβέρνηση Ερντογάν φοβάται ένα «ποντιακό κίνημα» μέσα στην Τουρκία

H δολοφονία του Ιταλού κληρικού Αντρέα Σαντόρο για τις «αποσχιστικές πράξεις, βασισμένες στην ελληνοποντιακή ιδέα», η οποία είναι η ίδρυση ενός ελληνορθόδοξου κράτους στον Εύξεινο Πόντο

Έναν από τους φόβους της Τουρκίας του Ερντογάν που σχετίζεται με τα «χρονίζοντα και ανεπίλυτα προβλήματα σε Αιγαίο και Κύπρο» παρουσιάζει σε άρθρό του στο Nordic Monitor ο αυτοεξόριστος στη Στοκχόλμη Τούρκος δημοσιογράφος Αμπντουλάχ Μποζκούρτ, ο οποίος για πολλά χρόνια εργάστηκε στην εφημερίδα Zaman, ως διευθυντής στην αγγλική της έκδοση, και σχετίζεται με το κίνημα του ιμάμη Γκιουλέν.

Σύμφωνα λοιπόν με τα απόρρητα έγγραφα που παρουσιάζει ο Αμπντουλάχ Μποζκούρτ, η τουρκική κυβέρνηση όχι μόνο παρακολουθεί στενά τις υποτιθέμενες προσπάθειες για την αναβίωση ενός ποντιακού κινήματος μέσα στη χώρα (Pontusçuluk είναι η λέξη στα τουρκικά), αλλά η υπόθεση συνδέεται με τη δολοφονία του Ιταλού κληρικού Αντρέα Σαντόρο τον Φεβρουάριο του 2006 στη Τραπεζούντα.

Στο άρθρό του ο Τούρκος δημοσιογράφος σημειώνει ότι ο καθολικός ιερέας βρισκόταν υπό παρακολούθηση και ότι οι μυστικές υπηρεσίες άκουγαν τα τηλεφωνήματά του. Ωστόσο, η πληροφορία αυτή δεν είναι νέα: τον Απρίλιο του 2018, για παράδειγμα, ο Ουζάι Μπουλούτ στο providencemag.com ανέφερε ότι οι Αρχές τον θεωρούσαν ύποπτο για «αποσχιστικές πράξεις, βασισμένες στην ελληνοποντιακή ιδέα», η οποία είναι η ίδρυση ενός ελληνορθόδοξου κράτους στον Εύξεινο Πόντο.

Αυτή τη φορά, όμως, ο Αμπντουλάχ Μποζκούρτ επανέρχεται στο θέμα –που το θεωρεί «φόβο της Τουρκίας»– με αφορμή δημοσιεύματα για τον Εκρέμ Ιμάμογλου στον ελληνικό Τύπο, και ειδικά στην εφημερίδα Έθνος που τον χαρακτήριζε ως τον Πόντιο που έκλεψε την Κωνσταντινούπολη από τον Ερντογάν. «Η τουρκική παράνοια έχει κρατηθεί ζωντανή. Πολλοί που αντιτίθενται στην κυβέρνηση και ξένοι πολίτες συχνά κατηγορούνται ότι με κάποιον τρόπο βοηθούν στην αναζωπύρωση του ποντιακού κινήματος», σημειώνει.

Το εγγραφο που έχει αναρτηθεί στο Nordic Monitor αναφέρει ότι η Αστυνομία της Τραπεζούντας ζήτησε την καταγραφή των συνομιλιών του πατέρα Αντρέα Σαντόρο τρεις μήνες πριν από τη δολοφονία του.

Στο μικροσκόπιο βρισκόταν και ένας ακόμα ιερέας, ο Γερμανός ιεραπόστολος Τίλμαν Γκέσκε, που βασανίστηκε δολοφονήθηκε το 2007 μαζί με άλλους δύο άνδρες μέσα στον προτεσταντικό εκδοτικό οίκο Ζιρβέ, στη Μαλάτια. Όπως και στην περίπτωση του Ιταλού ιερέα που δολοφονήθηκε από έναν έφηβο, δράστες ήταν πέντε υπερεθνικιστές.

Ακόμα, από ένα άλλο έγγραφο αποκαλύπτεται ότι το ίδιο τρίμηνο με τον Αντρέα Σαντόρο υπό παρακολούθηση με το αιτιολογικό ότι είχαν «ριζοσπαστικές ιδέες» βρίσκονταν ο Γιασίν Χαγιάλ, ο θεωρούμενος ηθικός αυτουργός της δολοφονίας του Αρμένιου δημοσιογράφου Χραντ Ντινκ, και ένας άλλος άνδρας ονόματι Χασάν Ντεβεσί. Όπως αποδεικνύεται, ο Γιασίν Χαγιάλ συνομιλούσε με τον Ιταλό ιερέα. Αξιοσημείωτο είναι ότι στο αίτημα για την παρακολούθηση και των τριών ανδρών αναφέρεται η λέξη Pontusçuluk.

«Ο ρόλος της ΜΙΤ σε αυτές τις δολοφονίες ποτέ δεν αποδείχθηκε, αν και υπήρχε διαταγή από το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας για τον εντοπισμό και την παρακολούθηση των χριστιανικών και ιεραποστολικών δραστηριοτήτων στην Τουρκία», καταλήγει ο Αμπντουλάχ Μποζκούρτ.

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...