Παρασκευή 26 Οκτωβρίου 2018

Κορυφαίος απόστρατος Αμερικανός στρατηγός: Τα επόμενα 15 χρόνια θα έχουμε πόλεμο ΗΠΑ - Ρωσίας

Ο πρώην διοικητής των δυνάμεων του αμερικανικού στρατού στην Ευρώπη προειδοποίησε την Τετάρτη πως είναι πολύ πιθανό οι ΗΠΑ να είναι σε πόλεμο με την Κίνα σε 15 χρόνια.

Ο απόστρατος υποστράτηγος Μπεν Χότζες είπε πως οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι θα πρέπει να κάνουν περισσότερα για να διασφαλίσουν την άμυνά τους απέναντι στη Ρωσία, καθώς οι ΗΠΑ θα πρέπει να επικεντρωθούν περισσότερο στην υπεράσπιση των συμφερόντων τους στον Ειρηνικό.

«Οι ΗΠΑ χρειάζονται έναν πολύ ισχυρό ευρωπαϊκό πυλώνα. Νομίζω πως σε 15 χρόνια- δεν είναι αναπόφευκτο, αλλά είναι πολύ πιθανό- θα είμαστε σε πόλεμο με την Κίνα», δήλωσε ο Χότζες σε μια κατάμεστη αίθουσα στο πλαίσιο του Warsaw Security Forum στην Πολωνία- μια διήμερη διοργάνωση, στον οποία παρέστησαν ηγέτες και ειδικοί σε στρατιωτικά και πολιτικά θέματα από την κεντρική Ευρώπη.

«Οι ΗΠΑ δεν έχουν τη δυνατότητα να κάνουν όλα όσα πρέπει να κάνουν στην Ευρώπη και στον Ειρηνικό για να αντιμετωπίσουν την κινεζική απειλή» πρόσθεσε σχετικά ο Χότζες, ο οποίος ήταν επικεφαλής των δυνάμεων του αμερικανικού στρατού στην Ευρώπη από το 2014 μέχρι πέρυσι. Πλέον είναι ειδικός στρατηγικών θεμάτων στο Center for European Policy Analysis, ινστιτούτο ερευνών που εδρεύει στην Ουάσινγκτον.

Παρά τις μεταβαλλόμενες γεωπολιτικές προτεραιότητες, ο Χότζες είπε ότι η αμερικανική δέσμευση στο ΝΑΤΟ παραμένει «ακλόνητη». Όπως είπε, είναι βέβαιος πως η κυβέρνηση Τραμπ βλέπει την ασφάλεια της Ευρώπης ως κρίσιμο συμφέρον των ΗΠΑ, ακόμα και αν ο πρόεδρος Τραμπ έχει κάποιες φορές εκφράσει αμφιβολίες για τη χρησιμότητα της Συμμαχίας.

«Οπότε θα μας δείτε να συνεχίζουμε να επενδύουμε εδώ στην Ευρώπη, να συνεχίζουμε να εκπαιδευόμαστε, να κάνουμε εναλλαγή δυνάμεων, καθώς και να εγκαθιστούμε μόνιμα δυνάμεις, για το ενδεχόμενο πως σε 10-15 χρόνια να πρέπει να πολεμήσουμε στον Ειρηνικό» είπε ο απόστρατος αξιωματικός.

Ο Χότζες δήλωσε στο Associated Press πως ένα πρόσφατο επεισόδιο μεταξύ ενός αμερικανικού αντιτορπιλικού και ενός κινεζικού πολεμικού πλοίου στη διαφιλονικούμενη Θάλασσα Νότιας Κίνας ήταν μόνο ένα από τα σημάδια που υποδεικνύουν μια «όλο και πιο τεταμένη σχέση και αυξανόμενο ανταγωνισμό σε όλα τα πεδία».

Άλλα από αυτά, είπε, είναι η «διαρκής κλοπή τεχνολογίας» από την Κίνα και το πώς η Λαϊκή Δημοκρατία παίρνει τον έλεγχο υποδομών χρηματοδοτώντας projects στην Αφρική και στην Ευρώπη. Όπως σημείωσε, στην Ευρώπη η Κίνα ελέγχει πάνω από το 10% των λιμανιών.


http://karfotiko.blogspot.com/2018/10/15_26.html

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...