Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2020

Το Αγιοφάραγγο και η κρυμμένη λίμνη

Στο Αγιοφάραγγο, νότια της Κρήτης (Αστερούσια Όρη) υπάρχουν πολλά παλαιά ερημητήρια σε σπηλιές.
Εκεί λένε πως ζουν και σήμερα ακόμη αόρατοι ασκητές, που έχουν το χάρισμα να παραμένουν αθέατοι, αν θέλουν, ακόμη κι αν κάποιος περάσει δίπλα τους. Έτσι το γνωρίσαμε και το αγαπήσαμε.. Σε ένα εκπληκτικό βίντεο παρουσιάζεται το υπέροχο Αγιοφάραγγο της Κρήτης αλλά και η κρυμμένη Λίμνη του από… ψηλά με βίντεο-drone.

Ο ίδιος ο Νίκος Σαράντος που τράβηξε τις εικόνες, ανέφερε στα social media για τις υπέροχες εικόνες. «Όταν η φύση μας ”μιλάει” ο άνθρωπος σωπαίνει και μόνο η ανάσα του και οι χτύποι της καρδιάς του μπορούν να έχουν θέση σε αυτό τον διάλογο του δέους των αισθήσεων και της απόλυτης αρμονίας…

Αγιοφάραγγο, τα απόκρημνα βράχια γεμάτα σπήλαια, η μαγευτική παραλία αλλά και η καλά κρυμμένη λίμνη ο Βουρβουλίτης είναι εκεί απλά για να μας θυμίζουν πια είναι η θέση μας μέσα σε αυτό το μεγαλείο της φύσης…

Στα Νότια Παράλια της Κρήτης πριν από χιλιάδες χρόνια ένα τεράστιο τεράστιο σπήλαιο γκρεμίστηκε και δημιουργήθηκε το επιβλητικό Αγιοφάραγγο.
Γεμάτο σπηλιές, απόκρημνα βράχια και δύσκολη πρόσβαση, ήταν ο ιδανικός τόπος για ασκητική ζωή. Από την Μινωική εποχή που υπάρχουν ευρήματα ανθρώπινης παρουσίας και μετέπειτα στα χρόνια του Χριστιανισμού, δεκάδες μοναχοί ασκήτευαν στις σπηλιές μέσα στα βράχια του Αγιοφάραγγου και μάλιστα δεν είναι τυχαίο ούτε το όνομα του φαραγγιού αλλά ούτε και και το εκκλησάκι που είναι αφιερωμένο στον Άγιο Αντώνιο τον ασκητή. Καλά κρυμμένο από την φύση, που μόνο από ψηλά μπορείς να δεις αν δεν το γνωρίζεις, είναι το επιβλητικό Λιμνοβάραθρο Βουρβουλίτης.
Ένα άνοιγμα στα απόκρημνα βράχια με την λίμνη που επικοινωνεί υπόγεια με την θάλασσα και έχει υφάλμυρο νερό. Δίπλα από την παραλία υπάρχει ένα μονοπάτι που οδηγεί επάνω στον βράχο που βρίσκεται ο Βρβουλίτης. Χρειάζεται όμως μεγάλη προσοχή γιατί τα βράχια του Λιμνοβάραθρου είναι απότομα και δεν ”αστειεύονται” Η πτήση επάνω από το Αγιοφάραγγο και την κρυφή του Λίμνη από μόνη της είναι μια μοναδική εμπειρία.

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...