Πέμπτη 9 Μαΐου 2013

Με λαμπρότητα και φέτος η Λιτάνευση της Εικόνας της Παναγίας της Πορταϊτίσσης στην Ιερά Μονή Ιβήρων (φωτογραφίες).


u_189_2_
Με λαμπρότητα και συμφώνως προς την αγιορείτικη παράδοση εορτάσθηκε και φέτος, την Τρίτη της Διακαινησίμου, η κατά θαυμαστόν τρόπον εύρεση της θαυματουργού εικόνος της Παναγίας της Πορταϊτίσσης, στο Κάθισμα της Παναγίας, στην Ιερά Μονή των Ιβήρων -  Αγίου Όρους.

Την παραμονή της εορτής ετελέσθη στο κατάμεστο, από πιστούς και προσκυνητές από όλο τον κόσμο, καθολικό της Ιεράς Μονής των Ιβήρων, ο Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σεβαστείας κ.κ. Δημητρίου και συγχοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννου.
Την κυριώνυμο ημέρα της πανηγύρεως, ετελέσθη στο καθολικό των Ιβήρων ο Πανηγυρικός Όρθρος και εν συνεχείᾳ ξεκίνησε η λιτανεία της εικόνος στα κτήματα, στα αμπέλια και στα παρεκκλήσια του μοναστηριού, για να καταλήξει στο κάθισμα της Μονής, όπου ετελέσθη η Πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σεβαστείας κ.κ. Δημητρίου και συλλειτουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο  Ιερός Ναός του Καθίσματος είναι ο μόνος Ναός στον οποίο τελείται η Θεία Λειτουργία, εκτός του μοναστηριού, με την παρουσία της θαυματουργού εικόνος της Παναγίας της Πορταϊτίσσης,
Εν συνεχείᾳ, η εικόνα μετεφέρθη στο Αγίασμα, πλησίον του καθίσματος, όπου σύμφωνα με την παράδοση την πρωτο-τοποθέτησε ο μοναχός Γαβριήλ, όταν την έβγαλε από τη θάλασσα, και διενεμήθη το αντίδωρο στους πιστούς και στους προσκυνητές που προσήλθαν ευλαβικά, για να λάβουν τη χάρη και την ευλογία της Παναγίας μας. Αμέσως μετά η πομπή επέστρεψε στην Ιερά Μονή.
Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στο Περιβόλι της Παναγίας, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας, είχε την ευκαιρία να προσκυνήσει την εφέστιο εικόνα της Παναγίας του Άξιον Εστί, να επισκεφτεί το Πρωτάτο και να ανταλλάξει πασχάλιες ευχές με τον Πρωτεπιστάτη του Αγίου Όρους, γέροντα Μάξιμο Ιβηρίτη, καθώς και να ευχηθεί στον Καθηγούμενο της Ιεράς Μονής των Ιβήρων, Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη π. Ναθαναήλ, για την ονομαστική του εορτή.u 032
Επίσης, ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας παρέλαβε πιστό αντίγραφο της θαυματουργού εικόνος της Παναγίας της Πορταϊτίσσης, την οποία καθηγίασε με το Άγιο Μύρο και ευλόγησε επάνω στην πρωτότυπη εικόνα, η οποία και θα κοσμεί τον νεόδμητο Ιερό Ναό των Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου και της Παναγίας της Παρθένου- Περιβολακίου, του οποίου τα θυρανοίξια θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή, 10 Μαΐου και ώρα 18:30, στα πλαίσια του τριήμερου επίσημου εορτασμού των Αγίων, μιας και εφέτος συμπληρώνονται 1150 έτη από τον εκχριστιανισμό των Σλάβων (863-2013) και η Ιερά μας Μητρόπολη έχει αφιερώσει το τρέχον έτος στις δύο μεγάλες μορφές των Θεσσαλονικέων Αγίων που με το έργο τους και την ιεραποστολική τους δράση  έγιναν οι αίτιοι της απαρχής της ευρύτερης Σλαβικής Γραμματείας.
u_055_


u_058_


u 079

u 098

u 108

u 112


u_117_

u 122 (2)

u 149 (2)

u_156_2_

u 161 (2)


u 181 (2)

u 227

u 279


u 283

u 287

u 166 (2)
εκ του Γραφείου Τύπου της Ιεράς Μητροπόλεως Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης

http://vatopaidi.wordpress.com
πηγή

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...