Κυριακή 12 Ιουλίου 2015

Όλα τα κράτη κάνουν αναδιάρθρωση των χρεών τους, πλην Ελλάδας.

 
Πέτρος Χασάπης

Καθημερινά, όλα τα κράτη της γης αναδιαρθρώνουν σιωπηρά τα χρέη τους, μέσω νέων ομολογιακών δανείων. Δηλαδή παίρνουν νέα δάνεια για να εξοφλούν τα παλιά. Αυτό ακριβώς έκανε και η Ελλάδα μέχρι το 2010. Όχι όμως και τώρα...

Από τότε που η Ελλάδα βγήκε από τις αγορές και μπήκε στο μνημόνιο, δανείζεται αποκλειστικά και μόνο από την τρόϊκα με βαρύτατους όρους, που σκοτώνουν κάθε υποψία ανάπτυξης.

 
Δεν είναι μόνο οι βαρύτατοι όροι που μας επιβάλλουν με το έτσι θέλω οι δανειστές, δεν είναι ότι κρεμόμαστε πλέον από το τι θα αποφασίσει το κάθε κομματίδιο και ο κάθε εμμονικός πολιτικός μέσα στην ΕΕ, είναι ότι γίναμε απόλυτο υποχείριο της τρόϊκας, αφού, όπως είπαμε, η Ελλάδα δεν μπορεί να αναδιαρθρώσει τα δάνεια της τρόϊκας, παρά μόνο με νέα δάνεια από την ίδια την τρόικα, με νέους ακόμα πιο σκληρότερους όρους. Δηλαδή, μας έχουν βάλει σε μια θανατηφόρα καραντίνα.
 
Το αποτέλεσμα είναι τα δάνεια να αυξάνονται με ταχύτατους ρυθμούς και η Ελλάδα να μετατρέπεται συνειδητά σε μια τεράστια φούσκα, η οποία κάποια στιγμή θα σκάσει, εξαφανίζοντας το έθνος. Ήδη το τρίτο μνημόνιο, θα εκτοξεύσει, με τις πρώτες εκτιμήσεις, το χρέος στο 220% του ΑΕΠ. Θυμίζουμε ότι στο 120% περίπου μπήκαμε στο μνημόνιο.
 
Χρειάζονται λοιπόν γενναίες αποφάσεις τώρα. Όσο παραμένουμε κάτω από την «κηδεμονία» της τρόϊκας, θα καταστραφούμε. Όμως, για να υπάρξουν γενναίες αποφάσεις, απαιτείται ανατροπή του καταστρεπτικού για το έθνος πολιτικοοικονομικού θεσμικού καθεστώτος.
 

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...