Παρασκευή 14 Μαρτίου 2014

Μέτωπα παγκόσμιου πολέμου με τις ΗΠΑ στην λάθος πλευρά. Δυναμική παρέμβαση της Κίνας αλλάζει τα δεδομένα.


20140314-102505.jpg
Καθαρή παραβίαση του διεθνούς δικαίου αποτελεί η τοποθέτηση ρωσικών δυνάμεων στην ΚΡΙΜΑΙΑ, σύμφωνα με τη γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ.
Μιλώντας στη γερμανική Βουλή, η Μέρκελ, αφού δήλωσε ξεκάθαρα πως παραβιάζεται η εδαφική ακεραιότητα τους Ουκρανίας, προειδοποίησε τη Μόσχα ότι κινδυνεύει να υποστεί «μαζικές» οικονομικές και πολιτικές συνέπειες εάν δεν αλλάξει στάση έναντι της Ουκρανίας. Επίσης, ανέφερε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να επιβάλει στοχευμένες κυρώσεις σε ρώσους αξιωματούχους, όπως «πάγωμα»
περιουσιακών στοιχείων ή απαγόρευση εισόδου στην ΕΕ, σε περίπτωση που η Μόσχα αρνηθεί να μπει σε διαπραγματεύσεις. Τόνισε δε, πως η εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας δεν είναι προς συζήτηση. «Η Ρωσία δεν αποδεικνύει ότι είναι ένας εταίρος σταθερότητας προς τη γείτονα Ουκρανία. Τα σύνορα δεν πρέπει να αλλάζουν μονομερώς» τόνισε χαρακτηριστικά.

Την ίδια ώρα, η Καγκελάριος σε συνέντευξη που δημοσιεύθηκε στη γερμανική Passauer Neue Presse, δήλωσε ότι η Γερμανία δεν εξαρτάται από τις παραδόσεις ρωσικού φυσικού αερίου και δεν αναμένει να έχει προβλήματα εφοδιασμού. «Προμηθευόμαστε ρωσικό αέριο σε ποσοστό 35% και αυτό δεν μας καθιστά εξαρτώμενους» τόνισε, ενώ αναφέρθηκε και στα συμβόλαια που ισχύουν μεταξύ στις δύο χώρες.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες προχώρησαν στην σκληρότερη προειδοποίηση μέχρι στιγμής. Συγκεκριμένα, ο Πρόεδρος Ομπάμα διαμήνυσε πως «εάν η Ρωσία δεν αλλάξει στάση, τότε οι ΗΠΑ θα υποχρεωθούν να εφαρμόσουν κόστη στη Μόσχα», ενώ επανέλαβε ότι παραβιάζεται το διεθνές δίκαιο. «Η απάντησή μας μπορεί να γίνει άσχημη γρήγορα, αν γίνουν λάθος επιλογές από την πλευρά της Ρωσίας» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι. Οι τοποθετήσεις αυτές ήρθαν λίγες ώρες αφότου οι G7 ανακοίνωσαν πως το δημοψήφισμα στην Κριμαία δεν έχει καμία νομική ισχύ.
Με αντίστοιχες κυρώσεις ως αντίποινα απειλεί τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση η Μόσχα, εφόσον προχωρήσουν σε κυρώσεις. «Είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε κάθε ενδεχόμενο» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Ρωσίας Αλεξέι Λιχατσέφ. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η ρωσική κυβέρνηση ελπίζει πως οι όποιες κυρώσεις θα είναι πολιτικές και όχι οικονομικές.
Με απρόβλεπτες συνέπειες προειδοποίησε τη Γερμανία και ο Κινέζος πρεσβευτής στο Βερολίνο. «Η επιβολή κυρώσεων θα μπορούσε να οδηγήσει σε αντίποινα και αυτό θα οδηγούσε σε μια αλυσιδωτή αντίδραση με απρόβλεπτες συνέπειες» δήλωσε ο Shi Mingde.

http://olympia.gr/2014/03/14

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...