Τετάρτη 27 Ιουλίου 2022

Έβρος: Δώρο Θεού οι βροχές μετά την λιτανεία στη Δαδιά – Ασεβείς χλεύασαν τη στροφή προς τη θεϊκή βοήθεια


Κάτοικοι στη Δαδιά έκαναν λιτανεία για την φωτιά και χλευάστηκαν – Μερικές ώρες μετά άρχισε να βρέχει σε περιοχές του Έβρου.

Λιτανεία – Δαδιά: Μόνο ως δώρο Θεού θα μπορούσε κανείς να χαρακτηρίσει την βροχή που από το πρωί πέφτει σποραδικά στην Δαδιά, προσφέροντας χαμόγελα αισιοδοξίας στους ανθρώπους που δοκιμάζονται. Ενώ από νωρίς το πρωί τα εναέρια μέσα δεν μπορούσαν να σηκωθούν, με το πρώτο φως της μέρας, ξαφνικά οι ουρανοί άνοιξαν και στην περιοχή άρχισε να βρέχει! Ενώ αργότερα δόθηκε και το «πράσινο φως» για να ριχτούν στη μάχη και τα εναέρια μέσα.
Η εικόνα της πυρκαγιάς που κατακαίει τον Έβρο για 5 ημέρες φαίνεται καλύτερη σήμερα, με τα πύρινα μέτωπα να έχουν περιοριστεί στα βορειοανατολικά προς Λυκόφως, στα βορειοδυτικα προς Δαδιά και στα δυτικά.

Ενώ η Ελλάδα φλέγεται για πολλοστή φορά με μεγάλες πυρκαγιές σε Έβρο, Ηλεία και Λέσβο, προκαλεί θλιβερή εντύπωση η αντίδραση μιας μερίδας κόσμου στα social media, άλλα και μερικών ιστοσελίδων, που έσπευσαν να λοιδορήσουν για μια ακόμη φορά την πίστη του κόσμου που δοκιμάζεται και καταφεύγει στην βοήθεια των σωτήριων λιτανειών.

Συγκεκριμένα το απόγευμα του Σαββάτου, κάτοικοι της Δαδιάς Έβρου έκαναν λιτανεία στο χωριό, δεόμενοι να σταματήσει η μανία της πυρκαγιάς που κατακαίει το Εθνικό Πάρκο στο δάσος της Δαδιάς. Ως συνήθως οι αναρτήσεις και τα δημοσιεύματα δηλητηριώδους ειρωνείας περίσσεψαν, αφού σε αυτή τη χώρα πλέον αγνοείται ο σεβασμός προς την πίστη των θρησκευόμενων ανθρώπων.

Σε μια υποκριτική κοινωνία που υποτίθεται πως σέβεται την «διαφορετικότητα», είναι δείγμα μεγάλης ηθικής κατάπτωσης της χώρας μας, να χλευάζεται η καταφυγή των χριστιανών προς το άπειρο έλεος του Θεού. Σε τελική ανάλυση αν δεν πιστεύεις στον Θεό, σεβάσου τους συνανθρώπους σου που πιστεύουν και σπατάλησε την κριτική σου στο ανύπαρκτο επιτελικό κράτος.

Και όμως, σε πείσμα όσων χλευάζουν τη δύναμη του πνευματικού «όπλου» της λιτανείας, η βροχή κάνει την εμφάνιση της σε περιοχές του Έβρου, όπως ακριβώς είχε εμφανιστεί από το «πουθενά» και στο Προκόπι Ευβοίας το περσινό καλοκαίρι, σώζοντας την ευρύτερη περιοχή από την φωτιά που κατέκαψε τη βόρεια Εύβοια. Και τότε είχε γίνει λιτανεία σε εκείνο το χωριό.

Η έκτακτη λιτανεία είναι μια παλλαϊκή προσευχή που έχει καταγωγή αιώνων, είναι ριζωμένη στη συνείδηση του ορθόδοξου κόσμου, και έχει σώσει γενιές και γενιές ανθρώπων από αναρίθμητους κινδύνους. Για την δοκιμασία του Έβρου, για την Λέσβο και για την Ηλεία, οφείλουμε να δυναμώσουμε τις προσευχές μας, ώστε να λιγοστέψει το κακό.

Ας χωνέψουν όσοι χλευάζουν τις λιτανείες, πως σε αυτή τη ζωή κάποιοι πιστεύουν πως δεν είναι όλα «ύλη» και δεν αφήνονται όλα στην τύχη τους. Υπάρχει Θεός που επεμβαίνει και βοηθά με πλήθος θαυμάτων. Ο πιστός λαός στηρίζει τις λιτανείες, και αυτό πρέπει να γίνεται απολύτως σεβαστό.

Αυτό το καλοκαίρι και όσο η χώρα αντιμετωπίζει «ασύμμετρες απειλές» πλάι σε ένα κράτος που «λάμπει» δια της απουσίας του, η παράκληση προς επέμβαση Θεού είναι μια ευλογημένη πράξη που δεν πρέπει να παύει σε κάθε γωνιά της Ελλάδας που δοκιμάζεται.

Παντελής Λαμψιώτης

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...