Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2018

Μια αληθινή ιστορία αυτοθυσίας


Τον δέκατο πέμπτο αιώνα, σε ένα χωριό κοντά στη Νυρεμβέργη, ζούσε μια οικογένεια στην οποία μεγάλωσαν δεκαοκτώ παιδιά. Για να τροφοδοτήσει τους πάντες τουλάχιστον με ψωμί, ο πατέρας της οικογένειας έπρεπε να εργάζεται δεκαοκτώ ώρες την ημέρα στα ορυχεία εξόρυξης χρυσού και ακόμη αλλού για κερδίζει χρήματα όπου χρειάζεται.

Παρά την απελπιστική φτώχεια, δύο από τους γιους του Albrecht Dürer τόλμησαν να ονειρευτούν και είχαν ένα όνειρο - και οι δύο ήθελαν να γίνουν καλλιτέχνες. Κατανοούσαν πολύ καλά ότι ο πατέρας τους δεν θα μπορούσε ποτέ να συγκεντρώσει χρήματα για να σπουδάσουν σε κάποια από αυτές στην Ακαδημία Τέχνης. Οι αδελφοί πέρασαν πολλές αϋπνίες τις νύχτες, ψιθύριζαν κάτω από μια κουβέρτα και βρήκαν διέξοδο. Συμφωνήσαμε να ρίξουμε ένα κέρμα στον αέρα, ο χαμένος θα πρέπει να πάει να δουλέψει στα ορυχεία και να πληρώσει για την κατάρτιση του νικητή. Και μετά την αποφοίτησή του, ο νικητής θα πληρώσει για τα μαθήματα σε άλλο, έχοντας κερδίσει χρήματα για τα πωλούμενα έργα.

Μια Κυριακή, αφήνοντας την εκκλησία, έριξαν ένα νόμισμα στον αέρα. Ο Albrecht Durer Jr. ήταν τυχερός εκείνη την ημέρα και πήγε να σπουδάσει στη Νυρεμβέργη. Ο Albert Durer πήγε στα μεταλλεία, όπου τον περίμεναν επικίνδυνη και σκληρή δουλειά, και εργάστηκε εκεί για τα επόμενα τέσσερα χρόνια, ώστε ο αδελφός του να μπορούσε να πραγματοποιήσει το όνειρό του.

Από τις πρώτες ημέρες της μελέτης, ο Albrecht έγινε ο πιο ταλαντούχος μαθητής σε ολόκληρη την Ακαδημία. Οι εκτυπώσεις, τα γλυπτά, οι ελαιογραφίες ήταν πολύ καλύτερες από το έργο των δασκάλων του και μέχρι το τέλος της Ακαδημίας είχε ήδη αρχίσει να κερδίζει πολλά χρήματα από την πώληση των έργων του. Όταν ο νέος καλλιτέχνης επέστρεψε στο σπίτι του, η οικογένεια Dürer κανόνισε ένα εορταστικό δείπνο προς τιμήν του. Στο τέλος της οικογενειακής γιορτής, ο Albrecht σηκώθηκε και πρόσφερε ένα λογο στον αγαπημένο του αδερφό του, ο οποίος θυσίασε το ταλέντο του γι 'αυτόν και έκανε το όνειρό του πραγματικότητα. Ο Albrecht τελείωσε το λόγο του ως εξής:

"Και τώρα, Albert, αδερφός μου, είναι η σειρά μου". Τώρα μπορείτε να πάτε στη Νυρεμβέργη και να πραγματοποιήσετε το όνειρό σας, τώρα θα σας φροντίσω. Όλα τα μάτια στράφηκαν προς τη γωνία του τραπεζιού, που καθόταν ο Αλβέρτος. Το πρόσωπό του ήταν λουσμένο με δάκρυα στα μάτια, κούνησε το κεφάλι του και ψιθύρισε, «Όχι ... όχι ... όχι ...»

Τελικά σηκώθηκε, σκουπίζοντας τα δάκρυά του, κοίταξε γύρω του σε όλους τους συγγενείς και, γυρίζοντας στον αδερφό του, βάζει το χέρι του στο μάγουλό του, τον χαϊδεύει και είπε απαλά:
- Όχι, αδελφέ, δεν μπορώ να πάω στη Νυρεμβέργη, πολύ αργά για μένα, πολύ αργά. Κοίταξε τι έχει γίνει με τα χέρια μου σε αυτά τα τέσσερα χρόνια εργασίας στο ορυχείο! Κάθε δάχτυλο τουλάχιστον μία φορά σπασμένα, αρθρίτιδα του δεξιού μου χεριού έχει εξελιχθεί τόσο πολύ που είχω μεγάλη δυσκολία να κρατήσω το ποτήρι, ενώ θα πρόσφερα μια πρόποση ... Τα δάχτυλά μου δεν μπορούν να αντιμετωπίζουν το ευαίσθητο έργο του καλλιτέχνη, δεν μπορούν να κινηθουν ακριβώς με το μολύβι ή πινέλο. Όχι, αδελφέ, είναι πολύ αργά για μένα ...

Από εκείνη την ημέρα έχουν περάσει περισσότερα από τετρακόσια πενήντα χρόνια. Σήμερα, εκτυπώσεις, ακουαρέλες, ελαιογραφίες, γλυπτά και άλλα έργα του Albrecht Dürer μπορεί να δει κανείς σε μουσεία σε όλο τον κόσμο, αλλά οι περισσότεροι από εμάς γνωρίζουν πολύ καλά μόνο ένας από αυτούς - μια εικόνα του καλλιτέχνη, την οποία αφιέρωσε στον αδελφό του. Αυτός στον οποίο ο Albrecht Durer, στη μνήμη της θυσίας που έκανε ο Albert και προς τιμήν του, αποτυπώθηκε στα χέρια του, μαυρισμένος με σκληρή δουλειά, με ενωμένες παλάμες και δάχτυλα κατευθυνόμενα στον ουρανό. Κάλεσε αυτή την υπέροχη εικόνα "Χέρια", αλλά όλος ο κόσμος, ο οποίος άνοιξε την καρδιά σε αυτό το αριστούργημα, "μετονομάστηκε" στην εικόνα σε "Praying Hands" από τον
Albrecht Durer. "Χέρια" 1508

https://apantaortodoxias.blogspot.com 

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...