Κυριακή 20 Απριλίου 2014

Μυστήριο με το κρατικό αεροσκάφος των ΗΠΑ στην Τεχεράνη.

Μυστήριο με το κρατικό αεροσκάφος των ΗΠΑ στην Τεχεράνη
ΠΡΩΤΟΦΑΝΗΣ «ΕΠΙΣΚΕΨΗ»  Με το στόμα ανοικτό έμειναν εκατοντάδες επιβάτες και εργαζόμενοι στο αεροδρόμιο Μεχραμπάντ, στην ιρανική πρωτεύουσα, βλέποντας ένα κυβερνητικό αεροσκάφος των Ηνωμένων Πολιτειών...
να βρίσκεται παρκαρισμένο στο χώρο, την ώρα που εδώ και δεκαετίες οι δύο χώρες έχουν ουσιαστικά μηδαμινές διπλωματικές σχέσεις, μετά την ισλαμική επανάσταση και κυρίως την κατάληψη της αμερικανικής πρεσβείας και την ομηρεία του προσωπικού της επί ενάμιση χρόνο.

Η παρουσία του αεροσκάφους με την ευκρινή αμερικανική σημαία έγινε ταχύτατα γνωστή τόσο στο Ιράν όσο και διεθνώς και πήραν φωτιά τόσο τα social media όσο και τα παραδοσιακά ΜΜΕ, μέχρι να αρχίσουν να δίνονται οι απαραίτητες διευκρινίσεις. Αρχικά, οι Νιου Γιορκ Τάιμς ανέφεραν ότι αεροσκάφος της Τράπεζας της Γιούτα βρίσκεται παρκαρισμένο στο διεθνές αεροδρόμιο της Τεχεράνης, την Πέμπτη.

Την Παρασκευή το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων του Ιράν μετέδωσε δηλώσεις της εκπροσώπου Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών, η οποία διευκρίνισε ότι «το αεροσκάφος έχει ενοικιαστεί στο προεδρικό γραφείο της Γκάνα και οι επιβάτες του είναι υψηλόβαθμοι γκανέζοι αξιωματούχοι με επικεφαλής τον αδερφό του προέδρου. Κανένας εκ του πληρώματος δεν είναι Αμερικανός». Η αντιπροσωπεία βρισκόταν στην Τεχεράνη για την οριστικοποίηση παλαιότερων συμφωνιών και αποχώρησε την Πέμπτη, κατά την ίδια πηγή.
Στη συνέχεια ωστόσο, από την πρωτεύουσα της αφρικανικής χώρας ακολούθησε άλλη, αντικρουόμενη ανακοίνωση. Οπως αναφέρθηκε στην Ακρα από βοηθό του προέδρου Τζον Μαχάμα, ο αδερφός του Ιμπραχίμ (εκατομμυριούχος και ιδρυτής της μεγαλύτερης εταιρείας εξορύξεων της χώρας) δεν βρισκόταν μεταξύ των μελών της αντιπροσωπείας. «Δεν ήταν αυτός στην Τεχεράνη. Ηταν το εταιρικό του αεροσκάφος», είπε ο αξιωματούχος που ζήτησε να παραμείνει ανώνυμος. Οπως προσέθεσε, «Μεγάλο μέρος των υποθέσεων που έχουν γίνει είναι εσφαλμένες».
Σύμφωνα με τους Νιου Γιορκ Τάιμς εμπιστευτικό έγγραφο αναφέρει ότι πράγματι «το αεροσκάφος δεσμεύεται σε συμφωνία μεταξύ της Τράπεζας της Γιούτα και της εταιρείας εξορύξεων Engineers and Planners που έχει έδρα την Ακρα» στη Γκάνα. Παράλληλα, ωστόσο, παραθέτει δήλωση υψηλόβαθμου στελέχους της κεντρικής τράπεζας της πολιτείας, το οποίο δηλώνει ότι «δεν έχει ιδέα» για την παρουσία του αεροσκάφους στην Τεχεράνη.
 

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...