Ο EastMed ναυάγησε παρέμεινε μακέτα….ωστόσο χρησιμοποιήθηκε ως το κατάλληλο εργαλείο και προπαγανδιστικό δέλεαρ στρατηγικής προσέγγισης της τριμερούς Ισραήλ Ελλάδας Κύπρου για αναβάθμιση των σχέσεων στο έπακρον, για επιβολή του Ισραήλ ως του προνομιακού στρατηγικού εταίρου μας που η συνεργασία μαζί του θα μας έλυνε κάθε οικονομική νόσο, για να υπογραφούν πρωτοφανείς αμυντικές συμφωνίες αλλά και ασφάλειας και ψηφιακής πολιτικής, πολιτισμικές ανταλλαγές για να φτάσουμε στην μετα-Covid19 εποχή όπου Ελλάδα και Κύπρος αρνήθηκαν τον Αναστημένο αγνώριστες πατρίδες με πολιτισμική αλλοίωση που με την τεχνογνωσία του Ισραήλ μετατρέπονται ψηφιακά στρατόπεδα συγκέντρωσης για πολίτες τους (λεπτομέρεια: στην Ελλάδα ο ιός ήρθε από το Ισραήλ (o ασθενής 0) αν και οι βαλτοί τον βάπτισαν ιό των Αγίων Τόπων για να πετύχουν το σφράγισμα ναών ως σήμερα). Δεύτερον η τελετή υπογραφής EastMed στο Ζάππειο με συμμετοχή Νετανιάχου το βράδυ της δολοφονίας του Σουλειμανί προσέφερε το απαραίτητο άλλοθι στο Ισραήλ για να δηλώσει άγνοια και το αμέτοχο.
Αντιπρόεδρος της ENI από τις κορυφαίες εταιρείες στον τομέα της ενέργειας που πρόσφατα ανέβαλε τις προγραμματισμένες δραστηριότητές της στην Κυπριακή ΑΟΖ ο Marco Piredda επιβεβαιώνει: σταματάει ο Eastmed, δεν είναι βιώσιμος, άλλες προτεραιότητες, δεν υπάρχει ζήτηση, πολύ αργά (>2030) συν το γεγονός ότι πολύ ακριβό το αέριο, χρειάζονται νέες συνεργασίες στην Α Μεσόγειο και νέες γεωπολιτικές ιδέες.Ο Marco Piredda, Α’ Αντιπρόεδρος της Eni για Διεθνή Θέματα…
Η Eni είναι ο πρωταγωνιστής σε αυτή τη νέα περιοχή φυσικού αερίου, με έργα στην Κύπρο, τον Λίβανο και, ιδιαίτερα στην Αίγυπτο, όπου έχουμε ανοίξει ξανά τα παιχνίδια με τη μεγαλύτερη ανακάλυψη φυσικού αερίου που έγινε ποτέ στη Μεσόγειο.
Αλλά αυτές οι σημαντικές ενεργειακές εξελίξεις αποτελούν μέρος ενός πολύ δύσκολου οικονομικού και διεθνούς πλαισίου, που επιδεινώθηκε περαιτέρω από την κρίση που προκλήθηκε από το COVID-19.
ΠΩΣ ΑΙΤΙΟΛΟΓΕΙ ΤΟ ΑΤΕΛΕΣΦΟΡΟ
Θα ήταν αδύνατο, σε λίγες γραμμές, να θυμήσουμε την ιστορική δυναμική και τις συγκρούσεις που εξακολουθούν να σηματοδοτούν αυτό το μέρος του Mare Nostrum. Μεταξύ αυτών μπορούμε να θυμηθούμε ωστόσο, πρώτα απ ‘όλα, τις ακόμη άλυτες διαφορές στα θαλάσσια σύνορα (Κύπρος-Τουρκία, Λίβανος-Συρία και Λίβανος-Ισραήλ) που εξακολουθούν να εμποδίζουν την κερδοφόρα περιφερειακή συνεργασία. Επιπλέον, το κυπριακό ζήτημα, οι ενέργειες ισχύος της Άγκυρας και ο ανταγωνισμός μεταξύ των περιφερειακών δυνάμεων στη Μεσόγειο,που συγκρατούν τις προοπτικές για την οικονομική ανάπτυξη που θα μπορούσε να ευνοήσει η διαθεσιμότητα νέων ενεργειακών πόρων. Προστίθεται σε αυτό ένα ετερογενές και ακόμη μη ενοποιημένο θεσμικό και κανονιστικό πλαίσιο.
Παρ ‘όλα αυτά, το ενεργειακό δυναμικό της περιοχής – τόσο για συμβατικές όσο και για ανανεώσιμες πηγές – αποτελεί ευκαιρία για περιφερειακή ανάπτυξη και συνεργασία, επίσης και με τα κράτη της βόρειας όχθης. Η πεποίθησή μας είναι ότι η ενέργεια μπορεί να αποτελέσει έδαφος διαλόγου και όχημα σταθερότητας και βιώσιμης ανάπτυξης για τους λαούς ολόκληρης της περιοχής. Χωρίς επαρκή βαθμό συνεργασίας και προθυμία να μοιραστούν κινδύνους και επενδύσεις σε υποδομές, οι όγκοι των πόρων που θα μπορούσαν να ανακαλυφθούν θα παραμείνουν υποθαλάσσιοι, ακόμη περισσότερο στο τρέχον πλαίσιο της αγοράς που υποχρεώνει τη μείωση του κόστους και προάγει πιο βιώσιμα έργα.
.. είναι σαφές ότι θα κερδίσουν οι πιο ευέλικτες λύσεις, όπως το ΥΦΑ ..
Σε επίπεδο ενέργειας, η κατάσταση – η οποία φαινόταν εκπληκτικά βιώσιμη πριν από μερικούς μήνες – επιδεινώνεται γρήγορα.
dimpenews.com