Δευτέρα 24 Ιουνίου 2019

Δεν κατεβαίνει στις εκλογές η "Ελεύθερη Πατρίδα"

Δεν κάνουμε εκπτώσεις στις αρχές μας,
δεν εγκαταλείπουμε τον αγώνα!

Μετά από αγωνιώδεις και επίπονες επαφές, συζητήσεις και διαπραγματεύσεις για την δημιουργία ενός ενωτικού φορέα με επικεφαλής πρόσωπο κοινής αποδοχής, έφθασε η στιγμή να ενημερώσουμε αναλυτικά τα μέλη, τους φίλους και τους υποστηρικτές της ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ για τα συγκεκριμένα προβλήματα που αντιμετωπίσαμε και τις αποφάσεις που καταλήξαμε.

Τα δεδομένα

Για πολλοστή φορά θα υπενθυμίσουμε ότι η Παράταξή μας ασχολήθηκε υπεύθυνα και έγκαιρα με το φλέγον ζήτημα της «ενότητας του πατριωτικού χώρου» από το φθινόπωρο του 2017 και διατυπώσαμε προσεκτικά το «Σύμφωνο Συνεργασίας». Αυτό η υπήρξε η βάση των πολυάριθμων επαφών και συζητήσεων με διάφορες κινήσεις, οργανώσεις και κόμματα, που δυστυχώς απέβησαν άκαρπες και έτσι αποφασίσαμε να το δημοσιοποιήσουμε τον Νοέμβριο του 2018 ώστε να είναι ξεκάθαρες οι Αρχές και οι Στόχοι μας.

Ήδη από την εμπειρία μας είχαμε αντιληφθεί ότι οι παθογένειες και ο κατακερματισμός του «χώρου» καθιστούσε εξαιρετικά δύσκολο, αν όχι αδύνατο το εγχείρημα της «ενότητας». Επί πλέον προέκυψε και ένα σημαντικότατο ερώτημα, καθαρά πρακτικό που έπρεπε να απαντηθεί: Πώς και με ποια κριτήρια οριοθετείται πολιτικά αυτός ο περίφημος «πατριωτικός χώρος»; Εδώ πια επικρατεί η απόλυτη σύγχυση που αποκαλύπτεται πλήρως στα σχόλια που υπάρχουν στην σελίδα μας στο fb, με πιο χαρακτηριστικό το ακόλουθο: «Να ενωθούν όλοι οι πατριώτες, ο Λεβέντης, ο Τζήμερος, η Χ.Α., ο Καρατζαφέρης, ο Μαριάς, ο Βελόπουλος, ο Φαήλος, η Ελ. Πατρίδα, το Εθνικό Μέτωπο, ακόμα και η Κωνσταντοπούλου που είναι εναντίον της συμφωνίας των Πρεσπών…». Από την άλλη, οι περισσότεροι σχολιαστές ζητούσαν να αποκλειστούν για διαφόρους λόγους και με οξείς χαρακτηρισμούς ο Καρατζαφέρης, ο Βελόπουλος, η Χ.Α., ο Λεβέντης κλπ. Χάος!

Προσπάθειες συνεργασίας

Τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών ξεκαθάρισαν κάπως το τοπίο από τους δεκάδες επίδοξους αρχηγούς, ηγετίσκους, ομαδάρχες, «παράγοντες», επικεφαλής κομμάτων (επίσημων και κατά δήλωση), κινήσεων, οργανώσεων αλλά ανύπαρκτων πολιτικά, όπως αποδείχθηκε, οι οποίοι δεν τόλμησαν να συμμετάσχουν αυτοδύναμα ή προσκολλήθηκαν σε άλλους σχηματισμούς. Υπήρχαν πλέον υπαρκτές συμμετοχές κομμάτων και συνεργασιών που καταμετρήθηκαν και μπορούσαμε επομένως να συζητάμε όχι πια με υποθέσεις, αλλά με αριθμούς. Βεβαίως από την αρχή είχαμε ξεκαθαρίσει ότι οι βασικές μας θέσεις, αποφυγής ατόμων με βεβαρυμένο παρελθόν, επαγγελματίες πολιτικούς και όσους ψήφισαν μνημόνια, σε ουδεμία περίπτωση θα προσφέρονταν θυσία στην υποτιθέμενη ενότητα.

Ξεκινήσαμε λοιπόν έναν κύκλο επαφών για ένα σχήμα, στο οποίο δεν ζητήσαμε πρωτοκαθεδρία, αρχηγίες κλπ αλλά προτείναμε πρόσωπο κοινής αποδοχής. Η προσπάθεια προχώρησε και άρχισαν συζητήσεις για τα πρακτικά ζητήματα, υποψηφίους, οργανωτικό σχήμα, ονομασία, έμβλημα κλπ και τέλος για του ουσιαστικότερο όλων, την εξεύρεση πόρων.

Παράλληλα μας έγιναν προτάσεις για συνεργασία, οι οποίες σύντομα αποδείχθηκαν προσχηματικές, δεδομένου ότι οι τοποθετήσεις μας για συγκεκριμένα πρόσωπα και κόμματα ήσαν γνωστές και επομένως εκ των προτέρων ήταν φανερό ότι δεν θα γινόντουσαν αποδεκτές. Επί πλέον πληροφορηθήκαμε από τρίτους ότι θα συμμετείχαμε (!) σε μία συνάντηση με κόμματα και κινήσεις που είχε καθοριστεί για την Κυριακή 2 Ιουνίου 2019 σε ξενοδοχείο της Αθήνας με πρωτοβουλία της «Νέας Δεξιάς». Προσκληθήκαμε τελικά Σάββατο απόγευμα και η δικαιολογία ήταν ότι έγινε κάποιο λάθος (!) και δεν ενημερωθήκαμε εγκαίρως. Στην συγκέντρωση θέσαμε θέμα διαδικασιών και υπήρξαν καταγγελίες και από άλλους συμμετέχοντες για τις μεθοδεύσεις, με αποτέλεσμα να αποχωρήσει αρχικά ο εκπρόσωπος του κ. Καρατζαφέρη διαμαρτυρόμενος για την αχαριστία μας που δεν αναγνωρίζουμε την προσφορά του αρχηγού του στον πατριωτικό χώρο, για να ακολουθήσει ο προσκαλών, εκνευρισμένος και εκτός εαυτού, κατηγορώντας με απρεπείς και βαρείς χαρακτηρισμούς τους παριστάμενους που διαφωνούσαν, αφήνοντες έκπληκτους τους προσκαλεσμένους του. Ακολούθησε τέλος το παράδειγμά του και ο απόστρατος στρατιωτικός, εκλογικός συνεργάτης του ΛΑΟΣ. Μετά από αυτά «η σεμνή τελετή έλαβε τέλος».

Υπήρξε και μια άλλη προσπάθεια «για την ενότητα» από πρόσωπο που δεν παρείχε εχέγγυα αξιοπιστίας, μια και δεν εκπροσωπούσε κάποιον επίσημα καταγεγραμμένο πολιτικό φορέα, στην πρόσκληση της οποίας δεν απαντήσαμε, για λόγους δεοντολογίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι είχαμε κατά καιρούς πληροφορίες και για κάποιες άλλες προσπάθειες με διάφορα πρόσωπα επικεφαλής υποτιθέμενων συνεργασιών, για τις οποίες ουδέποτε ενημερωθήκαμε επισήμως και αγνοούμε την τύχη τους.

Η κατάληξη

Όπως προαναφέρθηκε, αυτό το διάστημα η Διοικούσα Επιτροπή της ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ, συνέχιζε να εργάζεται με τα πρόσωπα που είχαν συμφωνήσει για το σχήμα συνεργασίας, σε συνεχή επικοινωνία, το θέμα των υποψηφίων φαινόταν να επιλύεται, καθώς και τα τεχνικά ζητήματα. Όλοι επικεντρωθήκαμε στο σημαντικότερο όλων, την διασφάλιση χρηματοδότησης της συμμετοχής μας, η οποία απαιτούσε με πολύ συντηρητικούς και «σφιχτούς» υπολογισμούς, αρκετές δεκάδες χιλιάδες ευρώ για να καλυφθούν οι βασικές δαπάνες. Στο θέμα αυτό είχαμε ξεκαθαρίσει ότι δεν θα δεχόμασταν χρηματοδοτήσεις που θα μας δέσμευαν πολιτικά και θα δημιουργούσαν εξαρτήσεις.

Στο σημείο αυτό οφείλουμε να κάνουμε την αυτοκριτική μας, διότι δεν απευθυνθήκαμε εγκαίρως και συστηματικά στα μέλη μας, στους φίλους και υποστηρικτές μας, ώστε να καλύψουμε κάποιες ανελαστικές δαπάνες, όπως π.χ. το κόστος εκτύπωσης των ψηφοδελτίων, που ήταν αρκετά αυξημένο σε σχέση με τις ευρωεκλογές, όπου υπήρχε ένα και μοναδικό ψηφοδέλτιο για όλη την επικράτεια. Η σχετική ανακοίνωση για οικονομική στήριξη που δημοσιοποιήσαμε αποδείχθηκε ανεπαρκής και το ποσό που συγκεντρώθηκε ήταν πενιχρό. Ομολογούμε ότι στο σημείο αυτό παρασυρθήκαμε από διαβεβαιώσεις που αποδείχθηκαν τελικώς ανεδαφικές και ανύπαρκτες.

Ο χρόνος κυλούσε αμείλικτος, οι αιφνιδιαστικές εκλογές ήδη είχαν προκηρυχθεί, οι προθεσμίες εξαιρετικά στενές και δεν υπήρχαν άλλα περιθώρια. Την ίδια κατάσταση αντιμετώπισαν και οι συνεργάτες μας στην κοινή προσπάθεια.

Παράλληλα πληροφορούμασταν ότι διάφοροι πολιτικοί σχηματισμοί όχι μόνον αποσύρονταν από την συμμετοχή στις εκλογές, αλλά διέλυαν και τα κόμματά τους.

Συνυπολογίζοντας και συνεκτιμώντας όλα τα παραπάνω και μετά από μια άκαρπη τελικά προσπάθεια, επίλυσης του οικονομικού συνεδρίασε η Διοικούσα Επιτροπή και κατέληξε στην παρακάτω απόφαση.

Δια ταύτα

Η Διοικούσα Επιτροπή της ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ εξετάζοντας όλες τις παραμέτρους και παρά το γεγονός ότι το τελευταίο διάστημα κατακλυσθήκαμε από αιτήματα υποβολής υποψηφιοτήτων, προσχωρήσεις, εγγραφές νέων μελών, δηλώσεις συμπαράστασης και συνεχείς προτροπές για συμμετοχή στις βουλευτικές εκλογές, δηλώνει τα παρακάτω:
Μετά από μια εξαντλητική προσπάθεια τριών περίπου ετών επιτύχαμε να οδηγήσουμε την Παράταξή μας στις Ευρωεκλογές σημειώνοντας ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα, αν ληφθούν υπόψη ότι ήταν η πρώτη φορά που συμμετείχαμε σε εκλογική μάχη, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, δεν είχαμε πολιτικούς «αστέρες» πανελλήνιας αναγνωρισιμότητας και ΔΕΝ είχαμε χρηματοδότες, πέρα από τις εισφορές των μελών μας.
Όλες οι προσπάθειές μας, εδώ και ενάμιση χρόνο, για την δημιουργία μιας αξιόπιστης πολιτικής συμμαχίας απέβησαν άκαρπες και βασικός λόγος της αποτυχίας των προσπαθειών για συνεργασία αποτελούσε ο αρρωστημένος αρχηγισμός που επικρατούσε, ο οποίος έμπαινε στο τέλος των συζητήσεων με την μορφή «στην συνεργασία/συμμαχία πρέπει αρχηγός να είμαι εγώ, διότι …….» με διάφορες παραλλαγές.
Τα πρόσωπα και οι σχηματισμοί που τελικά συνεργαστήκαμε διαθέτουν τις απαραίτητες προϋποθέσεις σοβαρότητας, αξιοπιστίας και αλληλοεκτίμησης και συμφωνήθηκε η μελλοντική μας συμπόρευση σε κάθε περίπτωση. Θεωρούμε ότι αυτό είναι ένα πολύτιμο πολιτικό Κεφάλαιο που ελπίζουμε να αξιοποιηθεί προς όφελος του πατριωτικού χώρου και να το απαλλάξει από τις σημερινές παθογένειες και τους εισοδιστές κάθε κατηγορίας και προέλευσης.
Καταλήξαμε στην μη συμμετοχή στις βουλευτικές εκλογές της 7ης Ιουλίου 2019. Το συντομότερο δυνατόν θα συγκληθεί η προσωρινή Κεντρική Επιτροπή, όπου θα αναλύσουμε τους χειρισμούς μας και όλοι μαζί θα χαράξουμε την μελλοντική πορεία της παράταξης.
Θα προχωρήσουμε σταδιακά στον εμπλουτισμό και την ανασυγκρότηση της παράταξης, προσκαλώντας παλιά και νέα μέλη να στελεχώσουν ενεργά κρίσιμους τομείς, ώστε να είμαστε πανέτοιμοι στις προκλήσεις των πολιτικών εξελίξεων που έρχονται. Θέλουμε να συνεχίσουμε να κοιτάζουμε στα μάτια όσες/όσους μας εμπιστεύθηκαν, χωρίς να κρύβουμε το παραμικρό, έχοντας πάντα κατά νου το βασικό μας πρόταγμα:

Για τον Χριστό και την Πατρίδα.

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ…

Η Δ.Ε. της ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ

https://www.eleftheripatrida.gr 

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...