Πέμπτη, 10 Ιανουαρίου 2019

Ο εφιάλτης των Βούλγαρων γίνεται σαν σήμερα Αυτοκράτορας! Σε ηλικία 10 ετών ο Βασίλειος ο Βουλγαροκτόνος ανεβαίνει στο θρόνο του Βυζαντίου

976: Ο Βασίλειος Β΄ο επονομαζόμενος και Βουλγαροκτόνος αναγορεύεται αυτοκράτορας του Βυζαντίου σε ηλικία 18 ετών, με συναυτοκράτορα τον αδερφό του Κωνσταντίνο Η'.

Ο Βασίλειος γεννήθηκε το 958 και ήταν γιος του αυτοκράτορα Ρωμανού του Β' και της Θεοφανούς. Ανέβηκε στο θρόνο του Βυζαντίου το 976, σε ηλικία μόλις 18 ετών. Σχεδόν αγράμματος, αλλά ικανότατος στρατιωτικός, ξεκαθάρισε πρώτα την επικράτειά του από τις εμφύλιες διαμάχες με τις εξεγέρσεις του Βάρδα Σκληρού και του Βάρδα Φωκά. Διαχειρίστηκε με σύνεση τα οικονομικά, αφήνοντας γεμάτα τα κρατικά θησαυροφυλάκια, όταν πέθανε.

Ανέπτυξε ιδιαίτερες σχέσεις με τους Ρώσους. Πάντρεψε την πορφυρογέννητη αδελφή του Άννα με τον πρίγκιπα του Κιέβου Βλαδίμηρο, που βαφτίστηκε χριστιανός. Η ενέργεια αυτή είχε ως συνέπεια τον μαζικό εκχριστιανισμό του ρωσικού λαού.

Η μεγάλη προσφορά του Βασιλείου στο Βυζάντιο, όπως μαρτυρά το προσωνύμιό του, υπήρξε η κατάλυση του βουλγαρικού κράτους. Οι Βούλγαροι υπό τον Τσάρο Σαμουήλ είχαν δυναμώσει πολύ και απειλούσαν το Βυζάντιο. Το 987, σε μάχη κοντά στη Λάρισα, ο Σαμουήλ κατατροπώνει τον Βασίλειο, γεγονός που σημάδεψε για όλη του τη ζωή την πολιτική του απέναντι τους.

Η αποφασιστική μάχη κατά των Βουλγάρων δόθηκε στις 29 Ιουλίου 1014 στην τοποθεσία Κλειδί, πλησίον των Σερρών. Ο στρατηγός του Νικηφόρος Ξιφίας συνέτριψε τον στρατό του Σαμουήλ, συλλαμβάνοντας 14.000 αιχμαλώτους.

Ο θρίαμβος του Βασιλείου γρήγορα μετατράπηκε σε καταισχύνη, εξαιτίας μιας απάνθρωπης πράξης, που όμοιά της δεν υπάρχει στην παγκόσμια ιστορία. Όπως αναφέρει ο χρονικογράφος Ιωάννης Σκυλίτζης, ο Βασίλειος δίνει εντολή να τυφλωθούν όλοι οι αιχμάλωτοι, αφήνοντας σε κάθε εκατοντάδα ένα μονόφθαλμο για να οδηγήσει τους υπόλοιπους πίσω στον βασιλιά τους, ο οποίος μόλις αντίκρισε το φρικτό θέαμα ξεψύχησε.

Ο Βασίλειος δικαιολογήθηκε για την πράξη του αυτή ότι ήταν απολύτως νόμιμη και προβλεπόμενη από τους νόμους του Βυζαντίου. Οι Βούλγαροι του Σαμουήλ θεωρήθηκαν στασιαστές, επειδή ανήκαν στην αυτοκρατορία και γι' αυτό τους επιβλήθηκε η ανάλογη ποινή. Μετά τη νίκη του, ο Βουλγαροκτόνος κατέβηκε στην Αθήνα, ανέβηκε στην Ακρόπολη και προσκύνησε την Παναγιά την Αθηνιώτισσα, ναός της οποίας είχε γίνει ο Παρθενώνας.

Εκτός από τους Βουλγάρους ο Βασίλειος πολέμησε και νίκησε τους Άραβες στη Συρία, του Λογγοβάρδους στην Ιταλία, τους Αρμένιους στην Κιλικία και τους Νορμανδούς στη Σικελία. Υπήρξε ισχυρή και αντιφατική προσωπικότητα, ένας αφοσιωμένος στο καθήκον του μονάρχης, που σημάδεψε τη Βυζαντινή ιστορία.

Πέθανε στις 15 Δεκεμβρίου 1025, σε ηλικία 67 ετών, έχοντας περάσει σχεδόν ολόκληρη τη ζωή του πάνω σ' ένα άλογο, πολεμώντας διαρκώς.

Πηγή: sansimera.gr
http://thesecretrealtruth.blogspot.com/2019/01/10.html#ixzz5cD1dCbcK

4 σχόλια:

 1. Φίλε Γιώργο καλή χρονιά. Δύο σημεία μόνο που πρέπει να προσεχτούν:α)Η απάνθρωπη πράξη. Ενώ θα έπρεπε να τους είχε σκοτώσει, προέβη στην απάνθρωπη πράξη να τους χαρίσει τη ζωή!!! Πω πω τέρας!!! Με την τύφλωση πέτυχε δύο πράγματα, το ένα να βγουν εκτός μάχης και να μην ξανα απειλήσουν την αυτοκρατορία και το δεύτερο να γυρίσουν στις οικογένειές τους, στα παιδιά, τις συζήγους και τους γονείς. β) Αντιφατική προσωπικότητα. Αντιφατική ως προς τι; Καλή συνέχεια.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ο Θρυλικός Αυτοκράτορας είναι πραγματικά ένας από τους 5 σημαντικότερους και ενδοξότερους Βασιλιάδες που γνώρισε η Αυτοκρατορία μας. Είναι βασική αρχή της ιστορίας το να μην κρίνεις ποτέ μα ποτέ ιστορικά γεγονότα με τα δεδομένα τους σήμερα. Αυτά που συνέβαιναν στην Αρχαία Ελλάδα και στο Βυζάντιο μπορεί να φαίνονται παράλογα σήμερα αλλά τότε ήταν μιά εντελώς διαφορετική εποχή.

   Διαγραφή
  2. Η τύφλωση ήταν η τιμωρία που επιβάλλετο στους προδότες της Αυτοκρατορίας.

   Δηλαδή οι βούλγαροι δεν αντιμετωπίστηκαν ως εξωτερικοί εχθροί, αλλά ως προδότες διότι ήταν Ορθόδοξοι Χριστιανοί και υπήκοοι του Αυτοκράτορα που αποστάτησαν.

   Γι'αυτό τυφλώθηκαν και δεν θανατώθηκαν.

   Σίγουρα η τύφλωση είναι μια σκληρή πράξη, αλλά για τα δεδομένα εκείνης της εποχής ήταν μάλλον μεγαλόψυχη.

   Διαγραφή
 2. ΗΞΕΡΕ ΤΙ ΕΚΑΝΕ Ο ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ !!
  ΠΑΝΤΑ ΕΝΟΧΛΗΤΙΚΗ,ΑΠΟ ΤΟΤΕ ΠΟΥ ΕΜΦΑΝΙΣΤΗΚΑΝ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΓΥΦΤΟΙ,ΕΩΣ ΣΗΜΕΡΑ !!
  ΚΑΙ ΤΩΡΑ,ΠΑΡΑΦΥΛΑΝΕ !! ΝΑ ΒΡΟΥΝ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΝΑ ΜΠΟΥΚΑΡΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΑΡΠΑΞΟΥΝ !!
  ΕΚΣΛΑΫΙΣΘΕΝΤΕΣ ΚΑΙ ΕΚΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΘΕΝΤΕΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΑ,ΚΑΙΑΠΟ ΜΕΣΑ ΤΟ ΒΑΡΒΑΡΟ !!
  Καλλ

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...