Τρίτη 2 Οκτωβρίου 2018

Η Ρωσία θα ασκήσει βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη Συμφωνία των Πρεσπών – «Άκυρο το δημοψήφισμα»

Ηχηρή παρέμβαση στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων πραγματοποίησε η Μόσχα καθώς στη σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε το Ρωσικό ΥΠΕΞ μιλούν για απροκάλυπτη παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις ενός ανεξάρτητου κράτους και απορρίπτουν την βαρύτητα του αποτυχημένου δημοψηφίσματος.

Η θέση του Κρεμλίνου είναι ξεκάθαρη και στέλνει ένα δυνατό μήνυμα στη Δύση, την οποία η Ρωσία κατηγορεί ξεκάθαρα για εκστρατεία προπαγάνδας υπέρ του «ναι” στο δημοψήφισμα της Κυριακής.

Η πορεία του κρατιδίου επηρεάζει άμεσα τόσο την Δύση, όσο και την Ρωσία καθώς αποτελεί γεωγραφικό «κλειδί” επιρροής στην ευρύτερη περιοχή. Και από τις δύο πλευρές υπήρξαν σφοδρές κατηγορίες για παρεμβάσεις, ωστόσο η Μόσχα πλέον είναι ξεκάθαρη για τη θέση της στο ζήτημα της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Η παρέμβαση της Μόσχας αποκτά ιδιαίτερη σημασία καθώς γίνεται στον απόηχο των καταγγελιών ότι η Ρωσική πλευρά επιθυμούσε την καταψήφιση της συμφωνίας προκειμένου να μην προχωρήσει η ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και να διατηρήσει την επιρροή της στην περιοχή.

Η Μόσχα υιοθετεί πλήρως το σκεπτικό του Σκοπιανού προέδρου Ιβανόφ ενώ στα αξιοσημείωτα της ρωσικής παρέμβασης είναι ότι αυτή έγινε την επομένη του δημοψηφίσματος αλλά διέφυγε της προσοχής των κρατικών μέσων στην Ελλάδα.

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...