Παρασκευή 11 Απριλίου 2014

Νέα άθλια κακοποίηση ιστορικής βυζαντινής εκκλησίας μέσα στην Κωνσταντινούπολη.

Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης, Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος

Η ιστορική βυζαντινή εκκλησία του Αγίου Θεοδώρου, οχτακοσίων χρόνων, από την εποχή των Παλαιολόγων, η οποία μάλιστα για ένα διάστημα μετατράπηκε σε τζαμί από τους Τούρκους με την ονομασία Molla Gürani Camii και το κτίσμα της οποίας είναι υπό την προστασία της UNESCO για την μεγάλη πολιτιστική της άξια, σήμερα εγκαταλειμμένη έχει μετατραπεί σε... τουαλέτες...
ενώ με μπετόν κτίστηκαν οι πύλες της και καλύφθηκε με σοβάδες, κακότεχνες μπογιές και... καπλαμάδες, όπως αποκαλύπτει η ίδια η τουρκική εφημερίδα, Cumhuriyet. Αλλά το νέο αυτό μεγάλο σκάνδαλο δεν σταματά εδώ. 
 
Στην κεντρική είσοδο της εκκλησίας στήθηκε ένα προκάτ κατασκεύασμα και δίπλα στον αυλόγυρο ένα αυθαίρετο το οποίο κατοικείται από τρεις οικογένειες που χρησιμοποιούν όλο τον ιερό χώρο για τις οικιακές τους ανάγκες.
 
Η άθλια αυτή εικόνα της εγκατάλειψης και λεηλασίας που παρουσιάζει το ιστορικό αυτό κτίσμα της βυζαντινής εκκλησίας του Αγίου Θεόδωρου της Κωνσταντινούπολης, σηματοδοτήθηκε από το 2010 όταν τότε η Γενική Διεύθυνση Βακουφιών αποφάσισε να ανακαινίσει το κτίσμα αλλά το επόμενο έτος, δηλαδή το 2011, όλες οι εργασίες πριν καλά καλά αρχίσουν σταμάτησαν, το μέρος εγκαταλείφτηκε στην τύχη του, με αποτέλεσμα την πλήρη κατάρρευση του. 

Μάλιστα σήμερα οι ίδιοι οι υπεύθυνοι της ανακαίνισης που ποτέ δεν έγινε, προειδοποιούν για την πλήρη καταστροφή της ιστορικής αυτής εκκλησίας. Ακόμα και ο πολύ γνωστός Τούρκος καθηγητής ιστορίας, ο İlber Ortaylı, επισημαίνει τον κίνδυνο της καταστροφής του κτίσματος από τις διάφορες αυθαιρεσίες. Ο Τούρκος ιστορικός αποκάλυψε ότι μέρος από τα πολύτιμα μωσαϊκά του ναού τα έχουν κλέψει διάφοροι επιτήδειοι, ενώ υπάρχουν ακόμα πολύτιμα ψηφιδωτά για τα οποία θα πρέπει αμέσως να ενδιαφερθούν οι αρμόδιοι για να γλυτώσουν την αρπαγή και να μην καταστραφούν ολοσχερώς.
 
Στα τοιχία διακρίνει κανείς, όπως ομολόγησε ο İlber Ortaylı, ιστορικούς σταυρούς της βυζαντινής εποχής ενώ η γενική εικόνα του εσωτερικού είναι σε πολύ κακή κατάσταση και θα πρέπει να γίνει οπωσδήποτε κάτι σύντομα για να διασωθεί ότι ακόμα μπορεί να διασωθεί. Μάλιστα ο İlber Ortaylı προτείνει την δημιουργία ενός μουσείου για να προστατευτούν τα πολύτιμα πολιτιστικά και θρησκευτικά στοιχεία που έχουν απομείνει στον ναό του Αγίου Θεόδωρου. 

Σύμφωνα με ένα άλλο καθηγητή ιστορίας τέχνης, τον Semavi Eyice, η εκκλησία αυτή θεωρείται από τις πιο αξιόλογες της βυζαντινής περιόδου ενώ πολλά ψηφιδωτά όταν έγινε τζαμί καλύφθηκαν από σοβάδες και σήμερα είναι σε πολύ κακή κατάσταση στο έλεος των παρείσακτων που έχουν καταλάβει αυθαίρετα τον χώρο και τον έχουν μετατρέψει σε… τουαλέτες και για οικιακή χρήση. 
 
Όλα αυτά μαρτυρούν πως άλλο ένα ιστορικό θρησκευτικό κτίσμα της βυζαντινής περιόδου και μάλιστα στην Κωνσταντινούπολη, υφίσταται ανεξέλεγκτα την βαρβαρότητα της μουσουλμανικής σύγχρονης Τουρκίας και αντιμετωπίζει τον κίνδυνο ολοκληρωτικής καταστροφής αν δεν γίνει κάτι και μάλιστα πολύ σύντομα. Εμείς, εδώ στην μίζερη Ελλάδα, να… «ευλογούμε» τους τουρκολάγνους πολιτικούς μας και μουσουλμανολάγνους δημάρχους μας που προτίθενται να γεμίσουν τις πόλεις μας με μιναρέδες!
Εύγε μας!

http://www.agioritikovima.gr

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...