Σάββατο 27 Ιανουαρίου 2018

Θύελλα μέσα και έξω από τη Βουλή των Σκοπίων: Συγκαλεί συμβούλιο πολιτικών αρχηγών ο Ζάεφ – Καλεί τον κόσμο σε διαδηλώσεις το VMRO: «Δεν αλλάζουμε Σύνταγμα, ούτε ονομασίες»

Σε κλοιό ασφυκτικών πιέσεων βρίσκεται μετά τη συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα στο Νταβός ο Πρωθυπουργός των Σκοπίων, Ζόραν Ζάεφ. Από αύριο αναμένεται θύεελα αντιδράσεων τόσο έξω όσο και μέσα στη Βουλή των Σκοπίων.

Ο Σκοπιανός Πρωθυπουργός νιώθει διπλή πίεση εν όψει της αυριανής μέρας. Η πρώτη αφορά στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το κοινοβούλιο που έχουν προγραμματίσει για τις 12 ώρα Ελλάδας άνθρωποι που διαφωνούν με τις κινήσεις του στο θέμα της ονομασίας.

«Πατριωτικές» ενώσεις των Σκοπιων θα φωνάξουν για το όνομα και τη γλώσσα τους, όπως αναφέρουν.

Και η δεύτερη αφορά στις πιέσεις που αναμένεται να του ασκηθούν στο συμβούλιο πολιτικών αρχηγών που θα διεξαχθεί στις 19.00 ώρα Ελλάδας.

Στη σύσκεψη θα συμμετάσχουν ο αρχηγός του κυβερνώντος κόμματος «Σοσιαλδημοκρατική Ένωση» (SDSM) και πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, ο Πρόεδρος της χώρας, Γκιόργκι Ιβάνοφ, ο αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE, Χρίστιαν Μίτσκοσκι και ο αρχηγός του μεγαλύτερου αλβανικού κόμματος στην ΠΓΔΜ, DUI, Αλί Αχμέτι.

Η συνάντηση διεξάγεται με πρωτοβουλία του υπουργείου Εξωτερικών της ΠΓΔΜ και σε αυτήν θα παραβρεθεί και ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Νίκολα Ντιμιτρόφ.

Προκαλούν οι «σκληροί» του VMRO: Δεν αλλάζουμε όνομα, ούτε Σύνταγμα, λεγόμαστε «Μακεδονία»

Την ώρα που οι κυβερνήσεις Ελλάδας και ΠΓΔΜ κάνουν προσπάθειες επίλυσης του ονοματολογικού, οι «σκληροί» εθνικιστές του VMRO στα Σκόπια επιμένουν να μην δέχονται συνταγματικές αλλαγές και απάλειψη του αλυτρωτισμού.

Ο αντιπρόεδρος του VMRO (κόμμα που ίδρυσε ο Γκρούεφσκι), Αλεξάνταρ Νικολόσκι. μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του «Ε», εμφανίστηκε προκλητικός, λίγες ώρες πριν συνέλθει αύριο Σάββατο στα Σκόπια το συμβούλιο πολιτικών αρχηγών.

Οπως είπε η παράταξή του δεν αποδέχεται καμία αλλαγή στο Σύνταγμα, και θεωρεί ότι η χώρα πρέπει να λέγεται «Μακεδονία».

Ενώ σημείωσε ότι δεν συναινεί ούτε στην αλλαγή του ονόματος των δρόμων και του αεροδρομίου, τις οποίες ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ στις κοινές δηλώσεις με τον Αλέξη Τσίπρα.

«Δεν βρίσκουμε κανένα αλυτρωτικό στοιχείο στο όνομα οποιουδήποτε χώρου η αντικειμένου στην χώρα μας. Δεν θεωρούμε ότι αυτά είναι η πηγή του προβλήματος. Αυτά είναι δικαιολογίες» υποστήριξρ ο Νικολόσκι.


Πηγή

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...