Πέμπτη 21 Δεκεμβρίου 2017

Η γιαγιά από την Σμύρνη


Ήταν πολύ δεμένη η γειτονιά εκείνα τα χρόνια….
Ειδικά τέτοιες γιορτινές ημέρες οι γειτόνισες στις συναντήσεις τους έκαναν τα σχέδιά τους για τους μοναχικούς ανθρώπους.

Υπήρχαν κάμποσοι χτυπημένοι από την μοίρα που έμεναν μόνοι τους. Το πιάτο της ημέρας το είχαν από την γειτονιά και την έγνοια ότι είναι καλά.

Τα Χριστούγεννα όμως ήταν αλλιώς δεν τους άφηναν μόνους … τους έπαιρναν μαζί στο μεγάλο τραπέζι της σπιτονοικοκυράς όπου μαζευότανε η αυλή….

Μια γιαγιά μου έμεινε στην μνήμη….

Μονίμως με ένα χαμόγελο…ένα καλό λόγο….είχε χάσει τον άντρα της… …δεν είχε παιδιά….μια ανηψιά που περίμενε να πεθάνει για να της πάρει το σπιτάκι που είχε εξ αδιαιρέτου …
Τι ήταν ο κάβουρας δηλαδή και τι το ζουμί του….

Ερχότανε στο Χριστουγεννιάτικο τραπέζι και την έβαζαν στην τιμητική θέση δίπλα στην ξυλόσομπα…..χαμογελούσε…ευχότανε σε όλους υγεία…. Έλεγε ιστορίες ….ήταν Σμυρνιά…μικροπαντρεμένη στις χαμένες πατρίδες… δεν χάρηκε τον άντρα της τον έσφαξαν οι Τσέτες στην καταστροφή.
Γλύτωσε η ίδια πηδώντας σε ένα καϊκι….

Έκανε πολλές δουλειές για να ζήσει….με τις οικονομίες έχτισε μια κάμαρα στο εξ αδιαιρέτου που της έδωσε το Κράτος….
Ούτε σύνταξη ούτε τίποτα….και από πού…ξενόπλενε…καθάριζε σπίτια…

Δεν ξαναπαντρεύτηκε ποτέ…το θεώρησε σαν το καλύτερο μνημόσυνο στον άντρα της.
Μέσα στην κάμαρά της υπήρχαν στο τοίχο εικονίσματα από την Σμύρνη και ένα μακρόστενο κάντρο με την προκυμαία και τα ωραία σπίτια των Ελλήνων πρίν τα κάψουν οι Τούρκοι.

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...