Πέμπτη 12 Ιουνίου 2014

Ιράκ: Κιρκούκ στον έλεγχο των Κούρδων, Τικρίτ στον έλεγχο του στρατού.


Οι πόλεις Κιρκούκ και Τικρίτ στο Ιράκ έχουν περάσει στα χέρια των Κούρδων και του ιρακινού στρατού αντίστοιχα.

Οι Κούρδοι του Ιράκ, Πεσμεργκά, ελέγχουν πλήρως τον πετρελαϊκό  κόμβο του Κιρκούκ στο βόρειο Ιράκ, μετά την εγκατάλειψή του από τον ιρακινό στρατό.
«Κανένας στρατιώτης του ομοσπονδιακού στρατού δεν έχει απομείνει στο Κιρκούκ», δήλωσε εκπρόσωπος των Κούρδων στο πρακτορείο Reuters.


REUTERS
Επιθέσεις τζιχαντιστών στο Ιράκ
Αντίθετα, ο ιρακινός στρατός προχώρησε στην ανακατάληψη του Τικρίτ μία ημέρα μετά την κατάληψη της πόλης από εξτρεμιστές ισλαμιστές αντάρτες. Η πτώση της Μοσούλης, δεύτερης μεγαλύτερης πόλης του Ιράκ, στα χέρια των τζιχαντιστών την Τρίτη προκάλεσε σοκ σε ολόκληρη την Μέση Ανατολή.
Με επικεφαλής το ιρακινό παρακλάδι της Αλ Κάιντα, «Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και στο Λεβάντε» (ΙΚΙΛ), οι εξτρεμιστές έχουν θέσει ως στόχο τους την πρωτεύουσα Βαγδάτη και γενικά τις περιοχές του Ιράκ οι οποίες κατοικούνμται κατά πλειοψηφία από σιίτες μουσουλμάνους, που κατά τους σουνίτες εξτρεμιστές είναι «άπιστοι».
Οι ισλαμιστές αποφεύγουν να έρθουν σε σύγκρουση με τους Κούρδους του βόρειου Ιράκ, καθώς οι τελευταίοι είναι σουνίτες, αλλά αποτελούν παράλληλα και μια ισχυρή στρατιωτική δύναμη με συνοχή.
Οι τζιχαντιστές ελέγχουν και την πόλη Φαλούτζα, 69 χιλιόμετρα στα δυτικά της Βαγδάτης.
Το κοινοβούλιο του Ιράκ συζητεί εντός της ημέρας την κοινή πρόταση του προέδρου της Δημοκρατίας και του πρωθυπουργού της χώρας για την κήρυξη πανεθνικής κατάστασης έκτακτης ανάγκης.

http://www.naftemporiki.gr/story/819568/irak-kirkouk-ston-elegxo-ton-kourdon-tikrit-ston-elegxo-tou-stratou



Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...