Παρασκευή 20 Νοεμβρίου 2020

Αυτή είναι η πιο διάσημη ιταλική σάλτσα τομάτας -Και χρειάζεται μόνο τρία υλικά!

Η πιο διάσημη σάλτσα ντομάτας από την Ιταλία  

Η Μαρτσέλα Χαζάν, η Ιταλίδα σεφ που έκανε διάσημη την ιταλική κουζίνα σε ΗΠΑ και Βρετανία, έχει την πιο απλή και πεντανόστιμη συνταγή για σάλτσα τομάτας.


Το μόνο που θα χρειαστείτε είναι τρία υλικά και κάμποση υπομονή για να σιγοβράσει η σάλτσα. Σε αυτήν τη σάλτσα τομάτας ορκίζονται όλοι όσοι λατρεύουν την ιταλική κουζίνα τα τελευταία 50 χρόνια και μιλούν την αγγλική!

Ποια είναι η Μαρτσέλα Χαζάν;
Η διάσημη Ιταλίδα σεφ που έκανε διάσημη την ιταλική κουζίνα σε όλη την Αμερική
Η Μαρτσέλα Χαζάν είναι η Ιταλίδα μαγείρισσα που πιστώνεται την τεράστια διάδοση της ιταλικής κουζίνας, τόσο στην Αμερική όσο όμως και στη Βρετανία, πριν ακόμη γίνει η πιο διάσημη στον κόσμο. Γεννημένη το 1924 στην πόλη Τσεσενάτικο της Εμίλια Ρομάνα, σπούδασε Φυσικές Επιστήμες και Βιολογία στο Πανεπιστήμιο της Φεράρα και της Πάντουα.

Βρέθηκε στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού, όταν ακολούθησε τον άνδρα της, ιταλικής καταγωγής, γευσιγνώστη και οινοκριτικό, ο οποίος ζούσε μόνιμα στη Νέα Υόρκη. Αρχικά, η Χαζάν ξεκίνησε να χρησιμοποιεί βιβλία μαγειρικής από τη γενέτειρά της στην Ιταλία, όμως σύντομα συνειδητοποίησε πως είχε απομνημονεύσει τις συνταγές που έμαθε μεγαλώνοντας.
Ξεκίνησε να παραδίδει μαθήματα ιταλικής μαγειρικής στο σπίτι της, και το 1973, έπειτα από επικοινωνία με τη «New York Times», κυκλοφόρησε το πρώτο της βιβλίο μαγειρικής, με τίτλο «Το κλασικό ιταλικό βιβλίο μαγειρικής».

Εκτός από την πιο απλή και νόστιμη σάλτσα τομάτας που εισέβαλε σε όλα τα σπίτια των ΗΠΑ και της Μεγάλης Βρετανίας, στη Χαζάν πιστώνεται και η «ανακάλυψη» εκτός της Ιταλίας του μπαλσάμικου. Αργότερα, η Ιταλίδα δήλωσε πως μετάνιωσε για την αποκάλυψή της αυτή, καθώς έκρινε πως οι αναγνώστες της το παράκαναν με το μπαλσάμικο ξίδι. Έφυγε από τη ζωή το 2013.


Μια σάλτσα τόσο απλή, που είναι πεντανόστιμη
Μια ιδιαίτερη στραπατσάδα με το κρεμμύδι από τη σάλτσα της Χαζάν
Συνήθως, όταν ετοιμάζουμε μια σάλτσα για μακαρόνια, προσθέτουμε μυρωδικά, μπαχαρικά, ενδεχομένως ελιές, μανιτάρια, κάποιο αλλαντικό ή μπέικον. Κι όμως, η πιο απλή, βέρα ιταλική, κόκκινη σάλτσα, δεν έχει παρά 3 υλικά (εντάξει, δεν υπολογίζουμε το αλάτι) και δεν χρειάζεται παρά ένα μαχαίρι και μια κατσαρόλα.

Βούτυρο, μια κονσέρβα τομάτα κονκασέ και ένα ολόκληρο κρεμμύδι αρκούν για να δώσει κανείς γεύση και σώμα σε μια απλή, αλλά πεντανόστιμη σάλτσα. Βέβαια, κανείς δεν θα σας αποτρέψει από το να εμπλουτίσετε την κόκκινη σάλτσα με μακαρόνια με λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι στο πιάτο, ή να συμπληρώσετε λίγο φρέσκο βασιλικό.

 

 Η βάση της πάντως είναι η παρακάτω, απλή και πεντανόστιμη:
 

Υλικά

    1 κονσέρβα ολόκληρα τοματάκια κονκασέ (800 γρ.)
    5 κουταλιές βούτυρο
    1 μέτριο κρεμμύδι, καθαρισμένο και κομμένο στη μέση
    Αλάτι

Εκτέλεση

    Βάζουμε την τομάτα με τα ζουμιά της κονσέρβας, με το βούτυρο και το κρεμμύδι σε ένα κατσαρολάκι. Προσθέτουμε μια-δυο πρέζες αλάτι.
    Αφήνουμε τη σάλτσα να πάρει βράση. Ψήνουμε χωρίς να σκεπάσουμε την κατσαρόλα για περίπου 45 λεπτά σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας και λιώνοντας ανά τακτά διαστήματα τις τομάτες στη σάλτσα με ένα πιρούνι. Συμπληρώνουμε λίγο αλάτι.
    Πετάμε το κρεμμύδι και αναμειγνύουμε τη σάλτσα με τα ζυμαρικά. Η σάλτσα είναι αρκετή για περίπου ½ κιλό σπαγγέτι ή άλλα ζυμαρικά.

Μπόνους, δύο ακόμη συνταγές με το… κρεμμύδι

Για να πούμε την αλήθεια, «σκοντάψαμε» πάνω στη διάσημη συνταγή για σάλτσα τομάτας, καθώς η food editor Ταμάρ Άντλερ έδωσε δύο πολύ έξυπνες ιδέες για να ανακυκλώσουμε το κρεμμύδι -αυτό που πετάμε από τη σάλτσα- σε πεντανόστιμες συνταγές.

Το κρεμμύδι έχει σιγοβράσει μέσα σε μπόλικη τομάτα και βούτυρο και, εκτός βέβαια από τρυφερό, έχει τραβήξει τις γεύσεις και τα αρώματα των δύο άλλων υλικών. Αν λοιπόν το ψιλοκόψουμε και το βάλουμε στο τηγάνι μαζί με φρέσκα αυγά και ελαιόλαδο, μπορούμε να ετοιμάζουμε μια ξεχωριστή και λίγο διαφορετική στραπατσάδα, όπως σημειώνει η αρθρογράφος του «New Yorker».
Ψήνουμε τα αυγά, ελαφρά χτυπημένα σε ελαιόλαδο, τα αφαιρούμε, και στο ίδιο λάδι ψήνουμε το κρεμμύδι από τη σάλτσα, ψιλοκομμένο. Προσθέτουμε λίγο φρέσκο τζίντζερ και σβήνουμε με λευκό ξίδι, αφού πιει τα περισσότερα υγρά του. Επιστρέφουμε τα αυγά στο τηγάνι και σερβίρουμε.

Σκεφτείτε επίσης να ετοιμάσετε κάποιο λαδερό, όπως φασολάκια ή μπρόκολο στην κατσαρόλα, χρησιμοποιώντας το κρεμμύδι αυτό ως υποκατάστατο της τομάτας και του κρεμμυδιού στο φαγητό. Μπορείτε να προσθέσετε λίγη ακόμη φρέσκια τομάτα, φυσικά...

 

 
Πηγή

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...