Τρίτη 7 Μαΐου 2013

Ποιος θα δανείσει στα κόμματα;

Τάσος Τέλλογλου

Related parties (Σχετιζόμενα μέρη) στην τραπεζική διάλεκτο, είναι ο όρος που ακούγεται όταν μία τράπεζα χρηματοδοτεί διευθυντές ή μετόχους για τους οποίους ισχύουν πολύ αυστηρότεροι κανόνες διαφάνειας. Η τρόικα επέμενε παρόμοιοι κανόνες να ισχύσουν για τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, αλλά κάποιο μαγικό χέρι απάλειψε τη σχετική αναφορά με αποτέλεσμα η γενική διεύθυνση ανταγωνισμού της Ε.Ε. να ρωτάει τώρα ποιος διέγραψε την αναφορά για τα “μέσα ενημέρωσης ως σχετιζόμενα μέρη”.

Φυσικά η Κομισιόν δεν έχει πάρει ακόμα πειστική απάντηση. Αντίστοιχα αυστηροί όροι για δανειοδοτήσεις ζητείται να ισχύσουν και για τα πολιτικά κόμματα. Αυτό σημαίνει ότι τα κόμματα θα έχουν πρόσβαση πολύ δυσκολότερα στον τραπεζικό δανεισμό. Φυσικά, αυτό δεν το θέλουν. Προτιμούν να δανείζονται όπως την προηγούμενη δεκαετία, με εγγύηση τις κρατικές επιχορηγήσεις. Αυτά τα δάνεια δεν είναι πλέον εξασφαλισμένα, αφού κανένα κόμμα δεν μπορεί να εγγυηθεί για το εκλογικό του αποτέλεσμα. Ακραίο παράδειγμα το ΠΑΣΟΚ που η ετήσια χορηγία του τα επόμενα δύο χρόνια θα είναι 4,5 φορές μικρότερη από ό,τι το 2009.
Όποια τράπεζα προχωρήσει σε δανεισμό κόμματος υπό αυτές τις συνθήκες, ενώ δεν είναι σε θέση να δανείσει έναν μικρό ή μεσαίο επιχειρηματία, “επειδή δεν πληροί τα τραπεζικά κριτήρια”, θα βρεθεί πολύ γρήγορα φωτισμένη με ένα διόλου κολακευτικό φως. Οι ξένοι δανειστές θεωρούν -και μάλλον σωστά- ότι η ευκολία χρηματοδότησης ΜΜΕ και κομμάτων ουσιαστικά νομιμοποιούσε τη χρεοκοπία του κράτους. Έχουν άδικο;

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...