Πέμπτη 9 Ιουλίου 2015

ΟΙ ΚΟΥΡΔΟΙ ΑΝΕΒΑΙΝΟΥΝ, Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΠΕΦΤΕΙ

anket-sonuc
Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης


Άκρως δυσάρεστα για τον Ερντογάν είναι τα αποτελέσματα των τελευταίων δημοσκοπήσεων στην Τουρκία,
εν όψει της μεγάλης πιθανότητας προσφυγής σε πρόωρες εκλογές καθώς φαίνεται δύσκολο ο σχηματισμός κυβέρνησης συνασπισμού, γιατί το κόμμα του Ερντογάν δεν κατάφερε να κερδίσει την αυτοδυναμία στις τελευταίες εκλογές.
Το εντυπωσιακό στις δημοσκοπήσεις αυτές που γίνονται συνεχώς σε όλη την Τουρκία, είναι ότι η δύναμη του φιλοκουρδικού κόμματος HDP, όχι μόνο δεν μειώνεται αλλά αντίθετα αυξάνεται διεκδικώντας να παίξει καθοριστικό ρόλο στις πολιτικές εξελίξεις της Τουρκίας. Αντίθετα το ισλαμικό κόμμα του Εντογάν δείχνει σημάδια πτώσης, γεγονός που θα σηματοδοτήσει σημαντικές εξελίξεις στο πολιτικό και όχι μόνο πεδίο της χώρας.
Έτσι σύμφωνα με μια τελευταία μεγάλη δημοσκόπηση που δημοσιεύεται στην μεγάλης κυκλοφορίας τουρκική εφημερίδα, Sözçü, αν γίνονταν εκλογές την επομένη Κυριακή με το ερώτημα τι θα ψηφίζατε, έχουμε για το κόμμα του Ερντογάν ένα ποσοστό γύρω στο 40%, με καθοδικές τάσεις.
Το εντυπωσιακό είναι πως το φιλοκουρδικό κόμμα σημειώνει αύξηση των ποσοστών του και πιάνει ένα 14,2% ,πλησιάζοντας επικίνδυνα το κόμμα των εθνικιστών, διεκδικώντας ακόμα και την τρίτη θέση στο πολιτικό στερέωμα.
Αν επαληθευτούν αυτές οι προβλέψεις και αν τελικά η Τουρκία οδηγηθεί ένεκα πολιτικού αδιέξοδου σε εκλογές, τότε θα έχουμε πολύ σημαντικές εξελίξεις οι οποίες σίγουρα θα επηρεάσουν την ευρύτερη περιοχή.
Να σημειώσουμε ότι το φιλοκουρδικό κόμμα HDP, έχει εκδηλώσει έντονα φιλοσυριζικές θέσεις και μάλιστα είχε καλέσει και επίσημα τον Έλληνα πρωθυπουργό, κ Τσίπρα, να παραστεί σε μεγάλη προεκλογική του συγκέντρωση στο Ντιαρμπακίρ.

ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος

http://nikosxeiladakis.gr

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...