Παρασκευή 14 Μαρτίου 2014

Οι Τούρκοι φρουρούν τον τάφο του Σουλεϊμάν Σαχ, στη Συρία.


σχόλιο Γ.Θ : Όσο και να τον φρουρούν, η ιστορία που πάντα επαναλαμβάνεται, μας διδάσκει ότι κανένα μνήμα ισχύος δεν μένει όρθιο για πάντα. Δεν την γλύτωσαν οι πανίσχυροι Φαραώ, δεν την γλύτωσαν οι αρχαίοι Έλληνες βασιλείς και οι πανίσχυροι Αυτοκράτορες της Αγίας Ρωμανίας, οι τούρκοι δυνάστες θα την γλυτώσουν;
Δεν το ευχόμαστε.
 
Ένα εθνικό μνημείο που βρίσκεται εκτός των τουρκικών συνόρων, είναι ο τάφος του Σουλεϊμάν Σαχ, που βρίσκεται στην περιοχή του Χαλεπίου της Συρίας, και τώρα απειλείται με καταστροφή από επίθεση.

Ο τάφος βρίσκεται σε μια  αμφισβητούμενη τοποθεσία, στο έδαφος της Συρίας, για την οποία τοποθεσία  υπάρχει έντονη διαμάχη για τον έλεγχό της από τον Ελεύθερο Συριακό Στρατό και από την ισλαμική ομάδα «Κράτος του Ιράκ και του Λεβάντε».

Η Τουρκία έχει αποστείλει φρουρά για τη φύλαξη του τάφου, περίπου 25 ένοπλων ανδρών, οι οποίοι ελέγχουν την γύρω από τον τάφο περιοχή.

Για τους Τούρκους ο τάφος του Σουλεϊμάν Σάχ, είναι ιερός, αφού είναι ο ιδρυτής της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας , ο Σουλεϊμάν Σαχ  ήταν ένας από τους εγγονούς του Οσμάν Γαζή, που διασχίζοντας  το 1086 τον ποταμό Ευφράτη, μαζί με δύο στρατιώτες, σκοτώθηκε και ενταφιάστηκε εκεί.

Για την  περιοχή αυτή του μνημείου, μετά την κατάρρευση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας το 1921,  η Γαλλία είχε συνάψει συμφωνία με την Τουρκία.  Η συμφωνία προέβλεπε ότι ο τάφος του Σουλεϊμάν Σαχ, θεωρείται  ως έδαφος της Τουρκίας.

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...