Οι Κολομβιανοί αγαπούν πολύ το βοδινό στα κάρβουνα, που το ψήνουν σε ένα παλιό είδος παραδοσιακής ψησταριάς, τη mamona: είναι ένας κωνικός, ψηλός και μεταλλικός σκελετός, πάνω στον οποίο απλώνουν πλατιές μπριζόλες βόειου ή μοσχαρίσιου κρέατος, που ψήνονται από τη φωτιά που καίει στη βάση, στο εσωτερικό αυτής της κωνικής ψησταριάς. Ένα από τα κομμάτια που προτιμούν είναι το μοσχαρίσιο διάφραγμα, δηλαδή ο μυς που χωρίζει τον θώρακα από τα σπλάχνα, κομμάτι γνωστό για την ανώτερη ποιότητά του και το τρυφερό του ψαχνό.
Υλικά
Μερίδες: 6-8Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε το Carne asada (κρέας στη σχάρα), ξεκινάμε και αλατοπιπερώνουμε το διάφραγμα.
Για τη μαρινάδα
- Σε ένα ευρύχωρο ταψί, βάζουμε το κρεμμύδι, τις σκελίδες σκόρδου, τα φρέσκα κρεμμυδάκια, το κύμινο σε σκόνη, τη μπίρα, το ελαιόλαδο, το κόλιανδρο.
- Βάζουμε στη μαρινάδα τις φέτες κρέατος, τις τρίβουμε με τα δάχτυλά μας και από τις δύο μεριές και τις απλώνουμε σε μονή στρώση.
- Σκεπάζουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο και το βάζουμε στο ψυγείο για όλο το βράδυ, γυρίζοντάς τες μια δυο φορές.
- Την επομένη βγάζουμε το κρέας από τη μαρινάδα και το ψήνουμε σε δυνατή θράκα για περίπου 3 λεπτά από κάθε πλευρά (και το πολύ 5 λεπτά αν θέλουμε το κρέας καλοψημένο).
- Αφήνουμε το κρέας να «ξεκουραστεί» για 5 λεπτά, το κόβουμε σε λεπτές λωρίδες και σερβίρουμε το Carne asada.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 158.
https://www.gastronomos.gr/syntagh/kreas-sti-schara-carne-asada-apo-tin-kolomvia/147286/