Κυριακή 26 Ιουλίου 2015

Η Αγία Παρασκευή και το θαύμα που την ανέδειξε προστάτιδα των ματιών († 26 Ιουλίου)


Αγία Παρασκευή η ΟσιομάρτυςΕορτάζει στις 26 Ιουλίου

~ …Ο Αυτοκράτορας Αντωνίνος είχε δώσει εντολή στους στρατιώτες του να κρεμάσουν την Αγία Παρασκευή από τα μαλλιά της σ’ ένα όρθιο ξύλο και με λαμπάδες αναμμένες να καίνε τις μασχάλες και άλλα μέρη του σώματος της.

Όμως, καθώς την είχε διαβεβαιώσει την προηγούμενη νύχτα στη φυλακή ο άγγελος, ο Ιησούς Χριστός τη διαφύλαξε σώα και αβλαβή. Εκείνη προσευχόταν, ενώ ελεεινολογούσε τους ψεύτικους θεούς των ειδωλολατρών.

Η έκπληξη του Αυτοκράτορα από το γεγονός που έβλεπε, αντί να τον οδηγήσει σε προβληματισμό και ανάνηψη, τον εξαγρίωσε ακόμα περισσότερο. Διέταξε λοιπόν να βράσουν δυνατά σε ένα μεγάλο καζάνι, λάδι και πίσσα και να ρίξουν μέσα την Αγία. Και πάλι όμως η παντοδύναμη πρόνοια του Θεού την λύτρωσε.  

Όχι μόνο δεν έπαθε τίποτε, αλλά στεκόταν στη μέση του μεγάλου καζανιού με το καυτό λάδι και την πίσσα και έδειχνε χαρούμενη, σαν να βρισκόταν σε δροσερό νερό!

Απορημένος ο Αυτοκράτορας δεν πίστευε στα μάτια του. Πλησίασε λοιπόν στο καζάνι και απευθυνόμενος στην μάρτυρα του Χριστού της είπε:
«Ράντισέ με με το λάδι αυτό, για να διαπιστώσω αν πραγματικά είναι καυτό, όπως και η πίσσα. Γιατί νομίζω ότι βλέπω κάτι που μοιάζει με φαντασία, αφού δεν κατακαίεσαι».

Η Αγία Παρασκευή συμμορφώθηκε. Και με τη χούφτα της έριξε στο πρόσωπό του λάδι και πίσσα. Αμέσως ο βασιλιάς έχασε το φως των ματιών του. Πανικοβλημένος φώναξε δυνατά: «Ελέησον με, δούλη του αληθινού Θεού, και δος μοι το φως των οφθαλμών μου, και πιστεύσω εις τον Θεόν, ον συ κηρύττεις».

Πράγματι, η Αγία Παρασκευή προσευχήθηκε στο Σωτήρα Χριστό. Ο Αντωνίνος Πίος πίστεψε, ξαναβρήκε το χαμένο φως και μαζί μ’ αυτόν αρκετοί αξιωματούχοι της Ρώμης προσχώρησαν στη χριστιανική πίστη, όπως αναφέρει η παράδοση.

Έκτοτε η μεν Αγία Παρασκευή θεωρείται από τους χριστιανούς ως προστάτιδα των ματιών και των τυφλών, ο δε αυτοκράτορας διέταξε να πάψουν οι διωγμοί κατά των χριστιανών και άφησε ελεύθερη την αθλήτρια του Χριστού.

Ἀπολυτίκιον
Ἦχος α’. Τὴν σπουδήν σου τῇ κλήσει κατάλληλον, ἐργασαμένη φερώνυμε, τὴν ὁμώνυμόν σου πίστιν εἰς κατοικίαν κεκλήρωσαι, Παρασκευὴ ἀθλοφόρε· ὅθεν προχέεις ἰάματα, καὶ πρεσβεύεις ὑπὲρ τῶν ψυχῶν ἡμῶν.

Κοντάκιον 
Ἦχος δ’. Ἐπεφάνης σήμερον. Τὸν ναόν σου πάνσεμνε, ὡς ἱατρεῖον ψυχικὸν εὑράμενοι, ἐν τούτῳ πάντες οἱ πιστοί, μεγαλοφώνως τιμῶμέν σε, Ὁσιομάρτυς Παρασκευὴ ἀοίδιμε.

από το βιβλίο: «Αγία Παρασκευή η Οσιομάρτυς – Βίος και Παρακλητικός Κανών» (Ιερός Ναός Αγίας Παρασκευής Βέροιας).

https://simeiakairwn.wordpress.com

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...