Σάββατο 9 Ιουλίου 2022

Η παρατηρούμενη σε όλο τον κόσμο πνευματική κρίση άραγε δεν είναι προετοιμασία προς μία νέα μεγάλη αναγέννηση;

Είπε Γέρων: Αν δεν μπορείς να αγαπήσεις κάποιον, τουλάχιστον μην τον μισείς. Αν δεν μπορείτε να τον συγχωρήσετε, τουλάχιστον μην του μιλάτε άσχημα. Αν δεν μπορείτε να γυρίσετε το άλλο σας μάγουλο , τουλάχιστον μην τον χτυπήσετε με τον ίδιο τρόπο. Σιγά σιγά αυτό μας φέρνει ένα βήμα πιο κοντά στην αγιότητα!

Η παρατηρούμενη σε όλο τον κόσμο πνευματική κρίση άραγε δεν είναι προετοιμασία προς μία νέα μεγάλη αναγέννηση; Και αυτό είναι δυνατόν να έλθει σαν ισχυρή πλημμύρα, σαν εκτυφλωτική αστραπή στο σκότος του μεσονυκτίου.
Όσιος Σωφρόνιος Σαχάρωφ

Η Ευρώπη ξέρει μόνο για το διάστημα, δηλαδή. για πλάτος και μήκος. Δεν γνωρίζει ούτε βάθος ούτε ύψος. Γι' αυτό παλεύει για γη, για χώρο, για επέκταση. Για χώρο, μόνο για χώρο! Εξ ου και πόλεμος μετά τον πόλεμο, φρίκη μετά τη φρίκη. Γιατί ο Θεός δεν δημιούργησε τον άνθρωπο για να είναι μόνο ένα χωροζώο, αλλά να βυθίζεται στα βάθη των μυστικών με το νου του και να υψώνεται στα θεϊκά ύψη με την καρδιά του.
Άγιος Νικόλαος Αχρίδος

Μας λένε πολλές φορές: "Είσαστε και της Εκκλησίας και κάνετε τέτοια πράγματα;"
Ναι, είμαστε της Εκκλησίας και κάνουμε και τέτοια και χειρότερα ακόμα.
Δεν είναι αυτό το οποίο μας διαφοροποιεί, δεν είναι ένα "τμήμα καλών ηθών" η Εκκλησία.
Η Εκκλησία είναι ένας χώρος όπου καλούμαστε να μάθουμε να μετανοούμε πρώτα απ' όλα. Μαθαίνουμε να μετανοούμε, να συνειδητοποιούμε τα τραύματά μας, να αξιοποιούμε τη δυστυχία μας, την κατάστασή μας.
Δεν είναι ένας χώρος όπου είμαστε επιτυχημένοι ηθικά άνθρωποι.
Η Εκκλησία δέχεται τους πάντες και ένας παναμαρτωλός άνθρωπος ο οποίος μετανοεί και πενθεί έχει πιο μεγάλη αξία από έναν "Άγιο" που δεν ξέρει τί σημαίνει μετάνοια.
Μητροπολίτης Λεμεσού Αθανάσιος

Σκοπός της ύπαρξής μας είναι να αποκτήσουμε τη χαρά που κανείς δεν μας παίρνει, ακόμα κι αν σταυρωθούμε, ακόμα κι αν καταδικαστούμε, ακόμα κι αν μας δέρνουν. Ο Σωτήρας είπε: «Μακάριοι είστε, όταν οι άνθρωποι σας μισήσουν, και όταν σας χωρίσουν από τη συντροφιά τους, και θα σας ονειδίσουν, και θα βγάλουν το όνομά σας ως κακό, για χάρη του Υιού του ανθρώπου» (Λουκάς 6:22). Πώς γίνεται αυτό? Είναι, γιατί η χαρά μου δεν έγκειται σε αυτό που κάνουν οι γύρω μου, αλλά στο δώρο του Θεού. Και τότε, για να δικαιούμαι αυτό, πρέπει να ανοίξω τον εαυτό μου σε Αυτόν, να Τον αφήσω να εργαστεί μέσα μου.
Ο π. Ιωάννης από τη Sihăstria Rarău

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...