Κυριακή 23 Ιουνίου 2019

Νίκη Ιμάμογλου, «χαστούκι» για Ερντογάν

Με καταμετρημένο το 94,5% των ψήφων, ο υποψήφιος της κεμαλικής αντιπολίτευσης, Εκρέμ Ιμάμογλου, επικρατεί του εκλεκτού του Ερντογάν, Μπιναλί Γιλντιρίμ, με ποσοστό 53,6% έναντι 45,4% - Ο Γιλντιρίμ συνεχάρη ήδη τον νικητή

Ο Εκρέμ Ιμάμογλου, ο υποψήφιος της κεμαλικής αντιπολίτευσης και νικητής της πρώτης ψηφοφορίας των δημοτικών εκλογών στην Κωνσταντινούπολη, εξασφαλίζει εκ νέου τη νίκη στη σημερινή επαναληπτική ψηφοφορία με το 53,6% των ψήφων, μετά την καταμέτρηση του 94,5% των ψήφων, όπως μετέδωσε το CNN Turk.

Ο Μπιναλί Γιλντιρίμ, υποψήφιος του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του Ταγίπ Ερντογάν, ηττάται για δεύτερη φορά στην ψηφοφορία, με ποσοστό 45,4%.

Ο υποψήφιος του κόμματος του Ταγίπ Ερντογάν για την δημαρχία της Κωνσταντινούπολης συνεχάρη τον για δεύτερη φορά νικητή των εκλογών, εκφράζοντας την ευχή ότι θα υπηρετήσει την πόλη. Ο Γιλντιρίμ δήλωσε ότι η ψηφοφορία των δημοτικών εκλογών απέδειξε ότι η «τουρκική δημοκρατία λειτουργεί στην εντέλεια».

Ο Εκρέμ Ιμάμογλου εμφανίζεται νικητής σε 28 από τις 39 γειτονιές της Κωνσταντινούπολης. Στα τέλη Μαρτίου, ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης αναδεικνυόταν νικητής σε 16 από αυτές. Αντίστοιχα, ο Μπιναλί Γιλντιρίμ έχασε 13 περιφέρειες σε σύγκριση με τις εκλογές του Μαρτίου. Στην Μπεσίκτας, ο Ιμάμογλου εξασφάλισε ποσοστό 83%, ενώ κατέγραψε ποσοστά 81% και 79% σε δύο ακόμη γειτονιές της Κωνσταντινούπολης.

Είναι ενδεικτικό πως, ενώ ο Μπιναλί Γιλντιρίμ έχασε τουλάχιστον 230.000 ψήφους, σε σύγκριση με την εκλογική αναμέτρηση του Μαρτίου, ο Εκρέμ Ιμάμογλου κέρδισε περίπου 630.000, αυξάνοντας το ποσοστό του κατά 5,2%.

Η νίκη της αντιπολίτευσης θέτει τέλος σε μία 25ετία ελέγχου της δημαρχίας της Κωνσταντινούπολης από τις ισλαμοσυντηρητικές δυνάμεις, περίοδος που ξεκίνησε με την εκλογή του ίδιου του Ερντογάν στην δημαρχία πριν από ένα τέταρτο του αιώνα.

Στα διαδικαστικά, η ψηφοφορία και στις 39 συνοικίες της Κωνσταντινούπολης σχεδόν διεξήχθη ομαλά υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, σε 31.342 κάλπες, όπου κλήθηκαν να ψηφίσουν 10.560.963 ψηφοφόροι βάσει των ίδιων εκλογικών καταλόγων της 31ης Μαρτίου.

Σε εκείνες τις δημοτικές εκλογές της Κωνσταντινούπολης είχε αναδειχθεί πρώτος ο 49χρονος υποψήφιος της αντιπολίτευσης και του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), Εκρέμ Ιμάμογλου. Ο Ιμάμογλου επικράτησε έναντι του υποψηφίου του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), πρώην πρωθυπουργού Μπιναλί Γιλντιρίμ, με διαφορά 13.729 ψήφων.

Παρά ταύτα, στις 6 Μαΐου, το τουρκικό Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο (YSK) κήρυξε άκυρες τις δημοτικές εκλογές στην Κωνσταντινούπολη, όπως απαιτούσε το ισλαμοσυντηρητικό κόμμα του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καταγγέλλοντας σωρεία παρατυπιών, κι έδωσε εντολή να επαναληφθούν.

Ο Εκρέμ Ιμάμογλου αναγκάστηκε τότε να εγκαταλείψει τη θέση του, ύστερα από μόλις 18 ημέρες δημαρχίας.

Πολιτικοί αναλυτές μιλούν, ήδη, για ένα τεράστιο πλήγμα που υπέστη η κυβέρνηση Ερντογάν, προεξοφλώντας δυσμενείς εξελίξεις ακόμα και για τον ίδιο τον πρόεδρο της Τουρκίας.


https://www.protothema.gr

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...