Κορυφώνεται η κρίση Φαναρίου-Μόσχας για το ουκρανικό εκκλησιαστικό ζήτημα. Από την μια οι Φαναριώτες με περισσή υποκρισία μιλούν για αγάπη και ενότητα διαμηνύοντας πως εκείνοι θα συνεχίσουν να μνημονεύουν τον Πατριάρχη Μόσχας κι από την άλλη προβαίνουν σε μια μετά την άλλη τις προκλήσεις. Τελευταία η δήλωση του ενός εκ των Εξάρχων του Οικουμενικού Πατριαρχείου στο Κίεβο σύμφωνα με την οποία όλα τα «μυστήρια” που τελούν οι κληρικοί του σχισματικού Πατριαρχείου Κίεβου και της Ουκρανικής Αυτοκέφαλης Ορθόδοξης Εκκλησίας (UAOC) αναγνωρίζονται ως έγκυρα από το Οικουμενικό Πατριαρχείο!
Στην αντίπερα όχθη η νευρικότητα στην Μόσχα είναι διάχυτη. Ετοιμάζουν τα επόμενα βήματα, με δικούς τους Επισκόπους ακόμη και στην Κωνσταντινούπολη ενώ μεγάλο στοίχημα για αυτούς είναι η Πανορθόδοξη που έχουν ζητήσει.
Ο Αρχιεπίσκοπος Παμφίλου Δανιήλ,λοιπόν, ένας από τους δύο πατριαρχικούς εξάρχους στην Ουκρανία, σημείωσε σε συνάντηση με τον Πρόεδρο Πόροσενκο χθες ότι όλοι οι κληρικοί των σχισματικών θεωρούνται τώρα κανονικός κλήρος.
Υπενθυμίζεται πως η ανακοίνωση του Οικουμενικού Πατριαρχείου στις 11 Οκτωβρίου αναφέρει ότι οι Φιλάρετος Ντενισένκο και Μακάριος Μαλτιτς, οι αρχηγοί των δύο σχισματικών οργανώσεων «έχουν επανενταχθεί κανονικά στην ιεραρχική ή ιερατική τους τάξη και οι πιστοί τους έχουν αποκατασταθεί στην κοινωνία με την Εκκλησία «.
Ωστόσο, αμέσως μετά, παρέμεινε ασαφές αν και οι Κληρικοί που χειροτονήθηκαν από αυτούς αναγνωρίστηκαν και από την Κωνσταντινούπολη.
Κι ενώ το Οικουμενικό Πατριαρχείο διεισδύει ολοένα και περισσότερο στην Ουκρανία, η Μόσχα απλώνεται στην Κωνσταντινούπολη. Η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία σκοπεύει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της ποιμαντικής κατεύθυνσης για τους Ρώσους που ζουν στην κανονική επικράτεια του Πατριαρχείου Κωνσταντινούπολης όπως εξήγησε ο αρχιερέας Ιγκόρ Γιακίμσουκ, γραμματέας του Πατριαρχείου Μόσχας επί των Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων.
«Φυσικά, η διακοπή με την Κωνσταντινούπολη είναι ένα πρόβλημα που μπορεί να επηρεάσει τους συμπατριώτες μας που ζουν μακριά από την πατρίδα τους. Σήμερα, μόλις αρχίζουμε να σκεφτόμαστε το πρόβλημα τους και πώς θα εξασφαλιστεί η ποιμαντική τους κατεύθυνση στην κανονική επικράτεια της Εκκλησίας της Κωνσταντινούπολης, αυτή που ουσιαστικά έχει γίνει σχισματική, Τώρα που έχουν περάσει μόνο 24 ώρες από τη συνάντηση της Συνόδου του Μινσκ, δεν μπορούμε να το λύσουμε [το πρόβλημα], αλλά θα το αντιμετωπίσουμε”, ανέφερε χθες
Μάλιστα αναφορά έγινε και για τον ελληνικό χώρο αφού ειπώθηκε πως η απόφαση της Μόσχας ήταν απαραίτητη αλλά δύσκολη και «προφανώς θα προκαλέσει δυσκολίες σε πολλούς Ρώσους στο εξωτερικό», ιδιαίτερα σε κάποιον που μετακομίζει στην Τουρκία ή στα ελληνικά νησιά και γίνεται μόνιμος κάτοικος ή σύζυγος κάτοικου, ή απλά συμβαίνει να επισκέπτεται αυτά τα μέρη ως τουρίστας.
«Επειδή δεν είναι σαφές πώς θα ακολουθήσει η ποιμαντική κατεύθυνση, αν χρειαστεί, θα πρέπει να προσπαθήσετε να βρείτε πρόσβαση σε έναν ιερέα του Πατριαρχείου Μόσχας”, συνέστησε ο ιερέας.
Στο μεταξύ μεγάλη συζήτηση έχει ξεκινήσει για το αν θα πραγματοποιηθεί ή όχι μια Πανορθόδοξη Σύνοδος για το ουκρανικό. Η Ορθόδοξη κοινότητα μοιάζει διχασμένη αφού από την μια κάποιοι ΄πως το Πατριαρχείο Αντοχείας ή η Εκκλησία της Πολωνίας επιμένουν να πραγματοποιηθεί μια τέτοια Σύνοδος, από την άλλη κάποιοι άλλοι απορρίπτουν το ενδεχόμενο μεταξύ των οποίων και οι Βουλγαροί και οι Ελληνες.
Υπάρχουν και εκείνοι που ζητούν διάλογο χωρίς απαραίτητα Πανορθόδοξη.
Ένας από τους ιεράρχες των Αγίων Τόπων, ο Αρχιεπίσκοπος Σεβαστείας Θεοδόσιος, κάλεσε όλες τις εκκλησίες να συμμετάσχουν άμεσα στην επίλυση της διαμάχης μεταξύ Μόσχας και Κωνσταντινούπολης, η οποία είναι μια καταστροφή για τον ορθόδοξο κόσμο.
Στην Μόσχα περιμένουν βέβαια επίσημη θέση από το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, το οποίο δεν έχει ακόμη απαντήσει επίσημα στην απόφαση της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας (ΡΟΚ) να αναστείλει την κοινωνία με το Πατριαρχείο Κωνσταντινούπολης λόγω της αναγνώρισης της αυτοκέφαλης εκκλησίας στην Ουκρανία.
«Αισθανόμαστε πόνο και θλίψη για το τι συνέβη μεταξύ των δύο αδελφών εκκλησιών στη Μόσχα και την Κωνσταντινούπολη. Προτρέπουμε να ξεκινήσουμε θετικές πρωτοβουλίες, να διεξαγάγουμε έναν μεγάλο διάλογο το συντομότερο δυνατόν, προκειμένου να βρούμε μια λύση σε αυτή την κρίση, οι συνέπειες της οποίας θα είναι καταστροφικές για την Ορθόδοξη Εκκλησία μας «, δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος Σεβαστείας.
«Ζητάμε από τους ηγέτες των χριστιανικών εκκλησιών του κόσμου να παρεμβουν … Πιστεύουμε ότι αυτή η διαμάχη μεταξύ των δύο εκκλησιών χρειάζεται τη θετική παρέμβαση άλλων ορθόδοξων εκκλησιών. Εύχομαι οι πατριάρχες του Ορθοδόξου κόσμου να παρεμβουν γρήγορα και να σταματήσουν την κλιμάκωση αυτής της διαμάχης, η οποία έχει γίνει πραγματική απειλή για την ενότητα της εκκλησίας”, πρόσθεσε .
Πάντως ο Γραμματέας της Ρωσικής εκκλησιαστικής αποστολής στην Ιερουσαλήμ Ηγούμενος Νίκων προηγουμένως είχε προειδοποιήσει ότι εάν το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων θα τοποθετηθεί υπερ της Κωνσταντινούπολης, η Ρωσική Εκκλησία θα διακόψει την κοινωνία μαζί του και, ειδικότερα, θα σταματήσει κοινή λειτουργία στον Καθεδρικό Ναό του Παναγίου Τάφου και σε άλλα σημαντικά προσκυνήματα της Χριστιανοσύνης.
Όσον αφορά πάντως την Πανορθόδοξη, ο γνωστός για τις χριστιναικές του πεποιθήσεις και συχνός προσκυνητής του Αγίου Όρους Πρόεδρος της Μολδαβίας, Ιγκόρ Ντοντόν, υποστήριξε την πρωτοβουλία του Πατριάρχη Αντιοχείας Ιωάννη να συγκαλέσει Πανορθόδοξη Σύνοδο και σημείωσε ότι η Μολδαβία θα μπορούσε να την φιλοξενήσει.
“Το σχίσμα της εκκλησίας θα μπορούσε να γίνει μια ανοιχτή πληγή στο σώμα ολόκληρου του ορθόδοξου κόσμου. Οι αρχές των ορθόδοξων χωρών μαζί με τους επικεφαλής των τοπικών εκκλησιών πρέπει να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να το ξεπεράσουν”, έγραψε στο Facebook την Τρίτη.
Εξέφρασε δε όπως προαναφέραμε την υποστήριξή του για την πρωτοβουλία να συγκληθεί Πανορθόδοξη Σύνοδος, επιθυμία που εξέφρασε ο Πατριάρχης Αντιόχειας και υποστηρίχθηκε από κληρικούς και λαϊκούς της Ρωσικής, Σερβικής, Βουλγαρικής και Πολωνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, καθώς και από άλλες πλευρές.
«Υπό το πρίσμα των παραπάνω, προτείνω μια πρωτοβουλία να φιλοξενήσω την Πανορθόδοξη Σύνοδο στη Μολδαβία. Είμαστε μια μοναδική ορθόδοξη χώρα που βρίσκεται στην καρδιά του ορθόδοξου κόσμου και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Μολδαβία θα μπορούσε να γίνει ο χώρος συναντήσης μεταξύ όλων των αρχηγών τοπικών Εκκλησιών σε αυτή την πιο δύσκολη εποχή”, σημείωσε και περιέγραψε τη σύγκρουση μεταξύ του Πατριάρχη της Κωνσταντινούπολης και της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας ως ένα από τα σοβαρότερα ζητήματα στην ιστορία του Ορθοδόξου Χριστιανισμού.