Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2022

To πιο ανακουφιστικό σιρόπι για τον πονόλαιμο και τον βήχα – Mε υλικά που έχεις στο ντουλάπι σου

Η φύση είναι ένα φαρμακείο. Εκεί μπορούμε να βρούμε τα κατάλληλα όπλα για να οχυρώσουμε τον οργανισμό μας και να κρατήσουμε τις ασθένειες μακριά.

Αν, όμως, το ανοσοποιητικό σύστημα δεν είναι επαρκώς «εξοπλισμένο», εύκολα παραδινόμαστε αμαχητί στις ιώσεις που την χειμερινή περίοδο είναι σε έξαρση. Η συχνή εναλλαγή της θερμοκρασίας, η πολυκοσμία, τα μικρόβια που πολλαπλασιάζονται, το ανοσοποιητικό που βάλλεται από την αύξηση των υποχρεώσεων οδηγούν σε συμπτώματα όπως φτέρνισμα, βουλωμένη μύτη, βήχα και πονόλαιμο.

Για τα δύο τελευταία, σας έχουμε ένα βάλσαμο φτιαγμένο με υλικά από τη φύση: ένα ανακουφιστικό σιρόπι (ενδεικτική δοσολογία: μια κουταλιά πρωί-μεσημέρι-βράδυ).

Η διατροφολόγος Ζωή Γιαννάκακη μας δίνει τη συνταγή…

«Αν κάποιος αντιπαθεί τα ροφήματα τσαγιού και τα αφεψήματα, σίγουρα μπορεί να επωφεληθεί από τα θρεπτικά συστατικά τους με αυτόν τον τρόπο. Αυτό το σιρόπι σε γεύση είναι άπαιχτο, αφήνοντας μια υπέροχη αίσθηση ανακουφιστικής ζεστασιάς στο λαιμό που μοιάζει με τις καραμέλες μέντας.

Σύμφωνα με τον «Οδηγό Φαρμακευτικών Βοτάνων» της Penelope Ody, το αφέψημα από τζίντζερ προτείνεται ως «γιατρικό» για τις ψύξεις και το κρυολόγημα που συνοδεύεται από καταρροή.

Το παραδοσιακό τσάι βουνού συστήνεται επίσης για το κρυολόγημα, χάρη στις θερμαντικές ιδιότητές του. Επίσης, εντάσσεται σε πολλά προγράμματα διατροφής ως αποτοξινωτικό και διουρητικό. Τέλος, αρωματισμένο με ξυλαράκια κανέλας και μέλι, έχει μαλακτική και αντισηπτική επίδραση ενάντια στο βήχα και τον πονόλαιμο.

Με τη σειρά τους, τα εσπειριδοειδή με τη μορφή αφεψήματος είναι κατάλληλα για το βήχα.

(Με πληροφορίες από το βιβλίο «The Herb Society’s Complete Medicinal Herbal» της Penelope Ody, που κυκλοφόρησε το 2011 από τις εκδόσεις Γιαλλέλη.)

Υλικά:
1/2 κουταλάκι κουρκουμά
1 κουταλάκι κανέλα
φλούδα από 1 πλυμένο λεμόνι
1 φλιτζάνι αποξηραμένο τσάι βουνού
1 κομμάτι πιπερόριζα
Θυμαρίσιο μέλι ίσης ποσότητας με το αφέψημα που προκύπτει απ’όλα τα προηγούμενα βότανα και μπαχαρικά

Eκτέλεση

Η διαδικασία είναι απλή. Βράστε τα υλικά για περίπου μία ώρα, μέχρι να μείνει το 1/3 της αρχικής ποσότητας.

Στραγγίστε το αφέψημα και ξαναζεστάνετέ το με ίση ποσότητα μελιού για 2-3 λεπτά.

Το σιρόπι διατηρείται σε καθαρό σκουρόχρωμο βάζο με φελλό.

Πηγή: bovary.gr

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...