Τρίτη 11 Μαρτίου 2014

Ο "Σεισμός" στην Ουκρανία μπορεί να ενεργοποιήσει "τα πετρελαιοφόρα ρήγματα" της Μεσογείου;

 http://elladanea.gr/wp-content-n0l0g1n/uploads/2014/03/14b7b9ed14d707f8a5b26a6f6d6ffaa0-300x300.jpg
Μια κακία είδηση που διαβάσαμε μας έδωσε την εσωτερική παρόρμηση να προβληματισθούμε πάνω σε ένα σενάριο γεωπολιτικής μυθιστορηματικής υφής.

Ο επικεφαλής του ομίλου Gazprom, Alexei Miller, δήλωσε πριν λίγο οτι "Η Ουκρανία έχει σταματήσει να πληρώνει για τις ρωσικές προμήθειες φυσικού αερίου και αυτό αναγκαστικά μας οδηγεί να διακόψουμε την παροχή φυσικού αερίου. Οφείλει περίπου $ 1.890 εκατομμύρια σε απλήρωτους λογαριασμούς φυσικού αερίου και φυσικά δεν μπορούμε να τους επιδοτούμε για να μας πολεμάνε και να διώκουν τον πληθυσμό που δεν είναι αρεστός στην παράνομη κυβέρνησή της 

Η ένταση όπως φαίνεται κλιμακώνεται.
Όλα είναι πιθανά και μπορεί και  φανταστικά.
Η Ρωσία να κλείνει τις στρόφιγγες του πολύτιμου ΦΑ στην υπόλοιπη Ευρώπη.
Αρχής γενομένης από την Δυτική Ουκρανία όπως εκεί τώρα συμβαίνει τέτοιο ενδεχόμενο.
Η  Ευρώπη διψάει για ενέργεια την στιγμή που μπαίνει σε προεκλογική ετοιμασία.
Απροετοίμαστη και δίχως πλάνα, πιεζόμενη από έκτακτες ανάγκες στρέφεται στην Ελλάδα και στα ενεργειακά κοιτάσματα της , ενώ έχει πλήρη γνώση των δυνατοτήτων τους  για να  την καλύψουν ενεργειακά λόγω της υφιστάμενης κρίσης. Καθότι δεν γνωρίζει και πόσο χρόνο θα αντέξει με τα στρατηγικά αποθέματα .
Τότε μαθαίνουμε  εμείς οι Έλληνες για τον πλούτο μας  και την τεχνολογική δυνατότητα που υπάρχει σήμερα να τον απαντλήσουν εδώ και τώρα υποθαλασσίως.
Προκαλεί και αιτεί η Ευρώπη από την Ελλάδα να επεκτείνει την ΑΟΖ και την Υφαλοκρηπίδα της σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο και ταυτόχρονα της υπόσχεται  διπλωματική και πιθανώς στρατιωτική στήριξη στο ανώτερο επίπεδο λήψης αποφάσεων επικαλούμενη για πρώτη φορά την ουσιαστική υπόσταση της διαφύλαξης και οριστικής χάραξης των Ευρωπαικών συνόρων στο Αιγαίο.
Η Ελληνική κυβέρνηση και εν οψει της εκλογικής αναμέτρησης θεωρεί το γεγονός αυτό ευχάριστη συγκυρία , πιθανώς γιατί θα δεχθεί και υποσχέσεις ελάφρυνσης του Χρέους και της Πολιτικής των Μνημονίων. Πιθανώς η εσωτερική κατάσταση στην Τουρκία θα  την ενθαρρύνει προς την ενέργεια αυτή.
 Η πολυπόθητη Επέκταση των μιλίων... έρχεται μετα βαίων και κλάδων.
Τότε…
Τα εσωτερικά προβλήματα στην Τουρκία αυτομάτως  ¨εξαφανίζονται¨ και ο Τούρκος θυμάται το casus belli.
Προς το παρόν η Ελλάδα αναδιπλώνεται  περιμένοντας την οφειλόμενη Ευρωπαική στήριξη που δεν έρχεται όπως και στην περίπτωση της ¨ιστορικής άλωσης¨.
Η Τουρκία παίρνει την ευκαιρία δηλ το πάνω χέρι,  εκμεταλλεύεται το γεγονός και  κατηγορεί την Ελλάδα για ανυποληψία συμφωνιών.
Τα γκρίζα φαντάσματα των βραχονησίδων έρχονται στην επικαιρότητα.
Διπλωματικός πόλεμος- προστριβές συνοριακές- ένταση επιδεινούμενης κρίσης- μερική εμπόλεμη κατάσταση.
Η παγκόσμια κοινή γνώμη χαμηλώνει το βλέμμα της από την Ουκρανία στο Αιγαίο.
Η Τουρκία κλείνει τα Στενά των Δαρδανελίων για να πιέσει τους μεγάλους να πάρουν το μέρος της και να αρπάξει την μερίδα του λέοντος από τον ενεργειακό πλούτο της Μεσογειακής λεκάνης.
Μπορεί να βάλει και θέμα άμεσης διευθέτησης του Κυπριακού και των γειτονικών υφαλοκρηπίδων.
Όμως ουσιαστικά με την ενέργεια της αυτή παρακινείται εκουσίως ή ακουσίως για να απομονώσει την Ρωσία στην Μαύρη Θάλασσα. Πιστεύοντας ότι τώρα αυτή έχει σοβαρότερα προβλήματα στην Κριμαία- Ουκρανία.
Η Ρωσία γνωρίζει εξ αρχής το σενάριο που παίζεται σε βάρος της και δίχως να ενεργήσει αποφασιστικά  αφήνει τους ¨κομπάρσους¨να τα βρούν μόνοι τους!!
Με χλιαρές δηλώσεις δείχνει την στρατηγική που θα ακολουθήσει και παρακολουθεί την επερχόμενη δυσπραγία της Παγκόσμιας Οικονομίας… που πάει από το κακό στο χειρότερο. Άλλωστε εκείνη την στιγμή είναι και το μοναδικό όπλο  για να πιέσει τους Συμμάχους στην Κρίση της Ουκρανίας. Μια  Ουκρανία που πεινάει και κρυώνει και έχει ανάγκη από άμεσες χρηματικές ροές.
Αυτή η ολιγωρία της Ρωσίας  να πέσει στην παγίδα των Στενών φέρνει νευρική κρίση στους Ευρωπαίους και τους Αμερικάνους γιατί  βλέπουν ότι ο λάκκος  τελικά άνοιξε για άλλους και ο νοών νοείτω.
Αντί να εξαγριώσουν τον Ρώσο , έχουν εξαγριώσει τον Τούρκο εναντίον κράτους μέλους της  ΕΕ.
Άραγε τότε  οι φίλοι και οι σύμμαχοι μας έχουν σχέδια για να διαχειρισθούν τον Τούρκο που αδράττει την ευκαιρία και ζητάει και τα ¨ ενεργειακά ρέστα¨στο Αιγαίο!!
Φυσικά σχέδια για την οικονομική εξόντωση του Έλληνα πάντα είχαν. Πραγματικά σχέδια για να μας σώσουν ποτέ τους δεν είχαν αν το αναλογισθούμε και ιστορικά.
Τώρα όμως που βλέπουν τον Τούρκο να διεκδικεί ουσιαστικά τα ¨ενυπόθηκα ενεργειακά χρέη¨της Ελλάδος  που τα διέβλεπαν για να ¨ζεστάνουν¨το μέλλον τους .
τι θα κάνουν;
Θα πολεμήσουν για αυτά ή θα τι κάνουν το ταχύτερο δυνατόν;
Μήπως θελήσουν  να έρθουν αργότερα με σχέδια διάλυσης της Τουρκίας;
Απο τι θα κάνουν θα εξαρτηθεί και τι θα κάνει ο Ρώσος σε σχέση με τα Στενά και το Αιγαίο.
Το γεωπολιτικό αυτό μυθιστόρημα παρακάτω γίνεται στην συνέχεια του  ακατάλληλο για ηλικιωμένους , βολεμένους, προδότες και καρδιοπαθείς.
Είναι όμως εντελώς φυσικό για λεβέντες και λεβέντισσες , φιλότιμους  και καλοπροαίρετους δημοκράτες πολίτες  που η καρδιά τους σφύζει από ΧΡΙΣΤΟ και ΕΛΛΑΔΑ.
Στους τελευταίους το αφήνω για να το συμπληρώσουν ..ολοκληρώνοντας το.
Και να το γράψουν σωστά τιμώντας τους προγόνους τους, όλους τους καθημερινούς καταφρονεμένους συνανθρώπους , τα θύματα αυτής της κρίσης που βιώνουμε.

Δρ. Κωνσταντίνος Βαρδάκας

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...