Τρίτη 4 Ιουνίου 2019

Ο Ερντογάν βλέπει σχέδιο κατάκτησης της Κωνσταντινούπολης από ΗΠΑ!

Σ. Καλεντερίδης

«Το θέμα της προμήθειας των ρωσικών αντιαεροπορικών συστημάτων S-400 από την Τουρκία έχει απασχολήσει τις ΗΠΑ και το NATO
και έχει αποτελέσει αιτία σοβαρής διπλωματικής κρίσης ανάμεσα σε Ουάσιγκτον και Άγκυρα. Ενώ συζητούνται ο αποκλεισμός της Τουρκίας από το πρόγραμμα παραγωγής των αεροσκαφών 5ης γενιάς F-35, η επιβολή σοβαρών οικονομικών κυρώσεων και εμπάργκο στην προμήθεια οπλικών συστημάτων και πυρομαχικών, καθώς και η άσκηση πίεσης για αποχώρηση της Τουρκίας από το NATO, υπάρχουν ενδείξεις ότι ο Ερντογάν το… ξανασκέφτεται το θέμα.

Στο πλαίσιο αυτό ανέθεσε στον υπουργό Άμυνας Χουλουσί Ακάρ την αποστολή να λύσει το πρόβλημα S-400 με τέτοιο τρόπο ούτως ώστε να ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις των ΗΠΑ και να μειωθούν στο ελάχιστο οι πιθανές αντιδράσεις της Ρωσίας. Όντως ο Ακάρ φαίνεται ότι έχει πετύχει ορισμένα πράγματα, με το πιο πιθανό σενάριο να είναι η αποδοχή από πλευράς ΗΠΑ της συγκρότησης μιας «επιτροπής τεχνικών» στο πλαίσιο του NATO, η οποία θα εξετάσει το εάν και κατά πόσο η συνύπαρξη των S-400 με τα F-35 αλλά και με άλλα συστήματα του NATO, δημιουργεί προβλήματα που αποδυναμώνουν την άμυνα της συμμαχίας.
Όσο διαρκούν οι εργασίες της επιτροπής αυτής είναι πιθανόν να παραδοθούν οι S-400 στην Τουρκία, πλην όμως θα παραμείνουν στα κιβώτια συσκευασίας τους, μέχρι την ολοκλήρωση του πορίσματος.

Και σε περίπτωση που το πόρισμα διαπιστώσει ότι όντως δημιουργείται πρόβλημα στην ασφάλεια και την άμυνα του NATO, τότε ο Ερντογάν θα επικαλεστεί τον στρατηγικό στόχο της Τουρκίας, την παραμονή στο NATO, και με άλλοθι το πόρισμα, θα αποδεχτεί την πώληση ή την εγκατάσταση των S-400 σε μια άλλη χώρα. Σε μια τέτοια περίπτωση πάντως μένει να δούμε ποια θα είναι η αντίδραση της Ρωσίας, η οποία όμως δεν πρέπει να αναμένουμε ότι θα τεντώσει το σχοινί με την Τουρκία, λόγω των τεράστιων συμφερόντων που έχει στη χώρα αυτή, ειδικά στον τομέα της ενέργειας, όπου η Τουρκία είναι μια σχεδόν εξαρτημένη χώρα από τη Ρωσία. Το σίγουρο είναι ότι η Τουρκία θα πληρώσει ένα τίμημα και αυτό αναμένεται να είναι στο Ιντλίμπ, το Αφρίν και την Αλ Μπάμπ, όπου υπάρχουν ήδη πληροφορίες ότι ήδη η Ρωσία κάνει κάποιες κινήσεις με τη Συρία και τους Κούρδους του YPG εναντίον στόχων τουρκικού ενδιαφέροντος.

Ενώ όλα τα παραπάνω αποτελούν εκτιμήσεις που στηρίζονται σε δηλώσεις αξιωματούχων και άλλα δεδομένα, προχθές η Τουρκία αποφάσισε να απελευθερώσει από τη φυλακή τον πρώην επιστήμονα της NASA Σερκάν Γκολγκ, o οποίος έχει διπλή υπηκοότητα, τουρκική και αμερικανική και φέτος καταδικάστηκε σε επτά χρόνια φυλάκιση, γιατί βρέθηκε ένοχος για συμμετοχή σε ένοπλη τρομοκρατική οργάνωση! Μετά την απελευθέρωσή του και την ανακοίνωση της συνάντησης του Ερντογάν με τον Τραμπ, ως διά μαγείας οι πιέσεις στην τουρκική λίρα ελαττώθηκαν και το τουρκικό νόμισμα άρχισε να παίρνει αξία έναντι του δολαρίου!
Στο μεταξύ, είδαν το φως της δημοσιότητας πληροφορίες που θέλουν τις ΗΠΑ να μεσολαβούν μεταξύ Τουρκίας και Κούρδων για να βρεθεί μια λύση στο θέμα της βόρειας Συρίας, η οποία θα αποτελέσει πρόκριμα και σε μια πιθανή πολιτική λύση του Κουρδικού. Μάλιστα οι ΗΠΑ φέρονται να έχουν μεσολαβήσει ακόμα και για την άρση του αποκλεισμού το Οτζαλάν, που οι ίδιοι παρέδωσαν στην Τουρκία πριν από 20 χρόνια, ζητώντας μάλιστα τώρα να είναι συνομιλητής για την εξεύρεση λύσης στο θέμα της βόρειας Συρίας σήμερα, του Κουρδικού γενικότερα αύριο.

Την ίδια ώρα, ο γενικός διευθυντής της εφημερίδας Yeni Şafak, Ιμπραχίμ Καραγκιούλ –φερόμενος και ως εκ των μυστικοσυμβούλων του Ερντογάν– στο άρθρο του την τελευταία ημέρα του Μαΐου παρουσιάζει την Τουρκία να είναι υπό πολιορκία από τις ΗΠΑ.
Στο άρθρο του με τίτλο «Γιατί μας λένε μην παίρνετε τους S-400», ισχυρίζεται ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους έχουν περικυκλώσει την Τουρκία, επιδιώκοντας την αποδυνάμωσή της τώρα που επιδιώκει να ξανασταθεί στα πόδια της ως ανεξάρτητη ηγεμονική δύναμη στην περιοχή αλλά και τον ισλαμικό κόσμο, για πρώτη φορά μετά τη διάλυση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Ως στοιχεία της «επιχειρούμενης περικύκλωσης» αναφέρει το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2016, τις στρατιωτικές βάσεις των ΗΠΑ και της Γαλλίας στη βόρεια Συρία, την παρουσία και τη διεξαγωγή ασκήσεων αμερικανικών στρατευμάτων στο Αιγαίο, την Αλεξανδρούπολη και τα νησιά, τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία. Σημειώνεται ότι μέρος του σχεδίου περικύκλωσης και αποδυνάμωσης της Τουρκίας θεωρεί ότι είναι ακόμα και η κατάκτηση της Κωνσταντινούπολης από τον Εκρέμ Ιμάμογλου!!!
Ενδιαφέρουσες οι εξελίξεις αλλά και οι απόψεις Καραγκιούλ και πράγματι αξίζουν της προσοχής μας, γιατί σίγουρα το γενικό μενού έχει μέσα και την Κύπρο και την Ελλάδα. Οπότε, τα μάτια μας δεκατέσσερα».

ΠΗΓΗ:Σ. Καλεντερίδης – Δημοσιεύθηκε στην κυριακάτικη δημοκρατία και το Pontos-news

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...