Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2020

''Θρίλερ'' σε εξέλιξη: Mπήκε στην ελληνική υφαλοκρηπίδα το ''ORUC REIS'' - To παρακολουθεί η φρεγάτα ''ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ ΦΩΚΑΣ''

Ένα απόλυτο ''θρίλερ'' βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και λίγες ώρες.

H Άγκυρα έχει στήσει σκηνικό πολέμου σε Αιγαίο-Α.Μεσόγειο εδώ και μήνες με τις ελληνικές ΕΔ βρίσκονται στην ύψιστη ετοιμότητα και αναμένεται να ανταποδώσουν σε οποιαδήποτε ακραία πρόκληση της Τουρκίας σε περιοχές ελληνικού ενδιαφέροντος, ενώ είναι εμφανές σε όλους πλέον πως οι επόμενοι μήνες θα είναι κρίσιμοι για τα ελληνοτουρκικά και το κυπριακό.

Τι συμβαίνει εδώ και λίγες ώρες

Συναγερμός έχει σημάνει από πληροφορίες για παρουσία του τουρκικού ερευνητικού σκάφος Oruc Reis εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες το σκάφος βρίσκεται περίπου 200 χλμ. νότια της Μεγίστης, ανατολικά της Κρήτης και δυτικά της Κύπρου.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν συνοδεύεται από άλλο πλοίο, καθώς το κοντινότερο τουρκικό πολεμικό πλοίο βρίσκεται στα 50 μίλια απόσταση.

Το ερευνητικό παρακολουθείται από τη φρεγάτα Νικηφόρος Φωκάς.

Το Oruc Reis, βρισκόταν σε περιοχή δυτικά της Κύπρου που “εφάπτεται” με την περιοχή της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Η Τουρκία είχε βγάλει σχετική NAVTEX για τις έρευνες που θα έκανε στην περιοχή. Κινήθηκε δυτικότερα κι έχει εισέλθει σε περιοχή ελληνικών συμφερόντων, με αποτέλεσμα να ΄χει διαταχθεί ο απόπλους της φρεγάτας ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ ΦΩΚΑΣ από την Κάρπαθο.

Το τουρκικό ερευνητικό σκάφος τελικά είναι ακόμα στην ελληνική υφαλοκρηπίδα και είναι υπό στενή παρακολούθηση από το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό

Ανανέωση

Σύμφωνα με πληροφορίες από την καρδιά του ελληνικού Πενταγώνου το Ορούτς Ρέις παραμένει τελικά στην περιοχή εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας 200 χλμ νότια του Καστελλορίζου. Επικρατούν δυσμενείς καιρικές συνθήκες και κινείται με πολύ χαμηλή ταχύτητα συνοδεία δύο εφοδιαστικών πλοίων .

Οι επόμενες ώρες θα δείξουν ποιες είναι οι διαθέσεις των Τούρκων, εάν πρόκειται δηλαδή να κλιμακώσουν την κατάσταση ή εάν πρόκειται για μια τυχαία εξέλιξη απόρροια των κακών καιρικών συνθηκών. Με απλά λόγια θα διαπιστωθεί εάν πρόκειται για στοχευμένη ενέργεια, ή παρασύρθηκε στα ελληνικά χωρικά ύδατα, λόγω των καιρικών συνθηκών που επικρατούν.

Είναι γεγονός πάντως ότι λίγα μίλια πιο δυτικά οι καιρικές συνθήκες είναι καλύτερες.

Aρχικό κείμενο:

Το σεισμογραφικό βρέθηκε περίπου 200 χλμ. νότια της Μεγίστης, ανατολικά της Κρήτης και δυτικά της Κύπρου.

Η ελληνική αντίδραση ήταν άμεση με αποτέλεσμα από την πρώτη στιγμή να σπεύσει στην περιοχή η φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού «Νικηφόρος Φωκάς», προκειμένου να παρακολουθεί τις κινήσεις του ερευνητικού σκάφους. Σημειώνεται ότι το Ορουτς Ρέις δεν συνοδευόταν από πολεμικά πλοία της Άγκυρας, ενώ στο σημείο βρισκόταν και το γαλλικό αεροπλανοφόρο Σαρλ Ντε Γκωλ.

Το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Ορούτς Ρέις, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές παρασύρθηκε λόγω των κακών καιρικών συνθηκών που επικρατούσαν στην περιοχή.

Οι ίδιες πηγές τόνιζαν πως το περιστατικό δεν εμπνέει καμία ανησυχία και ήδη το τουρκικό σκάφος έχει βγει από την ελληνική υφαλοκρηπίδα.

«Αυτή τη στιγμή είναι ένα ερευνητικό πλοίο που πλέει σε διεθνή ύδατα, χωρίς να κάνει εργασίες και χωρίς να έχει εκδώσει NAVTEX», ανέφεραν κυβερνητικές πηγές για την παρουσία του «Oruc Reis» εντός της περιοχής που ορίζεται από τα όρια του FIR Αθηνών.

Οι Τούρκοι δεν κάνουν σίγουρα τυχαίες κινήσεις. Κατά μία εκτίμηση, μπορεί να βρέθηκε στην περιοχή λόγω κακών καιρικών συνθηκών που επικρατούσαν στην περιοχή. Κατά μία άλλη εκτίμηση, οι Τούρκοι μπορεί απλώς να θέλουν «να τεστάρουν τα νερά» και μαζί τις ελληνικές αντιδράσεις, προετοιμάζοντας έτσι το έδαφος για επαπειλούμενες μελλοντικές απόπειρες γεωτρήσεων εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Την ίδια ώρα στην Αθήνα βρίσκεται ο ανώτατος διοικητής των στρατιωτικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη, ο οποίος θα συναντηθεί με τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο και τον υπουργό Εθνικής Άμυνας.

Η ελληνική πλευρά ωστόσο σταθμίζοντας όλες τις παραμέτρους, στην κυβέρνηση καταλήγουν ότι η ελληνική απάντηση στην κίνηση του Oruc Reis δεν πρέπει να είναι η υπεραντίδραση, αφού το τουρκικό πλοίο δεν έχει προχωρήσει σε εργασίες και δεν έχει εκδώσει NAVTEX ότι πραγματοποιεί έρευνες, πλέει σε διεθνή ύδατα και δεν συνοδεύεται από τουρκικά πολεμικά πλοία.

Αλήθεια; Δηλαδή τι άλλο έπρεπε να κάνουν;

πηγή

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...