Παρασκευή 20 Ιουλίου 2018

Μοναχός Ιωσήφ: Ο «φύλακας άγγελος» των πιλότων της Πολεμικής Αεροπορίας


σχόλιο Γ.Θ : Να αξιωθείς και έξω απ' την Αγιά Σοφιά να υψώσεις τα λάβαρα Γέροντα και να είμαστε όλοι μαζί σου!

Ονομάζεται Ιωσήφ μοναχός, κατά κόσμον Χρήστος Μπαϊρακτάρης. Μονάζει εδώ και τρεις δεκαετίες στο νοτιότερο άκρο του Όρους Άθως, στο Άγιο Όρος και έχει γίνει γνωστός ως ο «φύλακας άγγελος» των πιλότων της Πολεμικής μας Αεροπορίας, χάρη στη συνήθειά του να «χαιρετάει», κραδαίνοντας την ελληνική σημαία, τα αεροσκάφη που επιχειρούν στο Βόρειο Αιγαίο. Πολλοί πιλότοι ανταπέδιδαν την ηθική και ψυχολογική αυτή υποστήριξη πετώντας παραλληλα με το κελί του πανω απο τη θαλασσα σε υψόμετρο 250 μέτρων.




Με τη σύνεση και την ενάργεια που προσφέρει η μοναστική ζωή –ειδικά σε καταστάσεις απομόνωσης σε μια τοποθεσία απαράμιλλου κάλλους στην οποία καταλαμβάνει δέος όποιον την επισκέπτεται – μας υποδέχτηκε με χαρά αλλά και χιούμορ, ζητώντας μας μόνο ένα πράγμα: Εάν το επιθυμούμε, να τον βοηθήσουμε στην έπαρση της σημαίας –της ελληνικής και της βυζαντινής. «Εδώ κρατάμε τη σημαία μας ψηλά και δίνουμε έμφαση στην έπαρση και όχι στην υποστολή», μας εξηγεί.
Υπέρμαχος της Ορθοδοξίας, αλλά ταυτόχρονα γνώστης και μελετητής άλλων θρησκευτικών δοξασιών, ο πάτερ Ιωσήφ μιλά πρόθυμα στους επισκέπτες του, απαντώντας σε οποιαδήποτε ερώτησή τους. Η τρίωρη συζήτηση μας περιστράφηκε γύρω από πολλά θέματα που απασχολούν τα… εγκόσμια και την κοινωνία, αλλά και τη σύγχρονη επιστήμη και τον πνευματισμό.
Σε ένα δώμα του κελιού του, παρατηρούμε τα αναμνηστικά που του έχουν δωρίσει πιλότοι που τον έχουν επισκεφτεί: Εμβλήματα από μοίρες μάχης και στολές πιλότων είναι κάποια από αυτά, με πολλούς από τους πιλότους να αποτελούν πια πνευματικά «τέκνα» του.
Έστω κι αν τα πολεμικά μας αεροσκάφη δεν πετούν πιά τα τελευταία χρόνια πάνω από τον Άθω…

Ο πάτερ Ιωσήφ μας εξήγησε το μήνυμα που ήθελε να περάσει, χαιρετώντας τους πιλότους των αεροσκαφών. Μάλιστα, το ίδιο μήνυμα αναγράφεται σε επιγραφή αναρτημένη σε ταμπέλα στο «αρχονταρίκι» όπου δέχεται τους επισκέπτες του.
«Ο ιπτάμενος που έρχεται σε τόπο ειρήνης (σ.σ. εννοεί το Άγιο Όρος), την αληθινή ειρήνη του Θεού λαμβάνει και διαδίδει στα πέρατα της Οικουμένης», είναι το μηνυμα του. «Με τον χαιρετισμό μου προσευχόμουν να έχουν μια ειρηνική πτήση και οι Έλληνες και οι Τούρκοι –όπως ακριβώς σας το λέω», μας εξηγεί, προσθέτοντας ένα μήνυμα αισιοδοξίας, βασιζόμενος και στα λόγια του Άγιου Παΐσιου:
«Θα ήθελα να πω στους πονεμένους και κατηφείς Έλληνες αυτής της δύσκολης περιόδου ότι όπως εδώ κάνουμε έπαρση της σημαίας, έτσι κι εσείς να έχετε ψηλά τα ιδανικά. Να είστε πάντα χαρούμενοι και να σκέφτεστε όπως οι έμπειροι κολυμβητές, που όταν βλέπουν το κύμα να έρχεται, «υποκύπτουν» και το αφήνουν να περάσει. Όπως το σύννεφο απαγορεύει την ορατότητα του ήλιου, αλλά πρόκειται για παροδικό φαινόμενο, έτσι συμβαίνει και με τα σημερινά τεκταινόμενα. Σύννεφο είναι και η δυσκολία αυτή που ζούμε … θα περάσει. Θα πρέπει ο ένας να ενισχύει τον άλλον, με όποιον τρόπο μπορεί. Όπως είπε και ο Άγιος Παϊσιος, θα είναι σύντομο το κακό διάστημα»…

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...