Τρίτη 24 Απριλίου 2018

Άγιος Γέροντας Παΐσιος: Αν θελήσουν να σας δώσουν τέτοια ταυτότητα...

Γνώρισα το Γέροντα Παΐσιο το 1985. Όταν τον συνάντησα, χωρίς να με γνωρίζει, με ρώτησε για τον πνευματικό μου:
"Τι κάνει ο πατήρ Νεόφυτος;" "Kαλά είναι Γέροντα!", του απάντησα. Ήταν κι άλλοι προσκυνητές, περί τα δέκα άτομα όλοι μαζί και καθήσαμε στα κούτσουρα. Τότε, ο Γέροντας πήγε μέσα στο Κελλί του και μας έφερε την ταυτότητα...
ενός Ελληνοαμερικανού. Στο πάνω μέρος είχε το γραμμωτό κώδικα και από κάτω τη φωτογραφία. Μας την έδειξε και μας είπε: "Να κρατήσετε τις παλιές ταυτότητες και να ξεσηκωθείτε, αν θελήσουν να σας δώσουν τέτοια ταυτότητα. "Ταυτότητα" θα πει ότι ταυτίζεσαι. Αντιπροσωπεύει, δηλαδή, αυτό που είσαι".
 
Μιαν άλλη φορά που πήγα, μπέρδεψα το μονοπάτι. Τότε, εμφανίστηκε μπροστά μου μια μαύρη γάτα και σαν να μου έδειχνε ένα άλλο μονοπάτι. Νιαούριζε, πήγαινε μπροστά και ξαναγύριζε πίσω, σαν να μου ζητούσε να την ακολουθήσω. Στάθηκα για δύο λεπτά ενώ η γάτα συνέχιζε να νιαουρίζει. Αποφάσισα, λοιπόν, να την ακολουθήσω. Παραδόξως, με οδήγησε στο Κελλί του Γέροντα. Ήταν 7:30 το πρωί.

Τα παιδιά μου, όταν πήγαιναν στο Δημοτικό, έβλεπαν πολύ τηλεόραση. Τα μάλωνα, αλλά εκείνα εξακολουθούσαν. Όταν ξαναπήγα στο Άγιον Όρος, το είπα στο Γέροντα. Και πάνω στην στενοχώρια μου πρόσθεσα: "Γέροντα, να σκάσει η τηλεόραση;" "Αμήν!", μου είπε. Όταν γύρισα στο σπίτι, βρήκα τα παιδιά πάλι μπροστά στην τηλεόραση. Τους είπα: "Γυρίζω από τον Γέροντα Παΐσιο στο Άγιον Όρος. Του είπα ότι βλέπετε πολύ τηλεόραση και του ζήτησα να ευχηθεί να σκάσει η συσκευή". Και τότε, ενώ παρακολουθούσαν, η τηλεόραση έκανε ένα "τσαφ" και κάηκε!


Κουρτέσης Χρήστος, Συνταξιούχος ΔΕΗ, Κοζάνη.

Μαρτυρίες Προσκυνητών - Γέροντας Παΐσιος ο Αγιορείτης, τόμος Β', σελ 215.

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...