Πέμπτη 18 Δεκεμβρίου 2014

Το Ιράκ θα τριχοτομηθεί μετά την ήττα των τζιχαντιστών.

Οι Σουνίτες Άραβες ηγέτες του Ιράκ επιθυμούν να δημιουργήσουν -μετά την εκδίωξη των τζιχαντιστών- ένα αυτόνομο κράτος στο δυτικό Ιράκ παρόμοιο με το αυτόνομο κουρδικό κράτος στα βόρεια της χώρας.
Προσωπικότητες των Σουνιτών ζήτησαν από τις Ηνωμένες Πολιτείες υποστήριξη για τη δημιουργία αυτόνομου κράτους στο Ιράκ όταν το Ισλαμικό Κράτος εκδιωχθεί από τη χώρα.
Οι Κούρδοι από την πλευρά τους υποστηρίζουν την αυτονομία των Σουνιτών.
Σύμφωνα με ιρακινά Μέσα, περίπου 40 επιφανείς Σουνίτες και αξιωματούχοι που είναι Σουνίτες μουσουλμάνοι ζήτησαν να μεταβούν στην Ουάσιγκτον ώστε να παρουσιάσουν το αίτημά τους για αυτονομία.
Μεγάλος αριθμός σουνιτών προσφύγων από τη Μοσούλη βρίσκονται στην κουρδική επικράτεια και εκπαιδεύονται για να λάβουν μέρος στην στρατιωτική επιχείριση ανακατάληψης της Μοσούλης από το Ισλαμικό Κράτος. Οι Ηνωμένες Πολιτείες αποφάσισαν να δημιουργήσουν έναν στρατό από 100.000 Σουνίτες, το οποίο φανερώνει ότι ΗΠΑ και Κούρδοι συμφώνησαν στη τριχοτόμηση του Ιράκ όταν το Ισλαμικό Κράτος εκδιωχθεί.
Ωστόσο, η δημιουργία μιας αυτόνομης σουνιτικής επικράτειας δεν βρίσκει σύμφωνο το Ιράν όπως και την πλειονότητα των Ιρακινών Αράβων που είναι σιίτες.
Τα εδάφη που οι Σουνίτες επιθυμούν να δημιουργήσουν το αυτόνομο κράτος τους είναι αυτά που στον χάρτη έχουν κόκκινο χρώμα, ενώ οι Σουνίτες επιθυμούν να έχουν υπό τον έλεγχό τους και ένα τμήμα της πρωτεύουσας Βαγδάτης.
Ωστόσο, για να μη δημιουργηθεί ένα αυτόνομο κράτος φανατικών Σουνιτών, κάτι που δεν θα είχε και μεγάλη διαφορά από την υπάρχουσα κατάσταση που έχει δημιουργήσει το Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ, οι Κούρδοι βάζουν ως προϋπόθεση να είναι ένα κοσμικό – δημοκρατικό κράτος.

tribune

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...