Σάββατο 28 Ιουλίου 2018

Οι Σέρβοι στο πλευρό των Ελλήνων: Σας αγαπάμε, είμαστε ευγνώμονες, θέλουμε να βοηθήσουμε

Οι Σέρβοι στο πλευρό των Ελλήνων: Σας αγαπάμε, είμαστε ευγνώμονες, θέλουμε να βοηθήσουμε

H Senka Milsh γράφει για τη Σερβία που στέκεται στο πλευρό των Ελλήνων τις δύσκολες αυτές στιγμές που θρηνούν δεκάδες θύματα από τις πυρκαγιές. «Οι Έλληνες μάς βοήθησαν αμέτρητες φορές», υπενθυμίζει.

Οι σερβικές αρχές όχι μόνο εξέφρασαν τα πιο ειλικρινή τους συλλυπητήρια στην Ελλάδα για την τραγωδία, αλλά και έτειναν χείρα βοηθείας στη χώρα που θρηνεί δεκάδες θύματα από τις πυρκαγιές. Αυτή είναι μια συνηθισμένη διπλωματική κίνηση, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για γείτονα χώρα. Ναι, στο μυαλό των Σέρβων οι Έλληνες παραμένουν γείτονες, παρότι η Γιουγκοσλαβία κατέρρευσε και οι χώρες δεν έχουν πια κοινά σύνορα.

Οι Έλληνες μάς βοήθησαν αμέτρητες φορές. Οι Έλληνες δέχτηκαν τραυματίες, πεινασμένους ανθρώπους που μόλις που μπορούσαν να κρατηθούν όρθιοι μετά την «αλβανική φρίκη» (κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, τα σερβικά στρατεύματα υποχώρησαν μέσω της Αλβανίας, της οποίας ο πληθυσμός ήταν εξαιρετικά εχθρικός απέναντι στους Σέρβους). Οι σέρβοι στρατιώτες που ήταν στην Κέρκυρα έλαβαν φροντίδα και φαγητό. Οι Έλληνες έκαναν ό,τι ήταν δυνατό για να κάνουν τους εξαντλημένους Σέρβους να αισθανθούν σαν στο σπίτι τους. Οι κάτοικοι της Κέρκυρας μέχρι και σήμερα φυλάσσουν τα λείψανα των πεσόντων στρατιωτών σαν κάτι πολύτιμο.

Οι Έλληνες βοήθησαν επίσης τους Σέρβους τη δεκαετία του ’90, κατά τη διάρκεια των πολέμων στην Κροατία και τη Βοσνία, οι οποίοι ξεκίνησαν μετά τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας. Συγκέντρωσαν< χρήματα και φαγητό και φιλοξένησαν παιδιά από περιοχές που κινδύνευαν. Το 1999, ο αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού Μαρίνος Ριτσούδης αρνήθηκε να συμμετάσχει στους βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ ενάντια στην Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας, δεν ήθελε να εμπλακεί σε εγκλήματα παρά τις πιθανές συνέπειες στην καριέρα του και στο βιογραφικό του.

Πολλοί Σέρβοι αισθάνονται την ανάγκη να συμμετέχουν και να εκφράσουν τα συλλυπητήριά τους στους Έλληνες. Το Facebook έχει πλημμυρίσει με ελληνικές σημαίες και το hashtag #PrayForGreece.

Ο Goran Opacic έστειλε ένα μήνυμα στο Facebook στον Μαρίνο Ριτσούδη στο οποίο ανέφερε ότι μπορεί να προσφέρει οικονομική βοήθεια σε όποια ελληνική οικογένεια έχει πληγεί από τις πυρκαγιές και ο δεύτερος με τη σειρά του κοινοποίησε αυτό το μήνυμα στη σελίδα του στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης, προκαλώντας μια «χιονοστιβάδα» από προσφορές για βοήθεια.

http://thesecretrealtruth.blogspot.com/2018/07/blog-post_2263.html

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...