Πέμπτη 4 Ιανουαρίου 2018

Η «ρωσική αρκούδα» βρυχάται: Έτοιμάζει το 1ο πυρηνικό υποβρύχιο 5ης γενιάς – Τρόμος στη Δύση

Πρωτοπορεί η Ρωσία με το νέο εξοπλιστικό πρόγραμμά της! Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν αναμένεται να υπογράψει το πρόγραμμα κρατικών εξοπλισμών για την περίοδο 2018-2025, το οποίο έχει προϋπολογισμό 19 τρισεκατομμυρια ρούβλια, πριν από το τέλος του έτους. Το σχετικό έγγραφο τονίζει το ρόλο των νέων τεχνολογιών. Τα υποβρύχια της κατηγορίας Husky είναι ένα καλό παράδειγμα όπλων τεχνολογίας που θα αξιοποιήσει ο στρατός της Ρωσίας κατά την εφαρμογή του προγράμματος. Στις 20 Δεκεμβρίου, ο διοικητής του ρωσικού ναυτικού, Vladimir Korolev, εξέτασε τον προκαταρκτικό σχεδιασμό ενός υποβρυχίου πέμπτης γενιάς, το οποίο αναπτύχθηκε από το γραφείο θαλάσσιου σχεδιασμού της Αγίας Πετρούπολης «Malakhite».

Η εταιρεία United Shipbuilding Corporation (UAC) της Ρωσίας ανακοίνωσε την έναρξη της κατασκευής ενός πυρηνικού υποβρυχίου 5ης γενιάς Husky-stealth για να αντικαταστήσει τα υπάρχοντα σκάφη της κατηγορίας Yasen. Το στάδιο έρευνας και ανάπτυξης του έργου έχει προγραμματιστεί να ολοκληρωθεί το επόμενο έτος. Ο στόχος είναι να υπάρξει οικονομικά αποδοτικό πυρηνικό υποβρύχιο πολλαπλών χρήσεων, με χρόνο κατασκευής τεσσάρων ετών για την παραγωγή 15-20 υποβρυχίων συνολικά. Τα υποβρύχια Husky θα είναι μια τεχνολογική καινοτομία. Ο πρόεδρος της United Shipbuilding Corporation Alexei Rakhmanov δήλωσε ότι θα είναι «ένα απολύτως διαφορετικό υποβρύχιο από την άποψη των φυσικών πεδίων» που πρέπει να «τυποποιηθεί για να συνδυάσει βασικά στοιχεία στρατηγικών και πολλαπλών υποβρυχίων».

Ο Oleg Vlasov, επικεφαλής του τομέα ρομποτικής του γραφείου Malakhit, δήλωσε ότι το υποβρύχιο Husky-class θα είναι εξοπλισμένο με ρομποτικά συστήματα ικανά να λειτουργούν με νερό και αέρα. Σύμφωνα με τον Αντιπρόεδρο Viktor Bursuk, η κατασκευή πυρηνικών υποβρυχίων πολλαπλών χρήσεων κατηγορίας Husky αναμένεται να ξεκινήσει την περίοδο 2023-2024. Το πρώτο Husky πρόκειται να παραδοθεί το 2025, ενώ το τελευταίο θα παραδοθεί στη δεκαετία του 2030 αν όλα πάνε βάσει προγράμματος.

Πρόκειται για ένα πολύ ειδικό πρόγραμμα που αναμένεται να οδηγήσει σε κάτι που ο κόσμος δεν έχει ξαναδει. Η νέα κατηγορία αναμένεται να έχει ένα κοινό σχεδιασμό κύτους, ένα κοινό ηχοσύστημα, συστήματα ισχύος και προώθησης για τρεις παραλλαγές: ένα νέο πυρηνικό υποβρύχιο βαλλιστικών πυραύλων (SSBN), ένα υποβρύχιο επίθεσης πυρηνικής ενέργειας (SSN) και ένα υποβρύχιο πυραύλων περίπλου (SSGN). Η παραλλαγή SSGN θα ενσωματώνει μια μονάδα κατακόρυφης φόρτωσης του συστήματος κατακόρυφης εκτόξευσης (VLS).

Η μετατόπιση μιας έκδοσης SSBN, εάν κατασκευαστεί ποτέ, θα είναι μεγαλύτερη προκειμένου να φιλοξενήσει διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους (ICBM).

Το βασικό υποβρύχιο αναμένεται να έχει τις ακόλουθες προδιαγραφές: μετατόπιση: μεταξύ 4.000 και 6.000 τόνων (περίπου 13.800 τόνους βυθισμένο), μήκος: 140m, πλάτος: 13m, βύθισμα: 9.4m, βάθος: 600m, αντοχή: 100 ημέρες, διάρκεια ζωής: 25-30 χρόνια. Η αναμενόμενη ταχύτητα θα είναι μεταξύ 32 και 33 κόμβων.

Η βάση εξοπλισμού θα περιλαμβάνει 30 533 μ. τορπίλες. Η παραλλαγή SSGN θα είναι επίσης εξοπλισμένη με το υπερηχητικό αντιπυραυλικό συστημα 3M22 Zircon, που έχει ήδη υποβληθεί σε δοκιμές. Οι νέοι πυραύλοι με ικανότητα Mach 5.0-Mach 6.0 θα έχουν μια σειρά από 250 μίλια, με καθαρή ταχύτητα, καθιστώντας εξαιρετικά δύσκολη την ανίχνευση με την υφιστάμενη τεχνολογία πυραυλικής άμυνας. Το όπλο βρίσκεται σε δοκιμές. Αναμένεται να τεθεί σε παραγωγή το 2018.

Η Ρωσία θα είναι το μοναδικό έθνος στον κόσμο που θα ξεκινήσει παραγωγή υπερηχητικών όπλων, αφήνοντας πίσω τις ΗΠΑ στον τομέα αυτόν. Ο ναύαρχος Cecil Haney, επικεφαλής της Στρατηγικής Διοίκησης των ΗΠΑ, προειδοποίησε ότι τα αμερικανικά συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας θα ήταν σχεδόν ανίκανα να παρακολουθήσουν το ρωσικό υπερηχητικό πυραύλο.


Πηγή


Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...