Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2017

Τραμπ: «Οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας θα αρθούν - Πόλεμος με την Κίνα αν δεν σταματήσει να χειραγωγεί το γουάν»

του Θεόφραστου Ανδρεόπουλου
 
Aποφασισμένος να άρει τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας μετά από μία χρονική περίοδο εάν η Μόσχα βοηθήσει πραγματικά την Ουάσινγκτον, είναι ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.
«Εάν η Ρωσία μας βοηθήσει πραγματικά, γιατί κάποιος να (συνεχίσει να) επιβάλλει κυρώσεις σε κάποιον που κάνει κάποια αληθινά σπουδαία πράγματα;», δήλωσε ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στη Wall Street Journal.
Εκεί κατέστησε σαφές ότι θα προχωρήσει την πολιτική προσέγγισης με την Μόσχα όπως είχε πει προεκλογικά.
Έριξε όμως και μια πολιτική «βόμβα» καθώς διεμήνυσε ότι δεν θα δεσμευθεί στη συνέχιση της πολιτικής της «ενιαίας Κίνας» εάν δεν δει πρόοδο από το Πεκίνο σε ό,τι αφορά τις συναλλαγματικές ισοτιμίες και τις εμπορικές συναλλαγές.
Η Κίνα ως γνωστόν δεν αφήνει το γουάν να ανατιμηθεί για να έχει πάντα το πλεονέκτημα των φθηνών εξαγωγών.
Σε ό,τι αφορά τις κυρώσεις, που επέβαλλε η Ουάσινγκτον σε βάρος της Ρωσίας ο Τραμπ είπε ότι ότι θα αρθούν «εάν η Ρωσία βοηθήσει στη μάχη εναντίον των τρομοκρατών και στην επίτευξη στόχων που θεωρούμε σημαντικούς» βέρβαια δεν είπε ποιοι είναι οι στόχοι αυτοί.
Αποκάλυψε για πρώτη φορά ότι είναι έτοιμος να συναντηθεί με τον Βλαντίμιρ Πούτιν αφού αναλάβει τα καθήκοντά του, στις 20 Ιανουαρίου. «Καταλαβαίνω ότι θα ήθελε να συναντηθούμε, και δεν έχω καμιά αντίρρηση»
Σε ερώτηση για την πολιτική της «ενιαίας Κίνας», που εφαρμόζουν οι ΗΠΑ εδώ και δεκαετίες, απάντησε «τα πάντα είναι υπό διαπραγμάτευση, περιλαμβανομένης της (πολιτικής της) "Ενιαίας Κίνας"».
Ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ αμφισβήτησε εξ'αρχής την «ενιαία Κίνα»  όταν δέχθηκε συγχαρητήριο τηλεφώνημα από την πρόεδρο της Ταϊβάν
Ο Τραμπ προεκλογικάείχε υποσχεθεί ότι  ότι θα επιβάλλει κυρώσεις στην Κίνα για χειραγώγηση της συναλλαγματικής ισοτιμίας του νομίσματός της αφού αναλάβει την εξουσία.
«Θα τους μιλήσω πρώτα. Ασφαλώς χειραγωγούν (τη συναλλαγματική ισοτιμία του νομίσματος) αλλά δεν θα κάνω αυτό ευθύς εξαρχής», συμπλήρωσε.
«Αντί η κινεζική κυβέρνηση να πει "υποτιμάμε το νόμισμά μας", λέει "ω, το νόμισμά μας πέφτει". Δεν πέφτει. Το κάνουν επίτηδες. Οι επιχειρήσεις μας δεν μπορούν να ανταγωνιστούν τις δικές τους πλέον διότι το νόμισμά μας είναι ισχυρό και αυτό μας σκοτώνει».

Πηγή

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...