Κυριακή 21 Ιανουαρίου 2018

Συνέντευξη για την Ευρώπη με Γερμανό εθνικιστή που έγινε Ορθόδοξος Χριστιανός

 
Από Σερβική Δράση (Србска Акција) / ΚΟ

Ο Maik Müller είναι Γερμανός εθνικιστής ακτιβιστής από τη Δρέσδη και Ορθόδοξος Χριστιανός. Βαπτίστηκε το 2016 στη Σερβία και έλαβε το βαφτιστικό του όνομα Γερμανός από τον Άγιο Γερμανό της Αλάσκας (1756-1836). Είναι μέλος του Εθνικοδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας (NPD), στο οποίο υπηρετεί ως περιφερειακός πρόεδρος του τμήματος νεολαίας (Jungen Nationaldemocrat) για τη Σαξονία. Ο Mike είναι ένας μεγάλος φίλος του Σερβικού λαού και της Κίνησης μας, ήταν ο καλεσμένος μας τις τελευταίες ημέρες. Μέσα από τη σύντομη συνέντευξη που είχαμε μαζί του καλύφθηκαν αρκετά σημαντικά θέματα.

Mike, πρόσφατα έγινες μέλος της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Πες μας εν συντομία τι είναι η Ορθοδοξία για σένα και γιατί έγινες Ορθόδοξος Χριστιανός;

Η Ορθοδοξία για μένα αντιπροσωπεύει την αληθινή γνώση του Κυρίου, που είναι αγάπη και είναι πανταχού παρών. Χωρίς τη βοήθειά Του, δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα καλό. Όταν ήρθα για πρώτη φορά στη Σερβία το 2014, επισκέφθηκα επίσης την κατεχόμενη νότια Σερβική επαρχία - το Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια. Εντυπωσιάστηκα από το σερβικό μεσαιωνικό πολιτισμό με τα επιβλητικά μοναστήρια, αλλά ένιωσα αμέσως ότι υπήρχε κάτι πολύ πιο μεγαλύτερο από πολιτιστικές ομορφιές. Παρόλο που ήμουν τότε ένας άθεος Γερμανός, στην (Μονή) Ντετσάνι, στην (Μονή) Γκρατσάνιτσα και σε άλλους Σερβικούς Ορθόδοξους ιερούς τόπους ένιωσα απερίγραπτη πνευματική δύναμη. Ιδιαίτερα μέσα στις συνθήκες των δεινών του σερβικού λαού στην ιερή γη τους. Έκανα το βάπτισμα μου στην Ορθόδοξη Εκκλησία το 2016. Έχω κερδίσει πολλούς Σέρβους Ορθόδοξους φίλους φέτος, ανάμεσα στους οποίους υπάρχουν ιερείς. Όλοι μου δίνουν μεγάλη υποστήριξη.

Περίγραψέ μου συνοπτικά την τρέχουσα πολιτική και κοινωνική κατάσταση στη Γερμανία. Πώς βλέπεις τα αποτελέσματα των πρόσφατων εκλογών; Ποια είναι η κατάσταση με το NPD και την εθνικιστική νεολαία της οποίας είσαι επικεφαλής στη Δρέσδη και σε όλη τη Σαξονία; Ποια είναι η γνώμη σου σχετικά με την Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) και την εκλογική επιτυχία της;

Στη Γερμανία, όπως και γενικά στην Ευρώπη, η κατάσταση είναι κακή. Η κατάσταση επιδεινώνεται με τη μεγάλη εισροή μεταναστών και τον εξισλαμισμό της κοινωνίας. Όλα αυτά συμβαίνουν χωρίς σωστό έλεγχο και μπορούμε εύκολα να μαντέψουμε πόσοι τρομοκράτες βρίσκονται μέσα σε αυτές τις μάζες. Οι συστημικοί πολιτικοί δεν κάνουν τίποτα για να αντιμετωπίσουν αυτές τις τάσεις, αλλά στον γερμανικό λαό υπάρχει αντίσταση και πιστεύουμε ότι θα είναι ισχυρότερη. Η οργάνωση της οποίας είμαι μέλος - το Εθνικό Δημοκρατικό Κόμμα της Γερμανίας (NPD) και το τμήμα της νεολαίας μας - η Εθνική Δημοκρατική Νεολαία (JN), αντιτίθεται έντονα σε όλες αυτές τις καταστρεπτικές διαδικασίες. Οι τρεις θεμελιώδεις αρχές στις οποίες δραστηριοποιείται η JN είναι η εκπαίδευση των μελών και των συμπατριωτών, η κοινωνικοποίηση και ο ακτιβισμός. Πολλοί που είναι κοντά στις ιδέες μας ψηφίζουν την Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), που είναι ένα λαϊκίστικο κόμμα, επειδή είναι ελκυστικό να πιστεύουν στη δυνατότητα ταχείας αλλαγής και ταχείας πολιτικής επιτυχίας. Ωστόσο, η AfD είναι, κατά τη γνώμη μας, ένα λαϊκιστικό κόμμα που αντιτίθεται στον ισλαμισμό, αλλά επιδιώκει να προστατεύσει την υπάρχουσα τάξη και τις φιλελεύθερες "αξίες" της, συμπεριλαμβανομένης της ομοφυλοφιλίας. Υπάρχουν ωστόσο, θετικές πλευρές στην ενίσχυση της AfD. Εξακολουθούμε να μην μπορούμε να πούμε πλήρως τι είναι πραγματικά η AfD, αλλά ο χρόνος θα δείξει. Η σημερινή κατάσταση στο NPD δεν είναι κάτι τρομερό, αλλά διατηρήσαμε τον πυρήνα των μελών μας και των υποστηρικτών μας. Πιστεύουμε ότι ο αγώνας για την ταυτότητα, την οικογένεια, το έθνος και η συνέπειά μας σε αυτόν τον αγώνα τελικά θα φέρει καρπούς.

Ποια είναι η άποψή σου για τις σερβο-γερμανικές σχέσεις στο παρελθόν και στο μέλλον; Ποια προοπτική έχει η ιδέα μιας Ευρώπης των εθνών;

Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει ποιο θα είναι το μέλλον της Γερμανίας, αλλά το πεπρωμένο της σχετίζεται με τη μοίρα της Ευρώπης ως κοινής μας πατρίδας. Τα ευρωπαϊκά έθνη πρέπει να πολεμήσουν από κοινού εναντίον των κοινών εχθρών - φιλελεύθερων αντι-εθνικών ψευδών ελίτ. Διότι αν δεν είναι ενωμένοι, θα νικηθούν και θα καταστραφούν. Η ιστορία των σχέσεων Γερμανίας-Σερβίας δεν είναι ξεκάθαρη. Γνωρίζω ότι στη Σερβία υπάρχει μια ισχυρή προπαγάνδα στην οποία οι Γερμανοί εκπροσωπούνται ως ένας μεγάλος εχθρός σε δύο παγκόσμιους πολέμους, αλλά η αλήθεια είναι ότι οι Γερμανοί δεν είχαν εδαφικές προθέσεις προς τη Σερβία. Ωστόσο, οι εχθροί της Ευρώπης και οι εχθροί των εθνών μας ήθελαν να μας παρασύρουν και να κατευθύνουμε την εθνική μας ενέργεια προς λάθος κατεύθυνση. Τελικά, μπορούμε να έχουμε μια διαφορετική άποψη της ιστορίας, αλλά αυτό δεν πρέπει να αποτελεί εμπόδιο στη σημερινή εθνικιστική συνεργασία ενάντια στον σημερινό, κοινό εχθρό της Ευρώπης. Αυτό δεν είναι μόνο ζήτημα των γερμανο-σερβικών σχέσεων, αλλά και των γερμανο-πολωνικών και όλων των άλλων σχέσεων όπου υπάρχουν ιστορικές συγκρούσεις και αμφιλεγόμενες ερμηνείες αυτών. Κάθε εθνικιστής είναι υποχρεωμένος να θυμάται τα θύματα και τους ήρωες του έθνους τους, αλλά αυτό δεν πρέπει να αποτελεί αιτία σοβινισμού. Όπου είναι δυνατόν, ιστορικές συγκρούσεις πρέπει να αφεθούν στην ιστορία, όπου ανήκουν, και να οικοδομήσουμε ένα κοινό μέτωπο άμυνας για την Ευρώπη. Επειδή ο γενικός μας στόχος είναι η Ευρώπη των ελεύθερων εθνών.

 
Πρόσφατα, η Εθνικοδημοκρατική Νεολαία ξεκίνησε την προώθηση του τρίτου Ευρωπαϊκού Εθνικιστικό Κογκρέσου στη Γερμανία, το οποίο έχει προγραμματιστεί για την επόμενη άνοιξη. Πες μας περισσότερα για αυτό;

Αυτό είναι πολύ σημαντικό, διότι η παράδοση του κινήματος μας είναι να προσπαθούμε να συνεργαστούμε ενεργά με όσο το δυνατόν περισσότερους ξένους οργανισμούς. Αυτό, φυσικά, είναι πολύ πιο εύκολο με τους άμεσους γείτονές μας, όπως είναι οι Τσέχοι, οι Πολωνοί ή οι Γάλλοι εθνικιστές, και είναι λίγο πιο δύσκολο με τους συντρόφους μας από μακρινές χώρες όπως η Ελλάδα, η Σερβία ή η Φινλανδία. Αυτή είναι η σημασία αυτών των συνεδρίων. Η επιθυμία και ο στόχος μας είναι μέσω αυτών των εκδηλώσεων να παρέχουμε την ευκαιρία να ακούμε τις απόψεις διαφόρων ομάδων στην ήπειρό μας, να συζητούμε ακόμη και επίμαχα ζητήματα, να διαμορφώσουμε κοινές στάσεις, αλλά και να αντιμετωπίσουμε τις αντίθετες απόψεις.
Θέλω να τονίσω ότι γνωρίζουμε πολύ καλά τα ιστορικά και πολιτικά προβλήματα που υπάρχουν μεταξύ ορισμένων λαών και, κατά συνέπεια, μεταξύ εθνικιστικών ομάδων στην Ευρώπη. Αναγνωρίζουμε το γεγονός αυτό και θέλω να τονίσω ότι η συμμετοχή μας στο Κογκρέσο δεν συνεπάγεται παραίτηση από τις αρχές μας. Το συνέδριο είναι μια ευκαιρία για όλους τους φορείς που καλούνται να παρουσιάσουν τις ιδέες τους, το όραμά τους για την Ευρώπη και το πρόγραμμά τους. Για τους Σέρβους, το συνέδριο είναι μια μεγάλη ευκαιρία για το αν κάποιος ενδεχομένως στην Κεντρική Ευρώπη εξακολουθεί να έχει κάποια προκατάληψη εναντίον του σερβικού λαού, να απορρίψει τέτοιες απόψεις. Πάντα καταθέτω την δική μου υπέροχη εμπειρία με τους Σέρβους, και ιδίως την μοίρα των Σέρβων στο Κόσοβο και τα Μετόχια, αλλά θα μπορούσε να θεωρηθεί μεροληπτική, επειδή γνωρίζουν την προσήλωσή μου προς τον σερβικό λαό.
Στην Ευρώπη, μεταξύ των εθνικιστών, υπάρχει μια διαμάχη για ορισμένα θέματα. Η κίνησή σας έχει σαφείς απόψεις και είναι σεβαστές. Πιστεύω ότι καταλαβαίνετε ότι αν θα συμμετάσχετε σε αυτό το συνέδριο, αυτό δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι υποχωρείτε από τις αρχές σας. Εγώ μπορώ να επαναλάβω την επίσημη πρόσκληση προς την Σερβική Δράση, την οποία άλλωστε έχουμε ήδη αποστείλει αμέσως μετά τη σύγκληση του συνεδρίου. Θα σήμαινε πολλά η συμμετοχή σας, αλλά όποια και αν είναι η τελική σας απόφαση στο θέμα αυτό, να είστε σίγουροι ότι δεν θα αλλάξει τίποτα όσον αφορά τις αδελφικές μας σχέσεις.

 

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...